Business & Finance Παρασκευή 29/03/2024, 16:41
BUSINESS & FINANCE

Κατώτατος: Τρεις επιπλέον μισθοί για τους εργαζόμενους – Ποια επιδόματα αλλάζουν

Κατώτατος: Τρεις επιπλέον μισθοί για τους εργαζόμενους – Ποια επιδόματα αλλάζουν

Κατά 27,7% έχει αυξηθεί ο κατώτατος μισθός από το 2019, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να κερδίζουν τρεις επιπλέον καθαρούς μισθούς τον χρόνο, έπειτα και από την τελευταία απόφαση, που ανεβάζει το ύψος του κατώτατου στα 830 ευρώ μεικτά.

Αντίστοιχα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η υπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου στο υπουργικό συμβούλιο, ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί στο διάστημα αυτό κατά 16,3%, κάτι που σημαίνει ότι οι τέσσερις αυξήσεις του κατώτατου μισθού υπερκαλύπτουν τις αυξήσεις των τιμών.

«Ο κατώτατος μισθός αυξάνεται γιατί το επιτρέπει η οικονομία μας και γιατί πρέπει ο παραγόμενος εθνικός μας πλούτος να διανέμεται με όρους δικαιοσύνης»
επεσήμανε σε σημείο της τοποθέτησής της η Δόμνα Μιχαηλίδου. Και σημείωσε: «Με προσεκτικά βήματα και χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα, υλοποιούμε την προεκλογική δέσμευσή μας για κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ και για μέσο μισθό στα 1.500 ευρώ μέχρι το τέλος της τετραετίας».

Σημειώνεται ότι σήμερα, με τον κατώτατο μισθό αμείβονται 560.000 εργαζόμενοι (το 22% του συνολικού αριθμού των εργαζομένων), δηλαδή κατά 26.000 λιγότεροι σε σχέση με πέρυσι. Ο μέσος μισθός στην Ελλάδα διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή στα 1.251 ευρώ και έχει αυξηθεί κατά 75 ευρώ από το 2022.

Με την τελευταία αύξηση, η Ελλάδα ανεβαίνει στην 11η θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε σχέση με το ύψος του κατώτατου μισθού.

Παράλληλα, με την τελευταία αύξηση του κατώτατου μισθού αυξάνεται και το επίδομα ανεργίας, το οποίο από την 1η Απριλίου διαμορφώνεται στα 509 ευρώ, από 479 ευρώ.

Μιλώντας στο υπουργικό, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μια μελετημένη απόφαση που στηρίζει το εισόδημα, αλλά δεν επηρεάζει το κόστος παραγωγής. Ο νέος βασικός μισθός συνεπάγεται αύξηση σε 18 επιδόματα, επεσήμανε ο πρωθυπουργός κατά την εισήγησή του. «Παρά τις δυσκολίες, παραμένουμε προσηλωμένοι στη μάχη της καθημερινότητας. Υψώνουμε αναχώματα στις ανατιμήσεις, έχουμε ήδη σημαντικά αποτελέσματα, έχουμε σημαντικές μειώσεις στο βρεφικό γάλα και αυτή η μάχη είναι συνεχιζόμενη. Στηρίζουμε το εισόδημα με μόνιμες αυξήσεις, στηρίζοντας, κυρίως, τους πιο αδύναμους», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. 

Πόσο αυξάνεται ο κατώτατος μισθός για τους εργαζόμενους με προϋπηρεσία

«Ακόμα μεγαλύτερη θα είναι η αύξηση των ετήσιων αποδοχών για τους εργαζόμενους με προϋπηρεσία, ιδίως μετά και το ξεπάγωμα, ύστερα από 12 χρόνια,
των τριετιών. Αυτό σημαίνει υψηλότερες αποδοχές έως και 30% για χιλιάδες εργαζόμενους», είπε η Δόμνα Μιχαηλίδου.

Ειδικότεα, με μία τριετία ο κατώτατος μισθός αυξάνεται στα 913 ευρώ σε 14μηνη βάση και στα 1.065 ευρώ σε 12μηνη. Με δύο τριετίες ο κατώτατος μισθός διαμορφώνεται στα 996 ευρώ σε 14μηνη βάση και στα 1.162 ευρώ σε 12μηνη. Με τρείς τριετίες ο κατώτατος μισθός αυξάνεται στα 1.079 ευρώ σε 14μηνη βάση και στα 1.259 ευρώ σε 12μηνη.

Πόσα επιδόματα και πόσο επηρεάζονται

Η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό συμπαρασύρει προς τα πάνω και 13 κατηγορίες επιδομάτων, παροχών και επιδοτούμενων προγραμμάτων. Όπως την Ειδική παροχή μητρότητας, που πρόσφατα επεκτάθηκε και για τις μισθωτές μητέρες, καταβάλλεται για εννέα μήνες και ισούται με τον κατώτατο μισθό. Το Ειδικό Βοήθημα Ευάλωτων Ομάδων, που καταβάλλεται εφάπαξ, αυξάνεται όσο και κατώτατος μισθός κατά 6,4%. Δηλαδή με την αύξηση ανέρχεται στα 764 ευρώ.

Όπως προαναφέρθηκε, αυξάνεται και το επίδομα ανεργίας που αντιστοιχεί στο 55% του κατώτατου μισθού και αφορά 502.745 δικαιούχους. Από 1η Απριλίου το επίδομα ανεργίας αυξάνεται στα 509,71 ευρώ τον μήνα, 110 ευρώ υψηλότερο σε σχέση με το 2019.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Μητσοτάκης στο υπουργικό: Στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός

ΣΥΡΙΖΑ: Χαμηλότερος από τις ανάγκες της κοινωνίας ο κατώτατος μισθός

Εμπορικός Σύλλογος: Καλοδεχούμενη η αύξηση του κατώτατου – Αλλά να μειωθεί το μη μισθολογικό κόστος

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News