Business & Finance Πέμπτη 11/04/2024, 22:30
BUSINESS & FINANCE

Ο Bankman-Fried θα ασκήσει έφεση για την καταδίκη του σε 25ετή κάθειρξη για απάτη

Ο Bankman-Fried θα ασκήσει έφεση για την καταδίκη του σε 25ετή κάθειρξη για απάτη

Ο συνιδρυτής της FTX Sam Bankman-Fried θα ασκήσει έφεση κατά της καταδίκης του σε ποινή φυλάκισης 25 ετών για τη διάπραξη απάτης πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων στο άλλοτε ακμάζον ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων του.

Ο 32χρονος κατέθεσε την Πέμπτη αίτηση στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν, ξεκινώντας επίσημα τη διαδικασία για την ανάκληση της καταδίκης του. Η κατάθεση έρχεται δύο εβδομάδες αφότου ο δικαστής Lewis A. Kaplan καταδίκασε τον Bankman-Fried σε 25ετή κάθειρξη κρίνοντας ότι ο πρώην διευθύνων σύμβουλος δεν είχε δείξει πραγματική μεταμέλεια για το πολύ σοβαρό έγκλημα που διέπραξε. Οι ένορκοι είχαν καταδικάσει τον απόφοιτο του ΜΙΤ για απάτη μετά από μια δίκη υψηλού προφίλ στα τέλη του 2023. 

Δεν είναι σαφές για ποιους λόγους ο Bankman-Fried προτίθεται να ασκήσει έφεση. Στη δίκη, η ομάδα υπεράσπισής του εμποδίστηκε να καλέσει μια σειρά από εμπειρογνώμονες ως μάρτυρες και να παρουσιάσει στοιχεία σχετικά με το τι του είχαν πει οι δικηγόροι της FTX πριν καταρρεύσει η εταιρεία. 

Σε μια διαφοροποίησή του σε σχέση με τις προηγούμενες διαμαρτυρίες του για τις σκληρές συνθήκες στο Μητροπολιτικό Κέντρο Κράτησης του Μπρούκλιν, ο Bankman-Fried ζήτησε επίσης να παραμείνει στη διαβόητη φυλακή όσο διαρκεί η έφεσή του. Μπορεί να περάσουν πολλοί μήνες μέχρι το ομοσπονδιακό εφετείο να ακούσει τα επιχειρήματα του Bankman-Fried. 

Ο Bankman-Fried υποστηρίζει εδώ και καιρό την αθωότητά του, ισχυριζόμενος ότι δεν διέπραξε εν γνώσει του απάτη ούτε έκλεψε 10 δισεκατομμύρια δολάρια από πελάτες, επενδυτές και δανειστές. Οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς υποστήριξαν ότι χρησιμοποίησε τα κεφάλαια για συναλλαγές στο αδελφό hedge fund Alameda Research, για την αγορά πολυτελών ακινήτων στις Μπαχάμες και για δωρεές σε πολιτικούς. Κάποια στιγμή η FTX ήταν ένα από τα μεγαλύτερα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων στον κόσμο και ο Bankman-Fried, ο οποίος συναναστρεφόταν με πολιτικούς και ενέκρινε για χορηγίες με διασημότητες, ήταν ένας φάρος καινοτομίας στον τομέα των κρυπτονομισμάτων. 

Ενώ έκανε λάθη, υποστήριξε ο Bankman-Fried, δεν εξαπάτησε εν γνώσει του κανέναν. 

Ακόμη και κατά την καταδίκη του, ο Bankman-Fried επανέλαβε τους προηγούμενους ισχυρισμούς του ότι η FTX δεν ήταν αφερέγγυα όταν υπέβαλε αίτηση πτώχευσης τον Νοέμβριο του 2022 μετά από ένα κύμα αναλήψεων πελατών. Έβαλε στο στόχαστρο τη νέα ομάδα της FTX που διαχειριζόταν την υπόθεση πτώχευσης μαμούθ και διερωτήθηκε γιατί οι πελάτες δεν είχαν ακόμη εξοφληθεί, καθώς υπήρχαν αρκετά περιουσιακά στοιχεία.

Η δικηγόρος Alexandra Shapiro χειρίζεται την έφεση της Bankman-Fried, σύμφωνα με την αγωγή της Πέμπτης.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News