Business & Finance Τρίτη 11/06/2024, 11:53
BUSINESS & FINANCE

Κ. Χατζηδάκης: Παρά τη δυσαρέσκεια πρέπει να πατάξουμε τη φοροδιαφυγή

Κ. Χατζηδάκης: Παρά τη δυσαρέσκεια πρέπει να πατάξουμε τη φοροδιαφυγή

Με τη φράση «γνωρίζαμε ότι θα υπάρχει δυσαρέσκεια αλλά πρέπει να πατάξουμε τη φοροδιαφυγή» σχολίασε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης τα περί συσχέτισης του δυσμενούς εκλογικού αποτελέσματος με τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών.  

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΣΚΑΪ, από τους 75.000 επαγγελματίες που έχουν υποβάλει δήλωση, μόνο 255, έχουν αμφισβητήσει το τεκμήριο. 

Αναφορικά με το ενδεχόμενο αλλαγών στα τεκμήρια ο υπουργός τόνισε ότι η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων έχει ξεκινήσει από τον Απρίλιο και βρισκόμαστε τώρα στη μέση της διαδικασίας, ενώ υπογράμμισε ότι ο νόμος προβλέπει τη δυνατότητα αμφισβήτησης του τεκμηρίου από την πλευρά των φορολογουμένων.

Αναλυτικότερα τα στοιχεία που παρέθεσε:

  • Μέχρι χθες είχαν υποβληθεί 75.166 δηλώσεις ελευθέρων επαγγελματιών. Από αυτούς οι 37.943 εμπίπτουν στο τεκμήριο και οι υπόλοιποι, σχεδόν οι μισοί, έχουν δηλώσει μόνοι τους εισοδήματα πάνω από το τεκμήριο. «Να μην ξεχνάμε αυτήν την κατηγορία ελευθέρων επαγγελματιών, τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.
  • Μέχρι στιγμής έχουμε 255 προθέσεις αμφισβήτησης και 24 ολοκληρωμένες διαδικασίες. Δηλαδή αν μετρήσουμε τους επαγγελματίες που “πιάνει” το τεκμήριο έχουμε προθέσεις αμφισβήτησης από το 0,6 % των επαγγελματιών  και ολοκληρωμένες αμφισβητήσεις από το 0,6 τοις χιλίοις. Αν μετρήσουμε στο σύνολο των επαγγελματιών, οι ολοκληρωμένες αμφισβητήσεις αντιστοιχούν στο 0,3 τοις χιλίοις.

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι όσο βελτιώνονται η τεχνολογία και τα μέσα ελέγχου, τόσο ο φόρος θα προσεγγίζει τα πραγματικά εισοδήματα, κάνοντας λόγο για παρεμβάσεις με «χρώμα» κοινωνικής δικαιοσύνης.

«Το πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε είναι ότι ο μέσος μισθωτός εδώ και πολλά χρόνια πληρώνει περισσότερο φόρο από το μέσο ελεύθερο επαγγελματία», σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης.

Σε φάση αποκλιμάκωσης η ακρίβεια

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι τόσο στην Ελλάδα όσο και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, η ακρίβεια ήταν η κύρια αιτία για τα εκλογικά αποτελέσματα. «Έχουμε προσπαθήσει, είπε, να αντιμετωπίσουμε το θέμα με διαφορετικούς τρόπους: με αυξήσεις μισθών στο Δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα στο πλαίσιο των αντοχών του προϋπολογισμού και της οικονομίας. Με ελέγχους και πρόστιμα. Με ενίσχυση του ανταγωνισμού, τομέας στον οποίο υπάρχουν πολλά περιθώρια. Η μάχη συνεχίζεται. Βρισκόμαστε σε φάση αποκλιμάκωσης του προβλήματος, τελευταία είμαστε κάτω από το μέσο όρο της ευρωζώνης. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα γυρίσουμε στα προ κρίσης επίπεδα», ανέφερε.

Ειδικότερα για το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ ο κ. Χατζηδάκης επανέλαβε ότι χώρες όπως η Ισπανία που υιοθέτησαν το μέτρο έχουν υψηλότερο πληθωρισμό από την Ελλάδα και το κυβερνητικό κόμμα εκεί έχασε τις ευρωεκλογές. «Δεν το κάναμε γιατί …θα λείψουν λεφτά από το κράτος για μισθούς, συντάξεις, υγεία, παιδεία. Αν κάποιοι επιμένουν να μην υιοθετούν ένα εντός εισαγωγικών «ευχάριστο» μέτρο, κάποιο λόγο έχουν να το κάνουν», είπε.

«Αν κάναμε πριν τις εκλογές μείωση τον ΦΠΑ ή αν δίναμε «μποναμάδες» σε τμήματα του πληθυσμού προφανώς θα υπήρχε καλύτερο κλίμα. Αλλά ο ρόλος του υπεύθυνου κυβερνήτη είναι προφανώς να μην είναι δογματικός και αλαζονικός, αλλά να είναι σοβαρός και υπεύθυνος. Ακούμε τις διαμαρτυρίες, δεν είμαστε της αντίληψης ότι είμαστε αλάθητοι. Αλλά από την άλλη πλευρά η χώρα πρέπει να προχωρήσει προς τα εμπρός. Να γίνουν κάποιες αλλαγές τις οποίες συζητάμε από τότε που ήμασταν παιδιά. Γιατί αν δεν γίνουν, στο τέλος της τετραετίας θα ακούσουμε την κριτική “γιατί δεν κάνατε τίποτα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Αποτέλεσμα των ευρωεκλογών

Για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ο κ. Χατζηδάκης σχολίασε ότι υπάρχει μια σειρά από μάχες που πρέπει να δοθούν στην καθημερινότητα, όπως στους τομείς της ακρίβειας, της υγείας, της αστυνόμευσης και της Δικαιοσύνης. 

«Είναι ψευδοδίλημμα να συζητάμε αν πρέπει να πάμε αριστερά ή δεξιά. Το βασικό ζήτημα είναι να είμαστε αποτελεσματικοί, σοβαροί, μετρημένοι, με την αναγκαία ενσυναίσθηση και ταπεινότητα. Να ακούμε τον κόσμο, αλλά βασικά να είμαστε αποτελεσματικοί στα θέματα της καθημερινότητας. Το ποδήλατο της Νέας Δημοκρατίας θα είναι σε πιο ανηφορικό δρόμο στο εξής, αλλά τα ποδήλατα που δεν ποδηλατούν, πέφτουν. Ο φόβος είναι κακός σύμβουλος, όπως και η αλαζονεία. Πρέπει να τα αποφύγουμε και να προχωρήσουμε μπροστά», όπως είπε.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News