Business & Finance Τρίτη 28/05/2024, 20:07
BUSINESS & FINANCE

Bloomberg: Η ΕΕ πιο κοντά σε συμφωνία για στενότερους τραπεζικούς δεσμούς

Bloomberg: Η ΕΕ πιο κοντά σε συμφωνία για στενότερους τραπεζικούς δεσμούς

Κοντά σε συμφωνία βρίσκονται πλέον οι χώρες της ΕΕ σχετικά με τα μέτρα που θα μπορούσαν να διευκολύνουν την εκκαθάριση μικρότερων τραπεζών που αντιμετωπίζουν προβλήματα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg επικαλούμενο πηγές. 

Οι κυβερνήσεις είναι πολύ πιθανόν να καταλήξουν σε συμφωνία για τον τρόπο διαχείρισης κρίσεων και για το πλαίσιο ασφάλισης καταθέσεων τον επόμενο μήνα, αφού απομακρύνονται οι ανησυχίες κάποιων χωρών συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, όπως ανέφερε μία από τις πηγές που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της, καθότι δεν έχει ακόμη επιτευχθεί τελική συμφωνία. Οι συζητήσεις για τις λεπτομέρειες πιθανόν να συνεχιστούν και το επόμενο έτος. 

Η εξέλιξη αυτή θεωρείται ορόσημο προκειμένου να ανακτήσουν την κεκτημένη τους ταχύτητα οι διαπραγματεύσεις που βρίσκονταν εδώ και πολύ καιρό σε αδιέξοδο. Μία τέτοια κίνηση επίσης θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για πιο στενούς τραπεζικούς δεσμούς στην ΕΕ και να διευκολύνει παράλληλα και τις διασυνοριακές συγχωνεύσεις. 

Το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα ήταν διασπασμένο σε διαφορετικές εθνικές γραμμές, μετά την πιστωτική κρίση του 2008 και οι προσπάθειες να τεθεί σε εφαρμογή η αρχιτεκτονική που απαιτείται για μια πραγματικά ενοποιημένη αγορά εξαντλήθηκαν τα τελευταία χρόνια. Το πακέτο στο οποίο πρόκειται να συμφωνήσουν οι κυβερνήσεις θεωρείται ένα βασικό βήμα προς βαθύτερες και ακόμη πιο ακραίες μεταρρυθμίσεις, όπως ένα σύστημα κοινής ασφάλισης καταθέσεων, όπως αυτό που υπάρχει στις ΗΠΑ.

Γαλλία και Γερμανία προσπάθησαν να επαναφέρουν στο προσκήνιο τις συζητήσεις για τα τραπεζικά θέματα και οι ηγέτες των δύο χωρών, Εμανουέλ Μακρόν και Όλαφ Σολτς φέρεται να συζήτησαν το θέμα αυτό. 

Πέρυσι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προτείνει να χρησιμοποιηθεί μέρος των κεφαλαίων για την προστασία των εθνικών καταθέσεων για να καλυφθούν ζημίες σε προβληματικές τράπεζες που δεν διέθεταν δικά τους κεφαλαιακά αποθέματα. Οι μικρότερες συνεργατικές τράπεζες αλλά και τα μικρότερα αποταμιευτήρια της Γερμανίας αντέδρασαν στο σχέδιο αυτό, λέγοντας ότι θα μπορούσε να υπονομεύσει το σύστημα που υπάρχει για την προστασία των καταθετών. 

Η Γερμανία εξακολουθεί να έχει τις επιφυλάξεις της ως προς την χρήση αυτών των κεφαλαίων επειδή θα μπορούσε να αποδυναμώσει τους κανόνες που απαιτούν από τους επενδυτές των προβληματικών τραπεζών να επωμίζονται τις ζημίες, όπως ανέφερε μία από τις πηγές. Ωστόσο, μία συμφωνία είναι και πάλι πιθανή, επειδή οι διαπραγματευτές αναμένεται να συμφωνήσουν σε πιο αυστηρούς όρους για το πότε μία τράπεζα που αντιμετωπίζει προβλήματα μπορεί να εκκαθαριστεί αντί να υπαχθεί στην εθνική νομοθεσία περί πτώχευσης, όπως ανέφεραν πάντα οι πηγές. 

Οι συζητήσεις για ένα ενιαίο σύστημα ασφάλισης καταθέσεων ενδεχομένως να αποδειχθούν πολύ πιο δύσκολες. Αντίστοιχο σχέδιο που εγκρίθηκε από επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου τον Απρίλιο προκάλεσε έντονη κριτική από λομπίστες γερμανικών τραπεζών. 

Γερμανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η τραπεζική ένωση δεν αφορά μόνο την ασφάλιση των καταθέσεων αλλά και άλλες πτυχές όπου θα πρέπει να γίνει πολλή πρόοδος, όπως οι κανόνες για να εμποδίζουν τις τράπεζες να διακρατούν μεγάλες ποσότητες από κρατικά ομόλογα των κυβερνήσεών τους στις εθνικές αγορές τους. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Ε.Ε.: Η απειλή Τραμπ επισπεύδει την κεφαλαιακή ένωση

S&P: Το νέο σκηνικό στην Ευρώπη – Αλλάζουν οι ρόλοι μικρών και μεγάλων χωρών

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News