Business & Finance Τετάρτη 20/03/2024, 16:13
BUSINESS & FINANCE

Αργότερα οι διορθώσεις στις αντικειμενικές αξίες, αργότερα και η ένταξη νέων περιοχών

Αργότερα οι διορθώσεις στις αντικειμενικές αξίες, αργότερα και η ένταξη νέων περιοχών

Από τους τουλάχιστον 160 δήμους σε όλη τη χώρα που υπέβαλαν ένσταση προκειμένου να γίνουν διορθώσεις στην αντικειμενική αξία, μόλις 12 ήταν αυτοί που πέρασαν στην…. τελική φάση.

Το υπουργείο Οικονομικών δημοσιεύει εντός των επόμενων ημερών τη σχετική απόφαση για να ξεκινήσει η επανεξέταση των αξιών αλλά, όπως θα προκύψει και από το περιεχόμενο της απόφασης, τα πορίσματα των εκτιμητών που θα αναλάβουν τη σχετική δουλειά, δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί πριν περάσουν έξι μήνες.

Σε διαδικαστικό επίπεδο, προκύπτει άλλο θέμα: το γεγονός ότι θα χρειαστούν έξι μήνες για να ολοκληρωθεί η επανεξέταση των αντικειμενικών αξιών στις 12 περιοχές της χώρας, είναι πιθανό να «σπρώξει» ακόμη πιο πίσω χρονικά και τη διαδικασία ένταξης νέων περιοχών στο σύστημα αντικειμενικών αξιών. Αν αυτό συμβεί τότε για την ένταξη νέων περιοχών θα φτάσουμε χρονικά στο πρώτο τρίμηνο του 2025.

Όσο για την αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών –τελευταία φορά έγινε τον Ιούνιο του 2021 ενώ στην περίοδο που ακολούθησε έχει καταγραφεί μεγάλη αύξηση των εμπορικών αξιών- μεταφέρεται για το μέλλον χωρίς σαφές χρονοδιάγραμμα.

Σίγουρα, η διαδικασία δεν πρόκειται να ξεκινήσει πριν από τα μέσα του 2025 οπότε όταν φτάσει η ώρα να πιάσουν και πάλι τα… πληκτρολόγια οι εκτιμητές, η απόσταση εμπορικών αντικειμενικών θα έχει γίνει ακόμη μεγαλύτερη.

Οι δήμοι στους οποίους θα προχωρήσουν οι διορθώσεις είναι οι εξής: Αγίων Αναργύρων – Καματερού, Βριλησσίων, Χαλανδρίου, Γλυφάδας, Πειραιά, Ιθάκης, Καρπάθου, Λουτρακίου, Σύμης, Πύργου, Ρόδου και Λέρου.

Το γεγονός ότι έγιναν αποδεκτές οι αιτιάσεις των συγκεκριμένων δήμων δεν σημαίνει ότι θα γίνουν και μειώσεις στις αντικειμενικές αξίες. Απλώς θα υπάρξει νέα αξιολόγηση των δεδομένων από τους εκτιμητές.

Οι προσαρμογές θα γίνουν με βάση τα δεδομένα που ίσχυαν το καλοκαίρι του 2021 και όχι αυτά που ισχύουν τώρα. Επίσης, δεν θα υπάρξει αναδρομική διόρθωση άρα ο ΕΝΦΙΑ της φετινής χρονιάς θα υπολογιστεί κανονικά με τις αντικειμενικές αξίες που ισχύουν και σήμερα. 

Διαβάστε επίσης: 

Ξανά στο «τραπέζι» οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων

Ακίνητα: Ρεκόρ εσόδων από μεταβιβάσεις – Ωριμάζει η αγορά

To σχέδιο για τις e-αντικειμενικές αξίες στα ακίνητα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News