Business & Finance Σάββατο 6/04/2024, 22:30
BUSINESS & FINANCE

Ιταλία: Κάτω από το 140% του ΑΕΠ «βλέπει» για φέτος το χρέος o υφυπουργός Οικονομικών

Ιταλία: Κάτω από το 140% του ΑΕΠ «βλέπει» για φέτος το χρέος o υφυπουργός Οικονομικών

Η κυβέρνηση της Ιταλίας αναμένει ότι το χρέος φέτος θα παραμείνει σίγουρα κάτω από το 140% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος. Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της Ημερίδας Ambrosetti στο Cernobbio της Ιταλίας, ο υφυπουργός Οικονομικών Federico Freni δήλωσε ότι η αναμενόμενη ανάπτυξη της χώρας θα είναι γύρω στο 1% το 2024. Την Παρασκευή η Τράπεζα της Ιταλίας δήλωσε ότι η οικονομία της χώρας θα αναπτυχθεί μόλις 0,6% φέτος, διατηρώντας μια πρόβλεψη που έρχεται σε σύγκρουση με την πολύ πιο ρόδινη πρόβλεψη της κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση θα ανακοινώσει νέες προβλέψεις για την οικονομία την επόμενη εβδομάδα. Η κυβέρνηση της πρωθυπουργού Giorgia Meloni υπολογίζει στις καταναλωτικές δαπάνες και στα κίνητρα από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την τόνωση της ανάπτυξης. Αλλά θα χρειαστεί τουλάχιστον μέχρι το 2026 για να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα κάτω από το όριο του 3% της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσαν στο Bloomberg άνθρωποι που γνωρίζουν το θέμα.

Ο Freni επανέλαβε επίσης ότι η ιδιωτικοποίηση ορισμένων εισηγμένων εταιρειών στις οποίες η Ιταλία κατέχει μερίδια δεν θα βιαστεί, καθώς αποτελεί μέρος ενός τριετούς σχεδίου ύψους 20 δισεκατομμυρίων ευρώ που περιλαμβάνει τις Monte dei Paschi di Siena SpA και Poste Italiane SpA.

Τον Ιανουάριο, η ιταλική κυβέρνηση ενέκρινε σχέδιο πώλησης μέρους του μεριδίου που κατείχε το υπουργείο Οικονομικών, διατηρώντας παράλληλα μια συμμετοχή, ενδεχομένως έμμεσα, ώστε να διασφαλιστεί ο δημόσιος έλεγχος της Poste. Η πώληση θα γίνει σταδιακά και το κράτος πιθανότατα θα διατηρήσει αρχικά το 51% αντί να μειώσει αμέσως τη συμμετοχή του στο προβλεπόμενο 35%, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Giancarlo Giorgetti. 

Όσον αφορά μια πιθανή πώληση μειοψηφικού μεριδίου στη μεγάλη πετρελαϊκή Eni SpA πριν από το καλοκαίρι, ο Freni δήλωσε ότι είναι πρόωρο.

Moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ήλιος, θάλασσα και εξαγωγές, οι «κινητήριες δυνάμεις» του ευρωπαϊκού Νότου

Societe Generale: Κίνδυνος υποβαθμίσεων στην Ευρωζώνη – Κόντρα στο ρεύμα η Ελλάδα

Απάτη 600 εκατ. ευρώ με λεφτά του Ταμείου Ανάκαμψης σε τέσσερα κράτη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News