Business & Finance Τρίτη 5/03/2024, 17:29
BUSINESS & FINANCE

Νέο ρεκόρ για την αγορά του Bitcoin – Τι έχει αλλάξει στην crypto mania 4.0;

Νέο ρεκόρ για την αγορά του Bitcoin – Τι έχει αλλάξει στην crypto mania 4.0;

Νέο ρεκόρ άνω των 69.000 δολαρίων άγγιξε προσωρινά η τιμή του Bitcoin, το οποίο εξακολουθεί να διαπραγματεύεται πέριξ των 68.000 δολαρίων, αλλά για τους πιο ένθερμους υποστηρικτές των κρυπτονομισμάτων, η αγορά έχει ήδη επιτύχει ένα ακόμα σημαντικότερο ορόσημο. Η κεφαλαιοποίηση του Bitcoin άγγιξε τα 1,35 τρισ. δολάρια, τα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών, ξεπερνώντας το προηγούμενο υψηλό του Νοεμβρίου του 2021. Αυτό που κάποιοι ονομάζουν «crypto mania 4.0» στηρίζεται σήμερα τόσο στο έντονο κερδοσκοπικό ενδιαφέρον που πάντα χαρακτηρίζει αυτές τις απότομες μεταβολές των κρυπτονομισμάτων, όσο και στο αγοραστικό ενδιαφέρον από το mainstream κομμάτι του finance, την ώρα, μάλιστα, που η προσφορά Bitcoin πρόκειται να περιοριστεί.

Νέο ρεκόρ για την αγορά του Bitcoin – Τι έχει αλλάξει στην crypto mania 4.0;-1

Το Bitcoin έχει σημειώσει άνοδο περίπου 50% από τις αρχές του έτους, με το μεγαλύτερο μέρος των κερδών να καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες, όταν οι εισροές στα αμερικανικά διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια (ETFs) του κρυπτονομίσματος αυξήθηκαν.

Τα ETFs μεγάλων εταιρειών του finance, όπως η BlackRock και η Fidelity Investments, έχουν προσελκύσει καθαρές εισροές σχεδόν 8 δισ. δολαρίων από τις 11 Ιανουαρίου, όταν έκαναν το ντεμπούτο τους.

Πρακτικά, η κυκλοφορία των ETFs αυτών άνοιξε τον δρόμο ώστε νέοι, μεγάλοι επενδυτές να μπουν στην αγορά, ενώ αναζωπύρωσε τον ενθουσιασμό και το momentum του Bitcoin, με τις συνθήκες να θυμίζουν έντονα το ράλι προς το προηγούμενο ρεκόρ του, το 2021.

«Η όρεξη των επενδυτών να αποκτήσουν έκθεση στο Bitcoin αρχίζει να γίνεται ακόρεστη», λέει στο Reuters ο Tony Sycamore, αναλυτής της IG. «Ενώ το Bitcoin είναι υπεραγορασμένο σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, η κίνηση έχει κάθε άλλο παρά τελειώσει και σε κάθε βουτιά βρίσκεται στήριξη, με μία κίνηση προς τα 80.000 δολάρια να μην αποκλείεται».

Το ράλι του Bitcoin έρχεται την ώρα που χρηματιστηριακοί δείκτες όπως ο S&P 500, ο Nasdaq  αλλά και ο ιαπωνικός Nikkei πετυχαίνουν νέα ρεκόρ,  εν μέσω μιας γενικότερης αισιοδοξίας στις αγορές, η οποία στηρίζεται κυρίως στο αφήγημα ότι η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης θα φέρει σημαντική πρόοδο στην παραγωγικότητα της παγκόσμιας οικονομίας.

Όμως ειδικά στην αγορά του Bitcoin, οι επενδυτές έχουν έναν ακόμα λόγο να είναι αισιόδοξοι. Και  αυτό γιατί περιμένουν το λεγόμενο halving. Το γεγονός αυτό, που γίνεται κάθε τέσσερα χρόνια, μειώνει στο μισό τα Bitcoin που κερδίζουν οι miners.

Στους 12 μήνες πριν από τα τρία προηγούμενα halvings (το 2020, το 2016 και το 2012), το Bitcoin ενισχύθηκε κατά 8.069%, 284% και 559% αντίστοιχα, σύμφωνα με το Business Insider. Το φετινό halving θα μειώσει την προσφορά σε μία περίοδο που η ζήτηση για Bitcoins αυξάνεται κατακόρυφα.

Σύμφωνα με την Standard Chartered, οι εισροές στα ETFs θα μπορούσαν να σπρώξουν τις τιμές ακόμα και στα 200.000 δολάρια. Ο Tom Lee  της Fundstrat είναι ακόμα πιο αισιόδοξος, καθώς βλέπει το κρυπτονόμισμα να φτάνει ακόμα και στα 500.000 δολάρια.

«Είναι η crypto mania 4.0 και πιστεύουμε ότι εάν συνεχίσουμε να βλέπουμε  σχετικά χαμηλή μεταβλητότητα στις αγορές των  ομολόγων και των επιτοκίων, θα μπορούσε να συνεχιστεί. Υπάρχει σίγουρα κάποια παράλογη συμπεριφορά που κάνει την εμφάνισή της στην αγορά», είπε στο Reuters ο Kyle Rodda, αναλυτής της Capital.com.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Bitcoin: Σε νέο υψηλό 2,5 ετών – Ξεπερνά και τα 65.000 δολάρια

BofA: Το χρέος των ΗΠΑ αυξάνεται 1 τρισ. κάθε 100 ημέρες – Τι σημαίνει για τις αγορές

ΕΚΤ: Η αξία του Bitcoin είναι μηδέν – Τεράστιες παράπλευρες απώλειες όταν σκάσει η φούσκα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News