Business & Finance Τετάρτη 20/03/2024, 20:50
BUSINESS & FINANCE

Πάουελ: Τα επιτόκια δεν θα μειωθούν σε τόσο χαμηλά επίπεδα όσο στο παρελθόν

Πάουελ: Τα επιτόκια δεν θα μειωθούν σε τόσο χαμηλά επίπεδα όσο στο παρελθόν

Παρότι ο πληθωρισμός έχει μετριαστεί, παραμένει υψηλότερα του στόχου και τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό ήταν υψηλότερα του αναμενομένου, διαμήνυσε ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ στη συνέντευξή του.

«Οι προβλέψεις μας δεν σημαίνει ότι θα δείξουμε μεγαλυτερη ανοχή απέναντι στον υψηλότερο πληθωρισμό», είπε χαρακτηριστικά. Επανέλαβε ότι ο δρόμος για τη μείωση του πληθωρισμού δεν θα είναι ομαλός και σε μία συνολική εκτίμηση τα στοιχεία του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου δεν αλλάζουν τη γενική εικόνα, δεν πρόκειται να αντιδράσουμε υπερβολικά αλλά ούτε και να τα αγνοήσουμε, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

«Σίγουρα πάντως δεν βελτίωσαν την εμπιστοσύνη κανενός και θέλουμε λίγο περισσότερο χρόνο για να διαπιστώσουμε εάν τα στοιχεία αυτά είναι κάτι περισσότερο από αυτό τον δύσβαστο δρόμο που περιμένουμε ως προς την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού».

Ο Πάουελ είπε ακόμη ότι με βάση το ένστικτό του, τα επιτόκια δεν θα μειωθούν σε τόσο χαμηλά επίπεδα όσο στο παρελθόν «Δεν πιστεύω ότι γνωρίζουμε ότι τα επιτόκια θα είναι υψηλότερα σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα».

Είπε ακόμη ότι τα επιτόκια έχουν φθάσει πιθανότητα στην κορύφωσή τους και αναμένεται να μειωθούν κάποια στιγμή στη διάρκεια του έτους. «Ωστόσο, οι προοπτικές παραμένουν αβέβαιες και είμαστε πολύ προσεκτικοί απέναντι στους κινδύνους».

Γι΄αυτό και όπως είπε «είμαστε προετοιμασμένοι να διατηρήσουμε τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα εάν αυτό κριθεί αναγκαίο».

«Αξιολογούμε προσεκτικα τα επικείμενα στοιχεία για να λάβουμε τις αποφάσεις μας. Παραμένουμε δεσμευμένοι στη διπλή εντολή μας και θέλουμε περισσότερη εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός έχει μπει σε σταθερά καθοδική πορεία για να μειώσουμε τα επιτόκια. Οι προβλέψεις μας δεν είναι προσχεδιασμένες, βασίζοντας στις εκάστοτε συνθήκες, λαμβάνουμε τις αποφάσεις σε κάθε συνεδρίαση. Δε έχουμε πάρει αποφάσεις για τις επόμενες συνεδριάσεις. Εάν υπάρξει περαιτέρω εξασθένηση στην αγορά εργασίας, αυτός θα είναι ένας λόγος για να αρχίσουμε μειώσεις επιτοκίων».

Αναγνώρισε ότι η οικονομία έχει παρουσιάσει σημαντική πρόοδο και ο πληθωρισμός έχει αποκλιμακωθεί σημαντικά, χωρίς ωστόσο να έχει διασφαλιστεί ότι η πρόοδος αυτή θα συνεχιστεί. 

Το αμερικανικό ΑΕΠ έχει ενισχυθεί, προσέθεσε, από την αυξημένη καταναλωτική ζήτηση και την αποκατάσταση της αλυσίδας τροφοδοσίας. «Ωστόσο τα υψηλά επιτόκια έχουν επιβαρύνει τις επιχειρηματικές επενδύσεις σταθερού εισοδήματος».

Αναφερόμενος στην αγορά εργασίας, υπογράμμισε ότι παραμένει σχετικά σφιχτή, ωστόσο υπάρχει μεγαλύτερη ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, ο ρυθμός αύξησης των ονομαστικών μισθών έχει μετριαστεί με τη ζήτηση στην αγορά εργασίας να ξεπερνά ελαφρώς την προσφορά

Είπε ακόμη ότι έγινε συζήτηση και για τον ισολογισμό σε αυτή τη συνεδρίαση. «Συζητήσαμε να επιβραδύνουμε τον ρυθμό μείωσης του ενεργητικού για να επιτύχουμε μία ομαλή μετάβαση και να αποφύγουμε τον κίνδυνο μεταβλητότητας στην αγορά».

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News