BUSINESS & FINANCE

To σχέδιο για τις e-αντικειμενικές αξίες στα ακίνητα

To σχέδιο για τις e-αντικειμενικές αξίες στα ακίνητα

Το σύστημα υπολογισμού των αντικειμενικών αξιών ακινήτων προσεγγίζει τον μισό αιώνα ζωής αλλά ακόμη το… όνειρο να φτάσουμε σε ένα σύστημα αυτόματου προσδιορισμού της φορολογητέας αξίας των ακινήτων όπου δεν υπάρχει παρέμβαση υπουργού ή άλλων πολιτικών προσώπων, δεν έχει υλοποιηθεί.

Έτσι, στο τέλος του 2023 οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών καλούνται να επανεξετάσουν τις περίπου 150 ενστάσεις που έχουν υποβάλλει ισάριθμοι δήμοι της χώρας ζητώντας μειώσεις στις τιμές ζώνης ώστε να ελαφρυνθούν οι δημότες τους. Από τότε που έχουν υποβληθεί οι ενστάσεις μέχρι τώρα, οι τιμές των ακινήτων έχουν ανέβει -κατά μέσο όρο- πάνω από 13-14% κάτι που σημαίνει ότι οι περιπτώσεις δικαίωσης των ενστάσεων θα είναι μετρημένες και τοπικού χαρακτήρα.

Για να φτάσει το υπουργείο Οικονομικών στο όνειρο του να δημιουργηθεί ένα σύστημα καθολικής εφαρμογής του συστήματος αντικειμενικών αξιών το οποίο θα επικαιροποιείται αυτόματα με την ελάχιστη δυνατή παρέμβαση, θα πρέπει να γίνουν ακόμη δύο βήματα: το πρώτο είναι να επεκταθεί το σύστημα υπολογισμού στις περισσότερες από 2.100 περιοχές που έχουν μείνει εκτός. Και το δεύτερο είναι να καθιερωθεί ένας ηλεκτρονικός μηχανισμός που θα αναπροσαρμόζει τις αντικειμενικές αξίες αυτόματα με βάση τα πραγματικά στοιχεία της αγοράς.

Το επόμενο χρονικό διάστημα, θα προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις που έχουν προγραμματιστεί τον τομέα της μεταβίβασης ακινήτων: καθολική υποβολή ηλεκτρονικής δήλωσης ακινήτων, υποχρεωτική καταβολή του αντιτίμου με ηλεκτρονικό τρόπο, πλήρη λειτουργία του κτηματολογίου κλπ. Έτσι, η πληροφορία για τις αγοραπωλησίες ακινήτων εκτιμάται ότι θα γίνει και περισσότερη και πιο αξιόπιστη. Αυτή την πληροφορία θέλουν να αξιοποιήσουν στο υπουργείο Οικονομικών για να δημιουργηθεί ένα σύστημα e-αντικειμενικών αξιών.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι η αντικειμενική αξία θα προσαρμόζεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω με βάση τα πραγματικά στοιχεία της αγοράς και δεν μεσολαβούν δύο ή και τρία χρόνια όπως συμβαίνει τώρα για να παραδώσουν τις εκτιμήσεις τους οι εκτιμητές ακινήτων αλλά και για να υπογραφεί η σχετική υπουργική απόφαση. 

Διαβάστε επίσης: 

Ακίνητα: «Ράλι» της αγοράς κάτω από τα ραντάρ της εφορίας

Ακίνητα: Μείωση των αντικειμενικών τιμών ζητούν 125 Δήμοι

Παγίδα για τεκμήρια οι νέες αντικειμενικές αξίες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News