Πολιτική Παρασκευή 29/03/2024, 11:35
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης στο υπουργικό: Στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός

Μητσοτάκης στο υπουργικό: Στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός

Στα 830 ευρώ «κλείδωσε» η αύξηση του κατώτατου μισθού με ισχύ από την 1η Απριλίου και με το καθαρό ποσό να διαμορφώνεται στα 705 ευρώ καθαρά, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο. 

Υπενθυμίζεται ότι η υπουργός Εργασίας ∆όµνα Μιχαηλίδου είχε καταθέσει από την περασμένη εβδομάδα την εισήγησή της, με στόχο η απόφαση να ανακοινωθεί την Τετάρτη 27 Μαρτίου. Τελικά, το υπουργικό συμβούλιο αναβλήθηκε μέχρι το πέρας των συζητήσεων για την πρόταση δυσπιστίας. 

O πρωθυπουργός έκανε λόγο για μια μελετημένη απόφαση που στηρίζει το εισόδημα, αλλά δεν επηρεάζει το κόστος παραγωγής. Ο νέος βασικός μισθός συνεπάγεται αύξηση σε 18 επιδόματα, επεσήμανε ο πρωθυπουργός κατά την εισήγησή του. «Παρά τις δυσκολίες, παραμένουμε προσηλωμένοι στη μάχη της καθημερινότητας. Υψώνουμε αναχώματα στις ανατιμήσεις, έχουμε ήδη σημαντικά αποτελέσματα, έχουμε σημαντικές μειώσεις στο βρεφικό γάλα και αυτή η μάχη είναι συνεχιζόμενη. Στηρίζουμε το εισόδημα με μόνιμες αυξήσεις, στηρίζοντας, κυρίως, τους πιο αδύναμους», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. 

Παράλληλα, αναφερόμενος στην καταψήφιση της πρότασης μομφής, δήλωσε: «Η χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή έδωσε πολλές απαντήσεις. Οι πολίτες είχαν την ευκαιρία να ακούσουν την αλήθεια για τα Τέμπη, καθώς και τη δυνατότητα να ξεχωρίσουν την πραγματικότητα από τη διαστρέβλωση της κομματικής δημαγωγίας».

Η ανακοίνωση για τον νέο κατώτατο μισθό επιβεβαιώνει σχετικό ρεπορτάζ της «Καθημερινής». Από τον νέο κατώτατο υπολογίζεται ότι θα επωφεληθούν οι περίπου 600.000 εργαζόµενοι που αµείβονται µε τον κατώτατο µισθό ή ηµεροµίσθιο, οι οποίοι θα δουν µηνιαία αύξηση κατά περίπου 40 ευρώ καθαρά, καθώς το ποσό που καταλήγει τελικά στην τσέπη τους, από 666,85 ευρώ που είναι σήµερα, θα ανέλθει από 1ης Απριλίου στα 705,96 ευρώ.

Εφόσον, δε, δικαιούνται και µισθολογικές ωριµάνσεις, τις λεγόµενες τριετίες, που «ξεπάγωσαν» για τους δικαιούχους από 1ης Ιανουαρίου 2024, οι µισθωτοί θα δουν επιπλέον ποσά, µε το ανώτατο ποσό (τρεις τριετίες) να φθάνει έως και τα 1.079 ευρώ µεικτά, δηλαδή 781,8 ευρώ καθαρά.

Οι αυξήσεις σε τριετίες και επιδόματα

Αναλυτικά, βάσει των υπολογισµών, οι τριετίες θα ανέλθουν στα 913 ευρώ η 1η, δηλαδή 761,73 ευρώ καθαρά, στα 996 ευρώ η 2η, δηλαδή 817,47 ευρώ καθαρά, και στα 1.079 ευρώ η 3η, που αντιστοιχούν µετά τους φόρους και τις εισφορές σε 871,8 ευρώ καθαρά. Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις θα πρέπει να προστεθεί επιπλέον 10% από το επίδοµα γάµου.

Η νέα αύξηση στον κατώτατο µισθό φέρνει ένα βήµα πιο κοντά τον στόχο για κατώτατο µισθό στα 950 ευρώ µέχρι το τέλος της κυβερνητικής τετραετίας και µέσο µισθό στα 1.500 ευρώ. Ηδη από 1ης Απριλίου 2023 βρίσκεται εν ισχύ η αύξηση του κατώτατου µισθού, κατά 9,4%, στα 780 ευρώ µεικτά για τους χαµηλόµισθους εργαζοµένους.

Βάσει, δε, των εισηγήσεων των φορέων και των κοινωνικών εταίρων, κατά τη διαδικασία που ολοκληρώθηκε τις προηγούµενες ηµέρες, και του πορίσµατος των εµπειρογνωµόνων και του Κέντρου Προγραµµατισµού και Οικονοµικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), η αύξηση θα είναι σίγουρα πάνω από τον πληθωρισµό του 2023 και πιο κοντά στο 5% µε 6,5%.

Αν και το πόρισµα δεν είναι δεσµευτικό για την κυβέρνηση, προτείνει αυξήσεις µεταξύ 4% και 5%. Αυτό στην πράξη οδηγεί σε κατώτατο µισθό αυξηµένο κατά περίπου 30 µε 40 ευρώ, ώστε από 780 ευρώ που είναι σήµερα να πάει σε 811,2 έως 819 ευρώ µεικτά αντίστοιχα. Σύµφωνα βέβαια µε τους οικονοµολόγους και τους ειδικούς, η αύξηση που θα ανακοινωθεί την επόµενη εβδοµάδα θα είναι της τάξης των 50 ευρώ περίπου, κάτι που σηµαίνει πως ο κατώτατος θα «κλειδώσει» κοντά στα 830 ευρώ.

Κατά τη διαδικασία της διαβούλευσης, οι προτάσεις εργοδοτών και εργαζοµένων «απείχαν» κατά 12 ποσοστιαίες µονάδες, καθώς ΣΕΒ, ΣΕΤΕ, ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ πρότειναν αυξήσεις πέριξ του 3,5% µε 5%, όµως η ΓΣΕΕ εισηγήθηκε αύξηση 16,4% (128 ευρώ) προκειµένου ο νέος κατώτατος να διαµορφωθεί στα 908 ευρώ µεικτά.

Να σηµειωθεί, επίσης, ότι η αύξηση σε αναπροσαρµογή και πολλών επιδοµάτων που συνδέονται µε το ύψος του κατώτατου, µεταξύ των οποίων το επίδοµα ανεργίας που λαµβάνουν περίπου 140.000 άνεργοι. Ως εκ τούτου, το επίδοµα ανεργίας θα αυξηθεί στα 509 ευρώ από 479 ευρώ που είναι σήµερα. Μεταξύ άλλων θα αυξηθούν επίσης: – Ειδική παροχή µητρότητας. – Επίδοµα γονικής άδειας. – Επίδοµα αποφυλακισµένων. – Αφερεγγυότητας εργοδότη. – Εποχικό οικοδόµων. – Εποχικό σµυριδεργατών. – Εποχικό για καλλιτέχνες, θέατρα, τουρισµό.

– Ειδικά κλαδικά (δασεργατών – ρητινοσυλλεκτών, καπνεργατών, αγγειοπλαστών – κεραµοποιών – πλινθοποιών και µισθωτών ναυπ/κής ζώνης).

– Βοήθηµα µη µισθωτών. – Επίδοµα εργασίας. – Αποζηµίωση µαθητών ΕΠΑΣ. – Επίδοµα πρακτικής άσκησης (ΙΕΚ ∆ΥΠΑ).

– Απόκτησης εργασιακής εµπειρίας.

– Προγράµµατα απασχόλησης κοινωφελούς χαρακτήρα. – Προγράµµατα απασχόλησης. – Επίδοµα εργαζόµενων φοιτητών για τη συµµετοχή σε εξετάσεις.

Ολόκληρη η εισήγηση του Κυρ. Μητσοτάκη στο υπουργικό:

«Καλημέρα σας, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.Η χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή, αλλά κυρίως η τριήμερη συζήτηση που προηγήθηκε, νομίζω ότι γι’ αυτούς που την παρακολούθησαν έδωσε πολλές απαντήσεις.

Οι πολίτες είχαν την ευκαιρία να ακούσουν την αλήθεια γύρω από το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη. Νομίζω ότι είχαν και τη δυνατότητα να ξεχωρίσουν την πραγματικότητα από τη διαστρέβλωση της κομματικής δημαγωγίας. Και φυσικά να διαπιστώσουν και την υποκρισία των κομμάτων της αντιπολίτευσης, εκείνων που ενώ επικαλούνται τον δίκαιο πόνο των συγγενών, την ίδια ώρα ουσιαστικά μεθόδευαν ένα κοινό χτύπημα κατά της κυβέρνησης.

Προσωπικά μίλησα με ειλικρίνεια, από καρδιάς. Ελπίζω να με άκουσαν και με τον ίδιο τρόπο. Νομίζω ότι σε τέτοιες στιγμές είναι σημαντικό τελικά να κυριαρχεί η ουσία και όχι οι εντυπώσεις. Η λογική αλλά και το συναίσθημα. 

Γιατί πιστεύω ότι οι πολίτες αντιλαμβάνονται τελικά ποιος είναι ειλικρινής και από τον τρόπο με τον οποίο εκφέρει τον λόγο του, και όχι φτηνή προπαγάνδα. Και η διαδικασία αυτή πιστεύω τελικά ότι ήταν αναγκαία, γιατί νομίζω ότι όλοι πια αντιλαμβάνονται ότι ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ θα διαγκωνίζονται σε τοξικότητα καθώς βαδίζουμε προς τις ευρωεκλογές.

Νομίζω ότι είδατε και τον κυνισμό με τον οποίον εργαλειοποίησαν ένα συλλογικό τραύμα και πόσο αδίστακτα μίλησαν ακόμη μέχρι και για νοθεία στις εκλογές, με πόση ευκολία «αγκαλιάστηκαν» με εξωθεσμικά κέντρα. Αλλά και πόσο επικίνδυνους δρόμους ανοίγουν, αμφισβητώντας ουσιαστικά το σημαντικότερο κεκτημένο της Μεταπολίτευσης, 50 χρόνια μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας, που δεν είναι άλλο από τις δίκαιες και ελεύθερες εκλογές.

Προσωπικά, είχα την ευκαιρία να πω ένα πράγμα το οποίο έχω πει πολλές φορές και εδώ στο Υπουργικό Συμβούλιο: δεν συγκυβερνούμε με κανένα συμφέρον. Ο καθένας στον ρόλο του. 

Όλα αυτά αναδεικνύουν και τη διπλή πολιτική βαρύτητα που αποκτά η αναμέτρηση του Ιουνίου. Από τη μία μεριά κρίνεται η ελληνική εκπροσώπηση στην Ευρωβουλή, εκεί μας περιμένουν σημαντικές μάχες σε πολλά επίπεδα: μεταναστευτικό, άμυνα, ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας, περισσότερα κονδύλια για τους αγρότες μας. Χρειάζονται συνεπώς ευρωβουλευτές με ευρωπαϊκή γραμμή, αλλά ταυτόχρονα και με δυνατή εθνική φωνή. Ενώ στην ίδια κάλπη θα ζυγιστεί προφανώς και η πολιτική σταθερότητα αλλά και η συνέχεια μιας πορείας που, παρά τις δυσκολίες, μας οδηγεί μπροστά.

Έρχομαι τώρα στα θέματα του Υπουργικού Συμβουλίου, όπου προφανώς κυριαρχεί η απόφασή μας για τον νέο κατώτατο μισθό, ο οποίος αυξάνεται για τέταρτη φορά.

Έτσι, από την 1η Απριλίου, σε λίγες μέρες από τώρα, όσοι αμείβονται με τον κατώτατο μισθό θα λαμβάνουν 830 ευρώ τον μήνα. Μιλάμε για μια αύξηση 50 ευρώ, σε ένα ποσό που, όπως θα ακούσουμε και στη συνέχεια, θα συμπαρασύρει προς τα πάνω τριετίες και πολλά επιδόματα τα οποία συνδέονται με τον κατώτατο μισθό.

Θέλω να θυμίσω ότι όταν ήρθαμε στα πράγματα ο κατώτατος μισθός ήταν 650 ευρώ, το 2019. Έχει παρουσιάσει ουσιαστικά μια άνοδο της τάξης του 27%.

Μετά τις αυξήσεις λοιπόν στο Δημόσιο, μετά τις αυξήσεις στις συντάξεις, γίνεται πράξη ένα ακόμα βήμα στην εφαρμογή των προγραμματικών μας δεσμεύσεων. Με μόνιμα μέτρα -να το τονίσω αυτό, μόνιμα μέτρα- τα οποία αφορούν εκατομμύρια νοικοκυριά και τα οποία προφανώς θα ισχύουν και μετά το πέρασμα της διεθνούς ακρίβειας, ώστε να μπορούμε να πετύχουμε τον στόχο τον οποίο έχουμε θέσει: το 2027 ο μέσος μισθός στην πατρίδα μας να είναι 1.500 ευρώ και ο κατώτατος μισθός 950 ευρώ.

Θέλω να τονίσω ότι η σημερινή απόφαση είναι σωστά μελετημένη. Ανακουφίζει σίγουρα τους εργαζόμενους, δίχως όμως -είναι κάτι το οποίο το συζητήσαμε εκτενώς με όλα τα συναρμόδια Υπουργεία- να θίγει, και αυτό είναι πολύ σημαντικό, τις αντοχές της οικονομίας και την ανταγωνιστικότητα των ίδιων των επιχειρήσεων.

Είναι μια απόφαση που στηρίζει το εισόδημα, αλλά δεν επιβαρύνει τόσο το κόστος παραγωγής, βάζοντας σε κίνδυνο τη μείωση της ανεργίας. Και βέβαια, είναι πολύ σημαντικό η αύξηση αυτή σε καμιά περίπτωση να μην οδηγήσει -και πιστεύω ότι κινείται στο επίπεδο που αυτό δεν θα συμβεί- νέες προσδοκίες σχετικά με τον πληθωρισμό από εδώ και στο εξής.

Για το ύψος της αύξησης λάβαμε υπόψη εισηγήσεις κοινωνικών και επιστημονικών φορέων. Ενώ και φέτος η αύξηση αυτή έρχεται πια νωρίτερα, 1η Απριλίου, προκειμένου να ωφεληθούν από αυτή την αύξηση και όλοι οι εργαζόμενοι στον τουρισμό.

Είναι η ίδια συνετή πολιτική την οποία ακολουθήσαμε και στις προηγούμενες αυξήσεις. Τα στοιχεία, νομίζω, επιβεβαιώνουν ότι έχουμε βρει το σωστό μέτρο και τη σωστή ισορροπία: οι μισθοί αυξάνονται, η ανεργία έχει πέσει σε μονοψήφιο ποσοστό, μετά από 15 χρόνια.

Η ανάπτυξη των επιχειρήσεων, σε συνδυασμό και με τη μείωση, βέβαια, των φορολογικών συντελεστών, δείχνει να μπορούν οι επιχειρήσεις να απορροφήσουν τελικά αυτό το πρόσθετο κόστος. Και δεν είναι τυχαίο ότι το επιχειρηματικό κλίμα στην Ελλάδα εμφανίζει τη μεγαλύτερη και σημαντικότερη βελτίωση μεταξύ 82 χωρών. 

Και βέβαια, επειδή άκουσα χθες να γίνεται μια συζήτηση στη Βουλή για το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, να επισημάνουμε ότι το 2023 το κατά κεφαλήν ΑΕΠ παρουσίασε τη μεγαλύτερη αύξηση μεταξύ των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προφανώς, δεν είμαστε ακόμα εκεί που θέλουμε να είμαστε, γιατί κουβαλάμε το βάρος μιας δεκαετούς κρίσης. Κανείς όμως δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι η συνολική πορεία της οικονομίας και η πορεία αύξησης των εισοδημάτων κινείται προς τη σωστή, προς τη θετική κατεύθυνση.

Όπως είπα και στην αρχή -θα μας τα πει στη συνέχεια και η Υπουργός-, ο νέος βασικός μισθός συνεπάγεται αύξηση σε 18 ακόμα επιδόματα: από το επίδομα ανεργίας και εποχικής απασχόλησης, μέχρι το ισόποσο επίδομα μητρότητας, που να θυμίσουμε ότι ήδη έχει επεκταθεί και στις αγρότισσες και στις ελεύθερες επαγγελματίες.

Με αυτόν τον τρόπο ενισχύονται επιπλέον 800.000 δικαιούχοι και φυσικά επηρεάζονται θετικά και οι τριετίες, που να θυμίσουμε ότι «ξεπάγωσαν» έναν χρόνο νωρίτερα από αυτό το οποίο προγραμματίζαμε. «Ξεπάγωσαν» ύστερα από 12 χρόνια. Αυτό σημαίνει υψηλότερες αποδοχές έως και 30% για χιλιάδες εργαζόμενους με σημαντική προϋπηρεσία στον ιδιωτικό τομέα.

Παρά τις δυσκολίες λοιπόν, παραμένουμε απολύτως προσηλωμένοι στη μάχη της καθημερινότητας, σε δύο πρωτίστως μέτωπα: υψώνουμε «αναχώματα» στις ανατιμήσεις. Έχουμε ήδη πολύ θετικά αποτελέσματα, τα είδαμε και τα βλέπουμε στο ηλεκτρικό ρεύμα, όπου η πτώση των τιμών θα έλεγα ότι μπορεί να ξεπέρασε και τις δικές μας προσδοκίες, αποτέλεσμα της μεγαλύτερης διαφάνειας που επιβάλαμε στην αγορά ηλεκτρικού ρεύματος και του περισσότερου ανταγωνισμού.

Έχουμε σημαντικές μειώσεις στο βρεφικό γάλα, σε πολλά προϊόντα ευρείας χρήσης και προφανώς ο Υπουργός Ανάπτυξης γνωρίζει ότι αυτή είναι μία μάχη η οποία είναι συνεχιζόμενη, έως ότου φτάσουμε πια σε ένα σημείο μόνιμης αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού.

Και βέβαια, όπως είπα, στηρίζουμε το εισόδημα με μόνιμες αυξήσεις, στηρίζοντας κυρίως τους πιο αδύναμους. Σε αυτό το σημείο, εξάλλου, συναντιέται και η οικονομική μας πολιτική με τις κοινωνικές μας προτεραιότητες. Αυξάνουμε τον δημόσιο πλούτο ώστε σε αυτόν να έχουν μερίδιο όλοι.

Κλείνω με την πεποίθηση ότι αυτό το Υπουργικό Συμβούλιο έχει τη δική του ξεχωριστή σημασία, από τη μία πλευρά, με την ανακοίνωση του νέου αυξημένου βασικού μισθού, που δηλώνει μια συνέπεια στη βελτίωση της καθημερινότητας, και από την άλλη διότι ουσιαστικά σηματοδοτεί και την αφετηρία ενόψει και του συνεδρίου μας, που θα γίνει το επόμενο Σαββατοκύριακο.

Ένα εορταστικό συνέδριο, το οποίο συμπίπτει με τα 50 χρόνια ίδρυσης της Νέας Δημοκρατίας. Ουσιαστικά σηματοδοτεί και την αφετηρία της κρίσιμης πρόκλησης για την παράταξή μας ενόψει των ευρωεκλογών. Με σαφείς πλέον τους πολλούς φίλους και αρκετούς εχθρούς, θα έλεγα, που θα έχουμε απέναντί μας σε αυτήν την προσπάθεια».

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Στα 830 ευρώ ο νέος κατώτατος µισθός – Πόσο αυξάνονται τα επιδόματα

ΣΥΡΙΖΑ: Χαμηλότερος από τις ανάγκες της κοινωνίας ο κατώτατος μισθός

Εμπορικός Σύλλογος: Καλοδεχούμενη η αύξηση του κατώτατου – Αλλά να μειωθεί το μη μισθολογικό κόστος

ΕΒΕΠ: Η αύξηση του κατώτατου μισθού διατηρεί την «ροπή κατανάλωσης» στην αγορά

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News