Business & Finance Τετάρτη 24/04/2024, 21:15
BUSINESS & FINANCE

TikTok: Το μέλλον του έχει σημασία μόνο έως ένα σημείο για την Meta

TikTok: Το μέλλον του έχει σημασία μόνο έως ένα σημείο για την Meta

Η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει για το TikTok, αλλά ο διευθύνων σύμβουλος της Meta Platforms, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, δεν φαίνεται να δίδει ιδιαίτερη προσοχή σε αυτό. Ένας νέος νόμος των ΗΠΑ δίνει προθεσμία στον κινεζικό μητρικό του όμιλο ByteDance μέχρι το επόμενο έτος για να πωλήσει τη δημοφιλή εφαρμογή, διαφορετικά θα αντιμετωπίσει απαγόρευση. Ακόμα κι αν επιβιώσει, η μητρική εταιρεία του Facebook μπορεί να αποκτήσει σημαντικό προβάδισμα έναντι του ανταγωνιστή της.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν πρόκειται να υπογράψει το συγκεκριμένο νόμο που δίνει στην ByteDance περιθώριο έως και 12 μήνες για να βρει αγοραστή για το TikTok. Εάν δεν το κάνει, η εφαρμογή θα τερματιστεί ουσιαστικά. Οι Γερουσιαστές φοβούνται ότι το Πεκίνο έχει πρόσβαση σε δεδομένα 170 εκατομμυρίων χρηστών των ΗΠΑ και μπορεί να ασκήσει επιρροή με τις πληροφορίες αυτές. Η εταιρεία χαρακτήρισε το διάταγμα αντισυνταγματικό και είπε ότι θα το αμφισβητήσει στο δικαστήριο.

Στην περίπτωση που η ByteDance δεν συμμορφωθεί, πιθανότατα θα εκχωρήσει μόνο την επωνυμία TikTok και άλλες δραστηριότητες, όχι τα μυστικά της. Έχει αυξήσει τον αριθμό των χρηστών κατά 70% από το 2020, αλλά χωρίς τον ισχυρό αλγόριθμό του θα είναι πολύ λιγότερο πολύτιμο για κάποιον άλλον ιδιοκτήτη.

Μια απαγόρευση θα ωφελούσε ακόμη περισσότερο το Reels. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, το Meta θα προσελκύσει το 60% των χρηστών του TikTok, σύμφωνα με αναλυτές του Wedbush. Εάν εφαρμοστεί η ίδια αναλογία στα έσοδα που προβλέπουν οι αναλυτές της Bernstein για το TikTok το 2025, αυτό υποδηλώνει ότι υπάρχουν 12 δισεκατομμύρια δολάρια για την εταιρεία του Ζάκερμπεργκ. Η μετοχή της Meta διαπραγματεύεται 7 φορές πάνω από τις πωλήσεις του επόμενου έτους, σύμφωνα με εκτιμήσεις της LSEG, κάτι που συνεπάγεται πρόσθετη αξία περίπου 90 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τη διακοπή της λειτουργίας του TikTok.

Εάν πάλι το TikTok μηνύσει την αμερικανική κυβέρνηση, θα είναι μια δαπανηρή και χρονοβόρα διαδικασία για τον επικεφαλής του Shou Zi Chew. Εν τω μεταξύ, η Meta θα εξακολουθούσε να κερδίζει προβάδισμα έναντι του ανταγωνιστή της. Το Reels ήδη βοηθά στην αύξηση του χρόνου που αφιερώνουν οι χρήστες στο Instagram και το Facebook. Η αύξηση της διαφήμισης στη Reels υποδηλώνει επίσης ότι θα δημιουργήσει φέτος πωλήσεις αξίας περίπου 19 δισ. δολαρίων, αυξημένες κατά 64% από το 2023, εκτιμούν οι αναλυτές της Bernstein.

Και άλλες νεοσύστατες πλατφόρμες θα προσπαθήσουν να αρπάξουν ένα κομμάτι από το TikTok, με τους επενδυτές στον χώρο του επιχειρηματικού κεφαλαίου να εμφανίζονται πρόθυμοι να τις χρηματοδοτήσουν. Και η Meta απέρριψε πολλές προηγούμενες προσπάθειες αντιγραφής αντιπάλων, συμπεριλαμβανομένων δύο αποτυχημένων εφαρμογών που στόχευαν χρήστες του Snap. Προς το παρόν, ωστόσο, η Meta έχει την ευρεία απήχηση που επιθυμούν οι διαφημιστές, πράγμα που σημαίνει ότι η τελική μοίρα του TikTok έχει σημασία – αλλά μόνο μέχρι ένα σημείο.

 

Πηγή: Breakingviews Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News