Business & Finance Πέμπτη 25/04/2024, 11:22
BUSINESS & FINANCE

Χ. Θεοχάρης: Από 1/5 ενεργοποιούνται τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα

Χ. Θεοχάρης: Από 1/5 ενεργοποιούνται τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα

Την απόφαση του κυβερνητικού επιτελείου να μη δοθεί παράταση στη διασύνδεση ταμειακών με POS ούτε και στην υποβολή φορολογικών δηλώσεων, επανέλαβε ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης, μιλώντας στην ΕΡΤ. Έκανε επίσης γνωστό ότι από 1η Μαΐου ενεργοποιούνται τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα.

«Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία πια. Έχει δοθεί ο απαραίτητος χρόνος. Έχουμε πει και έχουμε εμπεδώσει -νομίζω- ότι δεν δίνουμε παρατάσεις. Αυτό το οικονομικό επιτελείο δε δίνει παρατάσεις», τόνισε ο κ. Θεοχάρης, συμπληρώνοντας πως οι έλεγχοι θα γίνουν θα ξεκινήσουν «από τα μεγάλα ψάρια και θα πηγαίνουν προς τα μικρά». Όπως είπε για τη διασύνδεση ταμειακών με POS, όταν 94%, σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση, έχει ήδη ήδη ολοκληρώσει τη διαδικασία ή έχει κλείσει το ραντεβού για να τελειώσει μέχρι το τέλος Απριλίου «από σεβασμό στην προσπάθεια αυτών των ανθρώπων δεν μπορούμε να κάνουμε έκπτωση στο υπόλοιπο 6%».

Για τις φορολογικές δηλώσεις

Με αφορμή το άνοιγμα σήμερα της πλατφόρμας για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων, ο κ. Θεοχάρης ανέφερε μεταξύ άλλων «αυτό που κάνουμε φέτος και είναι μια πιστεύω πολύ θετική χειρονομία, είναι ότι τείνουμε ένα χέρι εμπιστοσύνης στους λογιστές και στους φορολογούμενους που κάνουν τις δηλώσεις τους μόνοι τους» Διευκρίνισε ότι «λέμε ότι επειδή ακριβώς, εθιμικά γιατί δεν υπάρχει στον νόμο, ανοίγουμε κάθε χρονιά 31 Μαρτίου περίπου, αλλά φέτος, επειδή είχαμε να νομοθετήσουμε την αυτόματη υποβολή των δηλώσεων για λογαριασμό του φορολογούμενου, μια σημαντική καινοτομία, και πήρε αυτό κάποιες μέρες, ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα, πήρε ΦΕΚ τη Δευτέρα και συνεπώς η ΑΑΔΕ για να κάνει τις προσαρμογές έπρεπε να περιμένει την ψήφιση αυτή. Αυτές τις μέρες που πήραμε μέσα στον Απρίλιο, τις δίνουμε προκαταβολικά μέσα στον Ιούλιο. Άρα η προθεσμία που ήταν για 30 Ιουνίου θα πάει 25 -26, όσες μέρες έχουμε πάρει από τον Απρίλιο».

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Αναφορικά με τους ελεύθερους επαγγελματίες σημείωσε ότι «όποιος αμφισβητεί το τεκμαρτό πρέπει να αποδείξει ότι ο τρόπος ζωής του ταιριάζει με αυτό το εισόδημα το οποίο λέει ότι έχει». Ο υφυπουργός ανέφερε ότι αυτό αποδεικνύεται με ένα «μίνι πόθεν έσχες, μίνι μάξι, πείτε το όπως θέλετε, άρα πρέπει να ταιριάζει και ο τρόπος ζωής με αυτό που λες ότι δηλώνεις[…] Κοίταξε να μου λέει ο άλλος ότι ζω με 3.000 και να μου κάνει ταξίδια στο εξωτερικό και να ζει μια ζωή με αυτοκίνητα κτλ. προφανώς δεν θα είναι αποδεκτό», τόνισε.

Για τα τέλη κυκλοφορίας

Για το τι θα γίνει με τα τέλη κυκλοφορίας ανά μήνα, ανέφερε ότι ψηφίζονται τις επόμενες μέρες και πως από 1η Μαΐου θα μπορεί να ενεργοποιηθεί η διαδικασία αυτή[…] «Θα φέρουμε μια ρύθμιση ώστε να ενεργοποιηθεί αυτή η διαδικασία[…] αν κάποιος κινεί το όχημά του και είναι σε ακινησία το πρόστιμο που προβλέπεται είναι 10.000 ευρώ. Είναι μια πολύ σοβαρή παράβαση να κινείσαι με όχημα το οποίο είναι δηλωμένο ως ακίνητο».

Προμήθειες τραπεζών

Σε άλλο σημείο για τις προμήθειες των τραπεζών σε επαγγελματίες είπε ότι «νομοθετούμε τις επόμενες ημέρες, μετά από εντολή του υπουργού του Κωστή Χατζηδάκη, τη μείωση των προμηθειών για όλες τις συναλλαγές μέχρι 10 ευρώ, ώστε να υπάρχει ένα πλαφόν και από εκεί και πέρα αυτές οι συνεννοήσεις που έγιναν να μοιραστούν μεταξύ των τριών μερών της συναλλαγής: της τράπεζας που έχει την κάρτα και τον πελάτη, του εκκαθαριστή που έχει τον έμπορο και το μηχανάκι και του σχήματος, δηλαδή τη Visa και τη Mastercard κυρίως, αλλά και κάποια άλλα σχήματα[…]». 

moneyreview.gr με πληροφορίες από ertnews.gr

Διαβάστε επίσης:

Φορολογικές δηλώσεις: Ο νέος κωδικός στο έντυπο Ε1 που φέρνει πρόσθετους φόρους 800 εκατ.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News