Business & Finance Δευτέρα 29/04/2024, 20:02
BUSINESS & FINANCE

Την έξοδο της L’Occitane από το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ σχεδιάζει ο R. Geiger

Η συμφωνία αποτιμά την εταιρεία στα 6 δισ. ευρώ

Την έξοδο της L’Occitane από το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ σχεδιάζει ο R. Geiger

Ο Reinold Geiger, ο δισεκατομμυριούχος πρόεδρος της L’Occitane International SA, θέλει να ιδιωτικοποιήσει την εταιρεία σε μια κίνηση που θα μπορούσε να βάλει τέλος στη 14ετή πορεία της στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ.

Ο Geiger προσφέρει 34 HK$ ανά μετοχή για τις μετοχές της L’Occitane που δεν κατέχει ήδη, σύμφωνα με ανακοίνωση της Δευτέρας, η οποία επιβεβαίωσε προηγούμενη αναφορά του Bloomberg News. Αυτό αντιπροσωπεύει premium 61% στην τιμή της μετοχής 60 ημερών χωρίς αντιστάθμιση της γαλλικής εταιρείας πολυτελούς λιανικής πώλησης προϊόντων περιποίησης σώματος, προσώπου, μαλλιών, αρωμάτων και οικιακής χρήσης. 

Η συμφωνία αποτιμά την εταιρεία στα 6 δισ. ευρώ σε μετοχική βάση και έχει ήδη λάβει την υποστήριξη αρκετών μετόχων. 

Ο Αυστριακός δισεκατομμυριούχος και πρόεδρος της L’Occitane, ο οποίος έγινε μέτοχος πριν από περίπου 30 χρόνια, θα χρηματοδοτήσει την εξαγορά με κεφάλαια από το ταμείο τακτικών ευκαιριών της Blackstone Inc. και τον τμήμα διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων της Goldman Sachs Group Inc. Δάνειο θα παρασχεθεί επίσης από την Credit Agricole Corporate and Investment Bank.

Η L’Occitane ιδρύθηκε το 1976 από τον Γάλλο Olivier Baussan, ο οποίος ξεκίνησε να παρασκευάζει αιθέρια έλαια από φυτά όπως η λεβάντα στην ύπαιθρο της Προβηγκίας και να τα πουλάει στις τοπικές αγορές. Ο Geiger έγινε μέτοχος μειοψηφίας το 1994, αλλά δήλωσε ότι οι κακές επιδόσεις της εταιρείας τον ώθησαν να αρχίσει να εργάζεται εκεί για να διασφαλίσει την επένδυσή του. 

Ο λιανοπωλητής εισήχθη στο Χονγκ Κονγκ με αρχική δημόσια προσφορά το 2010 και σήμερα διαθέτει οκτώ μάρκες και περίπου 3.000 σημεία πώλησης σε 90 χώρες. Η ταχύτερα αναπτυσσόμενη περιοχή της είναι η Αμερική. 

Ο Geiger ελέγχει ήδη έμμεσα περισσότερο από το 70% της εταιρείας, όπως προκύπτει από τα αρχεία του χρηματιστηρίου. Η ACATIS Investment και η Global Alpha Capital Management Ltd., οι οποίες κατέχουν μαζί το 28,69%, έχουν δώσει ανεπιφύλακτη υποστήριξη για τη συμφωνία. Αρκετοί άλλοι μέτοχοι έχουν επίσης συμφωνήσει να συμμετάσχουν στη διαδικασία. 

Μεγαλύτερη ευελιξία

Η L’Occitane δήλωσε ότι η διαγραφή από το χρηματιστήριο θα δώσει στην τρέχουσα διοικητική ομάδα μεγαλύτερη ευελιξία να επενδύσει σε μακροπρόθεσμες πρωτοβουλίες βιώσιμης ανάπτυξης και να επιδιώξει στρατηγικές επενδύσεις. Η εταιρεία δήλωσε ότι η μεγαλύτερη ευελιξία, απαλλαγμένη από τις πιέσεις των προσδοκιών των κεφαλαιαγορών, είναι ιδιαίτερα σημαντική τώρα, δεδομένης της έντασης του ανταγωνισμού στην παγκόσμια βιομηχανία περιποίησης δέρματος και καλλυντικών. 

Η διαπραγμάτευση της L’Occitane έχει ανασταλεί στο Χονγκ Κονγκ από τις 9 Απριλίου, εν αναμονή ανακοίνωσης που σχετίζεται με τους κώδικες εξαγοράς. Η μετοχή έκλεισε στα 29,50 HK$ μία ημέρα πριν από την αναστολή, δίνοντας στην εταιρεία χρηματιστηριακή αξία περίπου 5,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η διαπραγμάτευση των μετοχών θα συνεχιστεί στις 30 Απριλίου. 

Άλλες εταιρείες φέρονται επίσης να επανεξετάζουν τη σκοπιμότητα της εισαγωγής στο Χονγκ Κονγκ, καθώς οι αποτιμήσεις υποχωρούν. Πολλές εταιρείες που είναι εισηγμένες στην πόλη διαπραγματεύονται με έκπτωση σε σχέση με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News