Business & Finance Παρασκευή 23/02/2024, 13:35
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Η αξία του Bitcoin είναι μηδέν – Τεράστιες παράπλευρες απώλειες όταν σκάσει η φούσκα

ΕΚΤ: Η αξία του Bitcoin είναι μηδέν – Τεράστιες παράπλευρες απώλειες όταν σκάσει η φούσκα

Για τους υποστηρικτές των κρυπτονομισμάτων, το ντεμπούτο των διαπραγματεύσιμων αμοιβαίων κεφαλαίων (ETFs) στο spot Bitcoin είναι ένα σημαντικό βήμα προς τον στόχο τους να γίνουν mainstream. Οι οικονομολόγοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχουν αντίθετη άποψη. Η έγκριση του ETF είναι «τα νέα ρούχα του γυμνού βασιλιά», γράφουν σε άρθρο τους.

Η δίκαιη τιμή του Bitcoin είναι μηδέν και το τελευταίο ράλι του κρυπτονομίσματος είναι μια δυσοίωνη προοπτική, αφού δεν είναι παρά μέρος ενός κύκλου «boom-bust» (ανόδου – κατάρρευσης) που θα επιφέρει τεράστιες παράπλευρες απώλειες και την απόλυτη αναδιανομή πλούτου σε βάρος των λιγότερο έμπειρων στα οικονομικά, γράφουν.

ΕΚΤ: Η αξία του Bitcoin είναι μηδέν – Τεράστιες παράπλευρες απώλειες όταν σκάσει η φούσκα-1

Όπως σημειώνουν οι ειδικοί της ΕΚΤ, Ulrich Bindseil και Jürgen Schaaf, το Bitcoin απέτυχε να εκπληρώσει την αρχική υπόσχεσή του να γίνει το παγκόσμιο αποκεντρωμένο ψηφιακό νόμισμα. Στο κενό έπεσε και η δεύτερη υπόσχεσή του, να γίνει ένα χρηματοοικονομικό περιουσιακό στοιχείο, η αξία του οποίου θα συνέχιζε να αυξάνεται.

Η ΕΚΤ είχε προειδοποιήσει για τους κινδύνους για την κοινωνία και το περιβάλλον εάν το λόμπι του Bitcoin κατάφερνε να πυροδοτήσει μια νέα φούσκα, με την βοήθεια νομοθετών, που δίνουν την ευλογία τους, ενώ θα έπρεπε να εκδώσουν μια απαγόρευση. «Όλοι αυτοί οι κίνδυνοι επιβεβαιώθηκαν», αναφέρει η ανάλυση.

Σήμερα, οι συναλλαγές με Bitcoin παραμένουν άβολες, αργές και κοστοβόρες. Έξω από το darknet, το κρυφό σημείο του ίντερνετ που χρησιμοποιείται για εγκληματικές δραστηριότητες, το κρυπτονόμισμα μετά βίας χρησιμοποιείται για πληρωμές. Ακόμα και όταν η κυβέρνηση του Ελ Σαλβαδόρ μοίρασε δωρεάν Bitcoin στους πολίτες της, δεν μπόρεσε να το καθιερώσει σαν μέσο πληρωμών.

Επιπλέον, το Bitcoin δεν είναι κατάλληλο σαν επένδυση, σύμφωνα με την ανάλυση της ΕΚΤ, καθώς δεν παράγει ταμειακές ροές (σε αντίθεση με τα ακίνητα) ή μέρισμα (μετοχές), δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί παραγωγικά (εμπορεύματα) και δεν προσφέρει κοινωνικό όφελος (χρυσά κοσμήματα) ή προοπτικές ανατίμησης με βάση τις ιδιαίτερες ικανότητές του (έργα τέχνης). «Λιγότερο οικονομικά μορφωμένοι επενδυτές λιανικής προσελκύονται σε αυτό από τον φόβο μήπως χάσουν κάτι (fear of missing out), και αυτό τους οδηγεί στην δυνητική απώλεια των χρημάτων  τους», αναφέρει η ανάλυση.

Και την ίδια στιγμή, η διαδικασία εξόρυξης του Bitcoin (mining) εξακολουθεί να μολύνει το περιβάλλον όσο ολόκληρες χώρες, με την άνοδο της τιμής να συνεπάγεται μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας.

Οι αναλυτές της ΕΚΤ χαρακτηρίζουν την τελευταία άνοδο του Bitcoin σαν το «τίναγμα της νεκρής γάτας» (dead cat bounce) και την αποδίδουν στην  συνεχή χειραγώγηση της τιμής του, την αύξηση της ζήτησης για το «νόμισμα του εγκλήματος» και την διαφωνία των αρχών για το πώς να εποπτεύσουν την αγορά.  Οι αναμενόμενες μειώσεις των επιτοκίων της Federal Reserve και το λεγόμενο halving (στο πλαίσιο του οποίου τα Bitcoins που κερδίζουν οι miners για την εκτέλεση υπολογισμών μειώνονται στο μισό), εκτιμάται ότι θα δώσουν «καύσιμα» στο ράλι.

Όμως τελικά, οι τιμές θα επιστρέψουν στις θεμελιώδεις αξίες τους μακροπρόθεσμα, τονίζουν. Και καλούν τις αρχές να είναι προσεκτικές για την κοινωνική ζημιά που θα σημειωθεί όταν ο «πύργος από τραπουλόχαρτα» καταρρεύσει.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Η πρώτη χώρα που κυκλοφόρησε ψηφιακό νόμισμα – Ένα πείραμα που απέτυχε

Bitcoin: Η κεφαλαιοποίησή του ξεπέρασε το 1 τρισ. δολάρια

Το ρεύμα μιας ολόκληρης Ελλάδας «καίει» η βιομηχανία των κρυπτονομισμάτων

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News