Business & Finance Τετάρτη 20/03/2024, 21:45
BUSINESS & FINANCE

Intel: Επιχορηγήσεις και δάνεια 20 δισ.δολαρίων από Μπάιντεν για παραγωγή τσιπ

Intel: Επιχορηγήσεις και δάνεια 20 δισ.δολαρίων από Μπάιντεν για παραγωγή τσιπ

Το ποσό των 20 δισ.δολαρίων θα χορηγήσει στην Intel η αμερικανική κυβέρνηση μέσω επιχορηγήσεων και δανείων, στο πλαίσιο των προσπαθειών του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν να ενισχύσει την παραγωγή τσιπ αιχμής. 

Μέρος της χρηματοδότησης θα χρησιμοποιηθεί από την Intel για την κατασκευή δύο νέων μονάδων και τον εκσυχρονισμό μίας υπάρχουσας. 

Η υπουργός Εμπορίου Τζίνα Ρειμόντο χαρακτήρισε την κίνηση ως μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα στην αμερικανική βιομηχανία ημιαγωγών. 

«Αυτό σημαίνει ότι ημιαγωγοί αιχμής προηγμένης τεχνολογίας θα κατασκευάζονται στις ΗΠΑ», υπογραμμίζοντας ότι στόχος της αμερικανικής κυβέρνησης είναι να αυξηθεί το μερίδιο των ΗΠΑ στην παραγωγή προηγμένων τσιπ από 0% στο 20% έως το 2030 μέσω του προγράμματος επιδοτήσεων. 

Το πρόγραμμα αυτό προβλέπει χρηματοδότηση ύψους 52,7 δισ.δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων 39 δισ.δολαρίων σε επιδοτήσεις για την παραγωγή ημιαγωγών και 11 δισ.δολαρίων για την έρευνα και την ανάπτυξη. 

Επιπλέον, θα βοηθήσει τον Μπάιντεν, ο οποίος υπολείπεται έναντι του Τραμπ στην αντίληψη των ψηφοφόρων να διαχειριστεί την οικονομία. 

Στόχος του προγράμματος αυτού είναι η μείωση της εξάρτησης των ΗΠΑ από την Κίνα και την Ταϊβάν, καθώς το μερίδιο των ΗΠΑ στην παγκόσμια βιομηχανία ημιαγωγών έχει περιοριστεί από το 37% το 1990 στο 12% το 2020, σύμφωνα με τη Βιομηχανία Ημιαγωγών. 

Γερουσιαστές έχουν ήδη προειδοποιήσει ότι η εξάρτηση των ΗΠΑ από τα τσιπ που κατασκευάζονται από τον κορυφαίο κατασκευαστή την TSMC της Ταϊβάν είναι ριψοκίνδυνη επειδή η Κίνα διεκδικεί εδαφικά τη νήσο

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News