BUSINESS & FINANCE

Η νέα εργασιακή πραγματικότητα στην Ελλάδα: Πώς άλλαξε η δουλειά και το γραφείο

Η νέα εργασιακή πραγματικότητα στην Ελλάδα: Πώς άλλαξε η δουλειά και το γραφείο

Μια νέα πραγματικότητα διαμορφώνεται τα τελευταία χρόνια στην ελληνική αγορά εργασίας, αφενός διότι οι εργαζόμενοι αποζητούν όλο και περισσότερη ευελιξία, αφετέρου επειδή οι εργοδότες προσαρμόζονται στις νέες δυναμικές και τις προκλήσεις προσέλκυσης προσωπικού. Ως αποτέλεσμα, όχι μόνο έχει επαναπροσδιοριστεί ο τρόπος εργασίας, αλλά και έχουν αναπτυχθεί γραφεία και υπηρεσίες, που ανταποκρίνονται καλύτερα στις νέες ανάγκες.

Μία πτυχή των αλλαγών εμφανίζεται μέσα από τις μορφές ευέλικτης εργασίας, οι οποίες έχουν αυξηθεί και μάλιστα παγιωθεί στην Ελλάδα μετά την πανδημία. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του τεχνολογικού κλάδου, όπου πολλοί εργαζόμενοι μπορούν πλέον να δουλεύουν ως freelancers, υβριδικά και σε καθεστώς μερικής ή μόνιμης τηλεργασίας. Όπως μάλιστα σχολίασε στο MR ο κ. Χαράλαμπος Καζαντζίδης, διευθύνων σύμβουλος της ManpowerGroup Ελλάδας, από την πλευρά των εργαζομένων, τα προνόμια είναι προφανή, αλλά και για όσους εργοδότες δυσκολεύονται να βρουν προσωπικό με τις κατάλληλες δεξιότητες, πρόκειται για μία επιλογή «πολύτιμη».

Τα ευέλικτα γραφεία

Οι ευέλικτες μορφές εργασίας αναπόφευκτα πυροδότησαν μια «δίψα» για αντίστοιχη ευελιξία και στα γραφεία. Έτσι, αυξάνεται η ζήτηση για χώρους και υπηρεσίες, που προ πανδημίας ήταν είτε ανύπαρκτα στην ελληνική αγορά είτε σαφώς λιγότερο περιζήτητα. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα του Π55 Coworking Space, που άνοιξε στο κέντρο της Αθήνας μόλις πριν λίγους μήνες και προσφέρει από coworking cafe και roof garden μέχρι κοινόχρηστους χώρους εργασίας και meeting rooms με συνδρομή μηνιαία ή και ημερήσια που ξεκινά από μερικά ευρώ.

«Η εξέλιξη των χώρων εργασίας είναι αλληλένδετη με την εξέλιξη της φύσης των επαγγελμάτων αλλά και των ίδιων των επαγγελματιών», τόνισε στο MR εκπρόσωπος του Π55.

Η νέα εργασιακή πραγματικότητα στην Ελλάδα: Πώς άλλαξε η δουλειά και το γραφείο-1
Coworking space στο Impact Hub Athens

Τέτοιου είδους χώροι συγκεντρώνουν επαγγελματίες κάθε είδους, μικρές ομάδες εργασίας, ακόμα και ξένους ψηφιακούς νομάδες, οι οποίοι -ιδίως το καλοκαίρι- ψάχνουν ένα γραφείο είτε για μερικές ημέρες όσο διαρκεί η παραμονή τους στην πόλη είτε για μερικές ώρες μέχρι να πάνε στο αεροδρόμιο.

Βέβαια, ακόμη και με τόσο σύνθετο μίγμα ανθρώπων, εξακολουθεί να υπάρχει ανάγκη για δημιουργία μιας κοινότητας, όπως υποστηρίζουν στελέχη του κλάδου. Στο πλαίσιο αυτό, χαρακτηριστικό είναι το έργο του Impact Hub Athens, το οποίο προσφέρει μεν coworking space, αλλά ιδίως επικεντρώνεται στην παροχή υπηρεσιών συμβουλευτικής, δικτύωσης και ανάπτυξης επιχειρήσεων και επαγγελματιών. 

«Οι εργαζόμενοι, οι ελεύθεροι επιχειρηματίες, οι μικρές ομάδες αναζητούν εναλλακτικές λύσεις πέραν της εργασίας από το σπίτι, καθώς έχουν την ανάγκη να βρίσκονται σε περιβάλλοντα που τους εμπνέουν και μπορούν να συναναστρέφονται και να αλληλεπιδρούν με άλλους επαγγελματίες, με τους οποίους μοιράζονται την ανάγκη για ένα ευρύτερο δίκτυο συνεργασίας», σημείωσε στο MR εκπρόσωπος του Impact Hub Athens.

Η νέα εργασιακή πραγματικότητα στην Ελλάδα: Πώς άλλαξε η δουλειά και το γραφείο-2
Working Booth της IWG

Το γραφείο ως υπηρεσία

Μαζί με τις απαιτήσεις των εργαζομένων, αλλάζουν και οι ανάγκες των εργοδοτών, όπως φαίνεται και από την ελληνική αγορά γραφείων, όπου κερδίζει έδαφος το «office-as-a-service». Η IWG, μία από τις ηγέτιδες εταιρείες στον κλάδο της παροχής ευέλικτων χώρων εργασίας, προσφέρει από meeting rooms και χώρους coworking μέχρι κλειστά γραφεία σε ένα πλήρες πακέτο υπηρεσιών -με Ίντερνετ, γραμματειακή υποστήριξη και πλήρη υλικοτεχνική υποδομή- κάτι σαν…ξενοδοχείο.

Μεγάλο μέρος των πελατών της ήταν ανέκαθεν πολυεθνικές, οι οποίες στεγάζουν τις δραστηριότητές τους σε χώρους που διαθέτει η IWG. Τα τελευταία χρόνια, όμως, παρατηρείται αύξηση και στη ζήτηση από μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, που ψάχνουν αντίστοιχες ευελιξίες. 

«Βασική αιτία της αλλαγής της ζήτησης και της μετάβασης σε ευέλικτους χώρους εργασίας αντί ενος κλασικού χώρου γραφείων είναι η τεχνολογία και η παράλληλη υιοθέτηση της υπηρεσίας, αντί της ιδιοκτησίας, της πλήρους κατοχής ή και της χρήσης, ανεξαρτήτως προϊόντος», εξήγησε στο MR ο κ. Αλέξανδρος Κουδουνάς, Country Manager της IWG για την Ελλάδα και την Κύπρο, φέρνοντας μεταξύ άλλων το παράδειγμα του leasing και του καθαρισμού ή συντήρησης σπιτιών.

Η νέα εργασιακή πραγματικότητα στην Ελλάδα: Πώς άλλαξε η δουλειά και το γραφείο-3
Μέσα στο Π55

Τα οφέλη

Με καταλύτη την πανδημία, οι τάσεις ευέλικτης εργασίας στην Ελλάδα φαίνεται να έχουν παγιωθεί έστω και σε περιορισμένο βαθμό, επηρεάζοντας την αγορά γραφείων και τις σχετικές υπηρεσίες. Ως αποτέλεσμα, οι νέες τάσεις μπορεί όχι μόνο να «ελαφρύνουν» τα εργοδοτικά βάρη, αλλά και να δημιουργήσουν περισσότερες ευκαιρίες εξέλιξης των εργαζομένων.

Ο κ. Καζαντζίδης της ManpowerGroup Ελλάδας, αναφερόμενος ενδεικτικά σε κλάδους που έχουν μεγάλες ανάγκες προσωρινής απασχόλησης, δήλωσε: Ανεξαρτήτως επιπέδου εξειδίκευσης, οι εταιρείες εντοπίζουν και ενσωματώνουν ανθρώπους σε προσωρινές θέσεις, οι οποίες συχνά μετατρέπονται σε μόνιμες. Αυτός ο “δυναμικός” κύκλος εργασίας” δεν εξυπηρετεί μόνο τις εταιρείες, αλλά επίσης εμπλουτίζει τις δεξιότητες των ατόμων που ίσως βρίσκονται για κάποιο διάστημα εκτός αγοράς εργασίας ή είναι στα πρώτα τους βήματα στην καριέρα τους. Αυτές οι εμπειρίες διαμορφώνονται από σημαντικά κεφάλαια γνώσεων και δεξιοτήτων που τους εφοδιάζουν για μελλοντικές προκλήσεις, συχνά οδηγώντας τους σε παρατεταμένη συνεργασία με την ίδια εταιρεία που ξεκίνησαν.»

Διαβάστε επίσης:

Ευέλικτοι χώροι εργασίας: Κερδίζει έδαφος το Airbnb των γραφείων

Remote workers: Στις πρώτες 20 επιλογές διεθνώς βρίσκεται η Αθήνα

Υβριδική εργασία: «Κλειδί» για περισσότερες ευκαιρίες εξέλιξης των γυναικών

Έρευνα: Οι μισοί εργαζόμενοι θέλουν τηλεργασία – 1 στους 3 πιθανό να παραιτηθεί

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News