ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πόσοι εργαζόμενοι βγήκαν σε αναστολή το 2020

Πόσοι εργαζόμενοι βγήκαν σε αναστολή το 2020

Οι αναστολές χρησιμοποιήθηκαν από την αρχή της πανδημίας ως ανάχωμα στις απολύσεις. Το «MR» κατέγραψε την εξέλιξη των αναστολών μέσα στο 2020. Η πανδημία του Covid-19 από τον Μάρτιο του 2020 έχει δημιουργήσει μια εντελώς καινούρια πραγματικότητα για χιλιάδες εργαζομένους. Στο πρώτο κύμα της πανδημίας τέθηκαν σε αναστολή 810.028 εργαζόμενοι.

Σχεδόν ένας στους τρεις το δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου βρέθηκαν εκτός εργασίας και πληρώθηκαν από το κράτος με το ύψος της δαπάνης να εκτινάσσεται στα 648,02 εκατ. ευρώ. Τον Μάϊο όταν άρχισε να ανοίγει σιγά σιγά η οικονομία παρόλο που  αρκετές οικονομικές δραστηριότητες άρχισαν να επαναλειτουργούν συνέχισαν να είναι σε αναστολή 542.244 εργαζόμενοι, ενώ το κράτος πλήρωσε το ποσό των 212,89 εκατ. ευρώ σε έκτακτο επίδομα.

Τον μήνα Ιούνιο μόνο οι επιχειρήσεις των καταλυμάτων, του επισιτισμού, του τουρισμού, των μεταφορών, του αθλητισμού και του πολιτισμού μπορούσαν να θέτουν τους εργαζόμενους σε αναστολή. Ο αριθμός των αναστολών για το δίμηνο Ιουνίου-Ιουλίου κατρακύλησε δραματικά στις 8.4463  ενώ η κρατική δαπάνη μειώθηκε στα 23,8 εκατ. ευρώ. Τον μήνα Αύγουστο κατά τον οποίον ουσιαστικά μπόρεσε να δουλέψει και ο τουρισμός οι εργαζόμενοι που ήταν σε αναστολή ήταν μόνο 2.809 ενώ το κρατικό κονδύλι για την ενίσχυση τους συμπιέστηκε στα 1,35 εκατ. ευρώ. 

Στο τέλος όμως  του Αυγούστου όταν το δεύτερο κύμα της πανδημίας ήταν προ των πυλών καθώς άρχισαν να αυξάνονται τα κρούσματα, οι επιχειρήσεις προφανώς και άρχισαν να παίρνουν προληπτικά  μέτρα Επιπλέον τον Σεπτέμβριο πολλές τουριστικές επιχειρήσεις κατέβασαν πρόωρα ρολά βλέποντας το δεύτερο κύμα της πανδημίας να έρχεται.

Έτσι τον Σεπτέμβριο οι αναστολές εκτινάχθηκαν στις 116.860 αύξηση κατά 4.000%,ενώ το κράτος πλήρωσε στους δικαιούχους του επιδόματος 58 εκατ. €.Τον επόμενο μήνα οι αναστολές σχεδόν διπλασιάστηκαν  υπό τον φόβο πλέον του δεύτερου κύματος και ενός δεύτερου lockdownκαι έφθασαν τις 201.819.Tον Νοέμβριο όταν η χώρα και η οικονομική της δραστηριότητα πάγωσε για δεύτερη φορά, ο αριθμός των αναστολών τριπλασιάστηκε και εκτοξεύθηκε στις 674.871 ενώ το ποσό που έδωσε το κράτος ήταν σχεδόν μισό δις € για την ακρίβεια 439,98 εκατομμύρια ευρώ.

Τον μήνα Δεκέμβριο περίπου 30.000 λιγότεροι εργαζόμενοι μπήκαν σε αναστολή ενώ η κρατική δαπάνη συμπιέστηκε κατά 114 εκατ. ευρώ καθώς η περίοδος των εορτών και το click away μείωσε το χρονικό διάστημα της αναστολής για κάποιους εργαζόμενους. 

Στα παρακάτω διαγράμματα απεικονίζεται τόσο η εξέλιξη των αναστολών μέσα στο 2020 όσο και η μηνιαία δαπάνη του κράτους. To κράτος κατέβαλε συνολικά  1,8 δισ. ευρώ όλο το 2020 για το έκτακτο επίδομα των 534 € ενώ ο συνολικός αριθμός των αναστολών έφτασε τα 3.002.148. Οι περισσότεροι θεσμικοί φορείς έχουν προβλέψει πως η ανεργία το 2020 θα σκαρφάλωνε στο 20% μένει να δούμε και από τα επίσημα στοιχεία που θα ανακοινώσει η ΕΛΣΤΑΤ κατά πόσο τα μέτρα στήριξης επηρέασαν την «εξίσωση» της ανεργίας.

Πόσοι εργαζόμενοι βγήκαν σε αναστολή το 2020-1

Πόσοι εργαζόμενοι βγήκαν σε αναστολή το 2020-2

Και τον Ιανουάριο οι αναστολές είναι σε ισχύ ενώ το νέο πρωτόγνωρο τοπίο φαίνεται πως θα παγιωθεί και για τους επομένους μήνες .Οι αναστολές θα βρίσκονται όπως φαίνεται σε ισχύ μέχρι τον Μάρτιο ούτως η άλλως στον προϋπολογισμό του 2021 έχει υπολογιστεί δαπάνη ύψους 439 εκατ. για την κάλυψη των αποζημιώσεων ειδικού σκοπού ενώ εάν χρειαστεί υπάρχει και το αποθεματικό των 3 δισ.ευρώ.

Η αγορά εργασίας εξελίσσεται στο μεγάλο ασθενή της πανδημίας, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι αισθάνονται πλέον την επισφάλεια και την ανεργία να τους χτυπάει την πόρτα ενώ το επόμενο διάστημα όταν θα τελειώσουν οι αναστολές και οι  απολύσεις σταδιακά θα απελευθερώνονται ,η αβεβαιότητα θα μεγαλώνει.

Η  κυβέρνηση θα πρέπει να κερδίσει και για το 2021 το μείζον στοίχημα αυτό της ανάσχεσης της ανεργίας. Τους επόμενους μήνες καλείται να περιφρουρήσει τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας αλλά και να δημιουργήσει νέες. Όπως εξηγούν ειδικοί κι αναλυτές, μια ανεξέλεγκτη άνοδος της ανεργίας θα μπορούσε να πυροδοτήσει νέο κύκλο αυτοτροφοδοτούμενης ύφεσης, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη χρονική στιγμή που η χώρα θα παλεύει να βρει ξανά τον βηματισμό της.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News