BUSINESS & FINANCE

Στη Βουλή τα… τέλη με τον μήνα και οι μειώσεις χρεώσεων για τα POS

Στη Βουλή τα… τέλη με τον μήνα και οι μειώσεις χρεώσεων για τα POS

(upd) Κατατέθηκε αργά χθες τη νύχτα στη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση που επιτρέπει -από αύριο κιόλας- στους οδηγούς να κάνουν άρση ακινησίας του ΙΧ τους πληρώνοντας μόνο την αναλογία των τελών κυκλοφορίας. Στο ίδιο κείμενο ενσωματώθηκαν και δύο ρυθμίσεις που αφορούν άμεσα τους επαγγελματίες που χρησιμοποιούν POS και μάλιστα υποχρεωτικά. Η πρώτη ρύθμιση προβλέπει ότι στις συναλλαγές μέχρι 10 ευρώ οι προμήθειες δεν μπορούν να ξεπερνούν το 0,1%. Άλλη ρύθμιση, υποχρεώνει την χορήγηση POS ακόμη και σε επαγγελματίες που έχουν συσσωρεύσει ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις. Ωστόσο, δίνεται η δυνατότητα στους διαχειριστές των POS να απαιτούν εγγυήσεις το περιεχόμενο των οποίων θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση.

Τα τέλη με τον μήνα

Όσον αφορά στη δυνατότητα άρσης ακινησίας οχήματος (επιστροφή πινακίδων που λέγαμε παλαιότερα), το μέτρο ισχύει από 1η Μαίου. Όλη η διαδικασία θα γίνεται ηλεκτρονικά και θα ισχύσουν, σύμφωνα με την τροπολογία, τα εξής:

1.        Δίνεται η δυνατότητα άρσης της ακινησίας οχήματος αυτοκινήτου ή μοτοσικλέτας ιδιωτικής χρήσης άπαξ εντός του 2024 με αναλογική καταβολή των δωδεκατημορίων των ετήσιων τελών κυκλοφορίας που αντιστοιχούν στους μήνες άρσης ακινησίας του οχήματος (για άρση μικρότερη του ενός μήνα, χρεώνονται τα τέλη για έναν μήνα)

2.        Τα τέλη πληρώνονται πριν από την άρση της ακινησίας

3.        Ο ιδιοκτήτης υποχρεούται να θέσει εκ νέου το όχημά του σε ακινησία έως την τελευταία ημέρα της περιόδου κυκλοφορίας του για την οποία έχουν καταβληθεί τα τέλη κυκλοφορίας και εάν αυτή είναι μη εργάσιμη ή συμπίπτει με επίσημη αργία, κατά την επόμενη εργάσιμη για τη φορολογική διοίκηση ημέρα.

4.        Σε περίπτωση εκπρόθεσμης θέσης σε ακινησία ή μη θέσης σε ακινησία, επιβάλλεται αυτοτελές πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο των ετήσιων τελών κυκλοφορίας, αφαιρουμένου του διπλάσιου ποσού των ήδη καταβληθέντων δωδεκατημορίων των ετήσιων τελών κυκλοφορίας.

Πλαφόν στην προμήθεια στα POS – Οι 15 ΚΑΔ

Ο μειωμένος συντελεστής προμηθειών ισχύει για συναλλαγές μέχρι 10 ευρώ για τις ακόλουθες κατηγορίες καταστημάτων

1.        Παντοπωλεία και mini markets (5411)

2.        Πρακτορεία τύπου και περίπτερα (5994)

3.        Βιβλία, περιοδικά και εφημερίδες (5192)

4.        Είδη καπνιστών και καπνοπωλεία (5993)

5.        Αρτοποιεία (5462)

6.        Ταξί (4121)

7.        Καταστήματα ξηρών καρπών και ζαχαρωδών ειδών (5441)

8.        Καταστήματα γαλακτοκομικών προϊόντων (5451)

9.        Στεγνοκαθαριστήρια (7216)

10.   Καταστήματα επιδιόρθωσης υποδημάτων (7251)

11.   Ραφεία, επιδορθώσεις / μεταποιήσεις ενδυμάτων (5697)

12.   Καταστήματα ειδών ραπτικής, πλεκτικής, ιδίως υφασμάτων (5949)

13.   Διάφορα καταστήματα τροφίμων, ψιλικατζίδικα, εξειδικευμένα καταστήματα (5499)

14.   Διάφορα καταστήματα γενικών εμπορευμάτων (5399) και

15.   Καταστήματα ποικίλων ειδών (ψιλικών-5331)

Η μειωμένη προμήθεια θα ισχύει για τρία χρόνια ενώ θα εφαρμόζονται -βάσει της τροπολογίας- τα ακόλουθα όρια:

1.        Η ανώτατη προμήθεια εκκαθάρισης που χρεώνεται ο έμπορος από τον πάροχο υπηρεσιών πληρωμών, δεν δύναται να υπερβαίνει το 0,5% της αξίας της συναλλαγής.

2.        Η ανώτατη διατραπεζική προμήθειας δεν μπορεί να υπερβαίνει το 0,1% για χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες ιδιωτών και το 0,15% για πιστωτικές κάρτες.

3.        Η ανώτατη χρέωση του παρόχου υπηρεσιών πληρωμών από διεθνείς οργανισμούς καρτών, δεν μπορεί να υπερβαίνει το 0,1% της αξίας της συναλλαγής.

Το μέτρο του πλαφόν στις προμήθειες δεν μπορεί να εφαρμόζεται σε ανώνυμες εταιρείες και επιχειρήσεις που διαθέτουν περισσότερα από τρία τερματικά υποδοχής καρτών τα οποία έχουν λάβει από τον ίδιο πάροχο υπηρεσιών πληρωμών.

Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε: «Προχωράμε, όπως είχαμε δεσμευθεί, στην επίλυση της αδικίας που επιβάρυνε δυσανάλογα τους επιχειρηματίες της «Μικρής Λιανικής». Στόχος μας είναι να αντισταθμίσουμε τα υψηλά κόστη προμηθειών από την υποχρεωτική πλέον χρήση POS στις πληρωμές με κάρτες. Δώσαμε τον χρόνο σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να λυθεί το ζήτημα αυτό χωρίς νομοθετική παρέμβαση. Εντούτοις, διαπιστώνοντας πως αυτό δεν καθίσταται δυνατόν, προχωράμε με όλα τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να προστατέψουμε τους μικρούς εμπόρους από υπέρμετρες χρεώσεις και να αποφύγουμε τις «τρικλοποδιές» στην κοινή μας προσπάθεια για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής».

Ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης, δήλωσε: «Η νομοθετική ρύθμιση του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών έρχεται ως το απαραίτητο συμπλήρωμα στη διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές. Με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία μειώνουμε τις προμήθειες στο ήμισυ για τις συναλλαγές μέσω POS, επιβεβαιώνοντας τη βούληση της κυβέρνησης, αφ’ ενός να στηρίζει έμπρακτα τον επαγγελματία ιδιαίτερα στη λεγόμενη «μικρή λιανική». Αφετέρου, όμως, αποδεικνύουμε πως ό,τι εξαγγέλλουμε, το υλοποιούμε στο ακέραιο. Με συνέπεια λόγων και έργων, αλλά και κατανόηση για τις αληθινές ανάγκες και τις συνθήκες της αγοράς».

Επιπρόσθετα, με άλλη διάταξη ορίζεται πως οι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών δεν μπορούν να απορρίψουν την παροχή POS σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες εφόσον υπάρχουν επαρκείς τρόποι εξασφάλισής τους επικαλούμενοι λόγους πιστοληπτικής αξιολόγησης ή ικανότητας καθώς και λόγους που αφορούν σε ενδεχόμενες συναλλαγές υψηλού ρίσκου. Προβλέπεται, δε, η δυνατότητα επιπλέον εξασφαλίσεων των παρόχων, όπως ενδεικτικά η προκαταβολή ετήσιας αμοιβής, η παροχή εγγύησης και η δυνατότητα εκκαθάρισης συναλλαγών εντός επαρκούς χρονικού διαστήματος από την πραγματοποίησή τους. Σημειώνεται πως, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των παρόχων προβλέπεται πρόστιμο 1.000 ευρώ για κάθε παράβαση από τον Διοικητή της ΑΑΔΕ. Τέλος, τονίζεται ότι με Υπουργική Απόφαση μπορούν να εξειδικεύονται οι όροι που αφορούν στις εξασφαλίσεις των παρόχων υπηρεσιών πληρωμών.

Στόχος της διάταξης είναι να αποφευχθεί ο ηθικός κίνδυνος ο οφειλέτης να βρίσκεται σε ευνοϊκότερη θέση απέναντι στην ΑΑΔΕ, σε σχέση με τον συνεπή επιχειρηματία καθώς και η περίπτωση να υπάρξουν επιχειρηματίες που θα επιλέξουν να δημιουργήσουν οφειλές προκειμένου να αποφύγουν τις υποχρεώσεις τους προς την ΑΑΔΕ.

Διαβάστε επίσης: 

Κ. Χατζηδάκης: Νομοθετική ρύθμιση για μείωση 50% των προμηθειών στα POS για μικρά ποσά

Μέσα σε μια χρονιά οι απάτες με κάρτες αυξήθηκαν κατά 43%

Διασύνδεση POS-ταμειακών: Ελεγχοι και σε επιχειρήσεις με τζίρο κάτω του 1 εκατ. ευρώ

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News