Business & Finance Τρίτη 26/01/2021, 15:55
ILO

Η πανδημία έχει στερήσει 225 εκατ. θέσεις εργασίας

Τα τρία σενάρια για το 2021

Η πανδημία έχει στερήσει 225 εκατ. θέσεις εργασίας

Σε 255 εκατομμύρια θέσεις εργασίας υπολογίζεται η μέχρι στιγμής «ζημιά» της πανδημίας του κορωνοϊού στην αγορά εργασίας, με το Διεθνές Γραφείο Εργασίας (ILO) να εκτιμά ότι η παγκόσμια οικονομικά δεν θα καταφέρει να ανακτήσει τα προ-Covid επίπεδα εντός του 2021.

Πιο συγκεκριμένα, ακόμη και στο πλέον αισιόδοξο σενάριο, οι θέσεις πλήρους απασχόλησης θα είναι λιγότερες σε σχέση με το 2019 (κατά 40 εκατ. θέσεις εργασίας), ενώ στο απαισιόδοξο σενάριο, οι απώλειες θα εξακολουθούν να υπερβαίνουν τις 130 εκατ. θέσεις εργασίας.

Με βάση το βασικό σενάριο, το οποίο είναι και το επικρατέστερο, η παγκόσμια οικονομία στα τέλη του 2021 θα υπολείπεται κατά περίπου 90 εκατομμύρια -πλήρους απασχόλησης- θέσεις εργασίας.

Η πανδημία έχει στερήσει 225 εκατ. θέσεις εργασίας-1

«Τα σημάδια ανάκαμψης είναι ενθαρρυντικά, αλλά είνα εύθραυστα και αβέβαια» δήλωσε τη Δευτέρα ο γενικός διευθυντής του ILO, Γκέι Ρούντερ. «Πρέπει να θυμόμαστε ότι καμία χώρα δεν μπορεί να ανακάμψει μόνη της».

Κατά τον ίδιο άλλωστε, η «ζημιά» της πανδημίας είναι άνευ προηγουμένου και εκτιμάται έως και τέσσερις φορές μεγαλύτερη σε σχέση με την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2009.

Οι επιπτώσεις ωστόσο, δεν είναι ίδιες για όλους.

Για παράδειγμα, οι κλάδοι της διαμονής, της τέχνης και του λιανεμπορίου έχουν υποστεί μεγαλύτερη «ζημιά» σε σχέση με τους τομείς υψηλής εξειδίκευσης. Παράλληλα, το πλήγμα σε γυναίκες, νέους, αυτοαπασχολούμενους και χαμηλής-εκπαίδευσης εργαζομένων είναι σαφώς βαρύτερο.

Αυτά τα στοιχεία, μάλιστα, δημιουργούν μια «σοβαρή ανησυχία» περί άνισης ανάκαμψης, κατά την οποία εργαζόμενοι και κλάδοι που επλήγησαν σημαντικά, θα ωφεληθούν λιγότερο από τη βελτίωση των οικονομικών συνθηκών.

Τι έγινε το 2020

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η μείωση των ωρών εργασίας το 2020 μεταφράστηκε τόσο σε απώλεια θέσεων εργασίας (114 εκατ.) όσο και σε μείωση των ωρών εργασίας για όσους συνέχισαν να θεωρούνται ως απασχολούμενοι, με αποτέλεσμα να χαθούν συνολικά 255 εκατ. θέσεις πλήρους απασχόλησης.

Οι περισσότερες απώλειες αφορούσαν την περιοχή της Αμερικής, ενώ οι λιγότερες τις περιοχές της Ευρώπης και της Κεντρικής Ασίας, χάρη στις πρωτοβουλίες στήριξης της αγοράς εργασίας (σ.σ. αναστολή συμβάσεων).

Ως εκ τούτου, η απώλεια των θέσεων εργασίας μεταφράστηκε κυρίως, σε αύξηση της μη ενεργούς δραστηριότητας και όχι σε αύξηση της ανεργίας. Για παράδειγμα, η μη δραστηριότητα αυξήθηκε κατά 81 εκατομμύρια άτομα, ενώ η ανεργία κατά 33 εκατ. άτομα.

Την ίδια ώρα, το είσοδημα των εργαζομένων εκτιμάται ότι μειώθηκε κατά 8,3% το 2020 και περιορίστηκε σε 3,7 τρισ. δολάρια, αποτελώντας περίπου το 4,4% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Οι μεγαλύτερες απώλειες αφορούν τις ΗΠΑ (-10,3%), ενώ οι μικρότερες την Ασία και των Ειρηνικό (-6,6%).

Η πανδημία έχει στερήσει 225 εκατ. θέσεις εργασίας-2

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια του α’ κύματος της πανδημίας, τέθηκαν σε καθεστώς αναστολής εργασίας περίπου 810.028 εργαζόμενοι. Τον Νοέμβριο δε, κατά το β’ κύμα, οι αναστολές συμβάσεων ανήλθαν σε 674.871, ενώ τον Δεκέμβριο περιορίστηκαν σε 645.054.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News