Business & Finance Παρασκευή 12/04/2024, 12:17
BUSINESS & FINANCE

DZ Bank: Τι θα σημάνει μια προεδρία Trump – Οι δασμοί, οι φόροι και το πυροτέχνημα

DZ Bank: Τι θα σημάνει μια προεδρία Trump – Οι δασμοί, οι φόροι και το πυροτέχνημα

«Πάνω οι δασμοί, κάτω οι φόροι!», θα είναι το σύνθημα μιας δεύτερης προεδρίας του Donald Trump, εφόσον ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων, που προηγείται σε κάποιες δημοσκοπήσεις έναντι του Joe Biden, κερδίσει στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, σύμφωνα με την DZ Bank. Η οικονομική πολιτική του  Trump θα εστιάσει στα δύο βασικά σημεία του «Make America Great Again», τη μείωση του εμπορικού ελλείμματος  με δασμούς στις εισαγωγές και τη συνέχιση των φορολογικών μεταρρυθμίσεων του 2017. Όμως, σύμφωνα με τον γερμανικό επενδυτικό οίκο, το τελικό αποτέλεσμα για την αμερικανική οικονομία θα είναι μάλλον μεικτό: Η ώθηση που θα δοθεί στην ανάπτυξη προβλέπεται μόνο βραχυπρόθεσμη, με τους αναλυτές να μιλούν για «πυροτέχνημα».

Οι δασμοί

Στόχος του Trump είναι να αντιμετωπίσει το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με δασμούς στις εισαγωγές. Βέβαια, και ο Biden έχει διατηρήσει τους υψηλούς δασμούς που επέβαλε ο Trump στις εισαγωγές από την Κίνα κατά την πρώτη του θητεία στον Λευκό Οίκο. Όμως, οι ΗΠΑ εξακολουθούν να εισάγουν πολύ περισσότερα προϊόντα από ό,τι εξάγουν, καθώς σε καθένα από τα τρία τελευταία χρόνια, το εμπορικό έλλειμμα ξεπέρασε το 1 τρισ.  δολάρια.

DZ Bank: Τι θα σημάνει μια προεδρία Trump – Οι δασμοί, οι φόροι και το πυροτέχνημα-1

Παρόλα αυτά, το μερίδιο των προϊόντων που εισάγουν οι ΗΠΑ από την Κίνα έχει μειωθεί σημαντικά από το 2018, συνεπώς η DZ Bank  επισημαίνει ότι ο Trump πιθανότατα θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι πολιτικές του είναι επιτυχημένες, αλλά οι κινήσεις του πρέπει να είναι πιο επιθετικές.

Κατά την δεύτερη θητεία του, ο Trump θέλει να επιβάλει δασμούς 10% σε όλες τις εισαγωγές και να αυξηθούν οι μέσοι δασμοί για τις κινεζικές εισαγωγές γύρω στο 60%.

Φορολογία

Στο μέτωπο της φορολογίας, ο Trump θέλει να συνεχίσει τις αλλαγές του 2017. Οι μειώσεις φόρων επηρέασαν τότε τόσο τον φόρο εισοδήματος όσο και την φορολόγηση των επιχειρήσεων. Όμως, ενώ ο φορολογικός συντελεστής για τις επιχειρήσεις έχει μειωθεί μόνιμα στο 21%, άλλα σημεία του «Tax Cuts and Jobs Act» θα λήξουν  το 2025.

Αυτό αφορά κυρίως τις μειώσεις φόρων για ιδιωτικά νοικοκυριά, τις οποίες πιθανότατα ο Trump θα θέλει να επεκτείνει, ενώ έχει πει επίσης ότι θα ήθελε μια μείωση του συντελεστή για τις επιχειρήσεις στο 15%.

Για τη χρηματοδότηση αυτών των μειώσεων φόρων, πιθανότατα θα επικαλεστεί τα αυξημένα έσοδα από τους δασμούς, όμως η DZ Bank αμφισβητεί το κατά πόσο ο «λογαριασμός» αυτός βγαίνει.

Η γήρανση του πληθυσμού και η αύξηση του βάρους των τόκων αναμένεται να οδηγήσουν τις ΗΠΑ σε μεγαλύτερα δημοσιονομικά ελλείμματα τα επόμενα χρόνια, προειδοποιεί.

Τι σημαίνουν αυτά για την οικονομία

Στην περίπτωση επανεκλογής του Trump, και εφόσον οι Ρεπουμπλικάνοι εξασφαλίσουν την πλειοψηφία στη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων, θα πρέπει να αναμένονται νέες εμπορικές συγκρούσεις διεθνώς και μειώσεις φόρων στις ΗΠΑ.

Ο αντίκτυπος για την αμερικανική οικονομία προβλέπεται μεικτός, καθώς η προοπτική των μειώσεων στους φόρους θα προκαλέσει αρχικά μια ευφορία στους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις, μετά τις εκλογές, οδηγώντας σε υψηλότερη ανάπτυξη.

DZ Bank: Τι θα σημάνει μια προεδρία Trump – Οι δασμοί, οι φόροι και το πυροτέχνημα-2

Όμως, εάν οι νέοι δασμοί επιβληθούν μερικούς μήνες μετά, το οικονομικό momentum αναμένεται να επιβραδύνει σημαντικά, καθώς οι δασμοί θα ενισχύσουν τον πληθωρισμό, αφού οι επιχειρήσεις θα θελήσουν να μετακυλήσουν το κόστος στους καταναλωτές.

Για τους καταναλωτές, η αναζωπύρωση του πληθωρισμού θα είναι ένα σοκ και η διάθεσή τους για δαπάνες θα μειωθεί σημαντικά.

Επομένως, η αρχική βελτίωση της ανάπτυξης υπό τον Trump κινδυνεύει να αποδειχθεί ένα πυροτέχνημα, σύμφωνα με την DZ Bank.

Διαβάστε επίσης: 

UBS: Τι σημαίνει για την Ευρώπη η εκλογή Biden ή Trump – Τα σενάρια και οι αγορές

Το αίνιγμα της οικονομίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές

Τραμπ: «Αν δεν εκλεγώ εγώ, θα γίνει μακελειό» στην οικονομία των ΗΠΑ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News