BUSINESS & FINANCE

Berenberg Bank: Τι πήγε στραβά στη Γερμανία – Έχουν περάσει τα χειρότερα;

Berenberg Bank: Τι πήγε στραβά στη Γερμανία – Έχουν περάσει τα χειρότερα;

Η Berenberg Bank είχε προβλέψει από το 2010 την «χρυσή δεκαετία» της Γερμανίας. Πραγματικά, τα οφέλη από τις μεταρρυθμίσεις του 2003-2005 έφεραν μεγάλα κέρδη στο επίπεδο ζωής και την απασχόληση καθώς και μία σειρά από δημοσιονομικά πλεονάσματα (αυτά από το 2014 και μετά), με αποτέλεσμα η Γερμανία να γίνει η ατμομηχανή ανάπτυξης αλλά και το αξιόπιστο στήριγμα της Ευρωζώνης. Η επιτυχία αυτή, σημειώνει ο γερμανικός επενδυτικός οίκος, έφερε εφησυχασμό.

Μετά το 2019, η Γερμανία έμεινε πολύ πίσω, σχεδόν έναντι όλων των άλλων χωρών της Ευρωζώνης. Η απουσία νέων μεταρρυθμίσεων και οι ακριβές ενεργειακές πολιτικές έπληξαν την ανάπτυξη.

Το κόστος επιδεινώθηκε εξαιτίας της υπερβολικής έκθεσης της Γερμανίας στη Ρωσία και την Κίνα καθώς και της απροθυμίας να λάβει μέτρα στήριξης της οικονομίας (πέραν των άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης).

Έτσι, ενώ το ΑΕΠ της υπόλοιπης Ευρωζώνης ξεπέρασε στα τέλη του 2023 τα προ-πανδημίας επίπεδα κατά 3,4%, η γερμανική οικονομία είχε μετά βίας επιστρέψει εκεί όπου βρισκόταν στα τέλη του 2019.

Η Berenberg θεωρεί ότι το «κλειδί» για την αλλαγή της τύχης της Γερμανίας ήταν η αβεβαιότητα των πολιτικών. Τον καιρό της ευημερίας, οι πολιτικές ήταν σταθερές, με αποτέλεσμα επιχειρήσεις αλλά και καταναλωτές να γνωρίζουν τι έχουν να περιμένουν. Όμως αυτό άλλαξε πριν από δύο χρόνια.

Το «σοκ του Putin», το 2022, χτύπησε δυνατά τη Γερμανία, ανατρέποντας τις ενεργειακές και βιομηχανικές της πολιτικές, ενώ πάνω που η αβεβαιότητα άρχιζε να υποχωρεί,  η χώρα έκανε λάθη, όπως ο κακοσχεδιασμένος νόμος για την εγκατάσταση αντλιών θερμότητας στις κατοικίες, που έδειξαν ότι η κυβέρνηση δεν είχε μία συνετή μακροπρόθεσμη ενεργειακή πολιτική.

Οι συζητήσεις περί «μεγάλου ασθενή της Ευρώπης» (τις οποίες η Berenberg χαρακτηρίζει υπερβολικές), εν μέσω μείωσης του παγκόσμιου εμπορίου, ενέτειναν την αβεβαιότητα.

Και η κατάσταση επιδεινώθηκε όταν η απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου για την ερμηνεία του ορίου χρέους βύθισε τη χώρα σε δημοσιονομική κρίση.

Δεν έχει τελειώσει ακόμα

Η Berenberg Bank θεωρεί ότι τα προβλήματα της Γερμανίας δεν έχουν τελειώσει ακόμα, αλλά θα συνεχιστούν τους επόμενους 2-3 μήνες. Για να συμμορφωθεί με το όριο χρέους, ο άβολος κυβερνητικός συνασπισμός θα πρέπει να εξοικονομήσει 15-25 δισ. ευρώ, προκειμένου να καταθέσει το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2025 έως τις 7 Ιουλίου.

Berenberg Bank: Τι πήγε στραβά στη Γερμανία – Έχουν περάσει τα χειρότερα;-1

Οι σχετικές συζητήσεις, που πλήττουν τις επενδύσεις, αναμένεται να κλείσουν μια και καλή όταν η Γερμανία θα αναμορφώσει το όριο χρέους, κάτι που η Berenberg περιμένει μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2025.

Εν τω μεταξύ, ο οίκος εκτιμά ότι η αβεβαιότητα για τις πολιτικές θα περιορίσει την ανάπτυξη της οικονομίας, αλλά δεν θα την αποτρέψει εντελώς. Καθώς το ενεργειακό κόστος και ο πληθωρισμός μειώνονται κάτω από τα επίπεδα της αύξησης των μισθών, τα πραγματικά εισοδήματα αυξάνονται με ρυθμό 1,5% ετησίως. Επομένως, εάν δεν επιδεινωθεί η αβεβαιότητα στο επίπεδο των πολιτικών,  τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις αναμένεται να ενισχύσουν τις δαπάνες τους, σύμφωνα με την Berenberg Bank.

Διαβάστε επίσης: 

Capital Economics: Στη μέση μιας χαμένης δεκαετίας η Γερμανία – Οι λόγοι

Scope: SOS για δημοσιονομική κρίση στην Ευρώπη – Οι «κόκκινες» χώρες και η Ελλάδα

Morgan Stanley: Θα επιστρέψουν οι ανησυχίες για τα χρέη – Ποιες χώρες προβληματίζουν

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News