Business & Finance Πέμπτη 5/01/2023, 08:24
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

Αντικειμενικές: Μείωση ζητά και η Γλυφάδα

Αντικειμενικές: Μείωση ζητά και η Γλυφάδα

Μετά τον ∆ήµο Αθηναίων, που ζήτησε µείωση των αντικειµενικών αξιών κατά 50%, και το δηµοτικό συµβούλιο Γλυφάδας ζητεί µε επιστολή του στο υπουργείο Οικονοµικών την αναπροσαρµογή των τιµών ζώνης, καθώς µετά την τελευταία αναθεώρηση προέκυψαν µεγάλες αυξήσεις.

«Η φορολογία που έχει προκύψει είναι δυσβάσταχτη, σε πολλές δε περιπτώσεις προσοµοιάζει µε “δήµευση” της περιουσίας των Γλυφαδιωτών και αναπόφευκτα θα οδηγήσει πολλούς από αυτούς στην εκποίηση των ακινήτων τους», σηµειώνει το δηµοτικό συµβούλιο µε το ψήφισµά του και καλεί το ΥΠΟΙΚ να προβεί σε επαναξιολόγηση των τιµών ζώνης «στη βάση µιας νέας εκτίµησης, η οποία θα πρέπει να εκπονηθεί µε τη συµµετοχή και των οικονοµικών υπηρεσιών του ∆ήµου Γλυφάδας, που θα συνεισφέρουν στοιχεία».

Επίσης, σηµειώνει πως ο δήµος θα αναθέσει «σε ορκωτό εκτιµητή την εκπόνηση σχετικής έκθεσης από την πλευρά του, εφόσον το υπουργείο δηλώσει ότι προτίθεται να λάβει υπόψη µια τέτοια εκτίµηση για την καλύτερη αξιολόγηση όλων των δεδοµένων». Ωστόσο, ζητάει να δοθεί παράταση στην προθεσµία για την ολοκλήρωση της εκτίµησης, η οποία εκπνέει στις 20 Ιανουαρίου.

Σύµφωνα µε το ψήφισµα του δηµοτικού συµβουλίου, υπάρχουν περιπτώσεις ακινήτων που επιβαρύνθηκαν:

• Για το 2022 µε ΕΝΦΙΑ ποσού 3.501,11 ευρώ, ενώ το προηγούµενο οικονοµικό έτος ο φόρος είχε προσδιοριστεί στα 865,57 ευρώ, δηλαδή καταγράφηκε αύξηση φόρου της τάξης του 304%.

• Για το 2022 µε ΕΝΦΙΑ ποσού 2.632,51 ευρώ, ενώ το προηγούµενο οικονοµικό έτος ο φόρος είχε προσδιοριστεί στα 465,94 ευρώ (αύξηση 465%).

• Για το 2022 µε ΕΝΦΙΑ ποσού 2.369,27 ευρώ, ενώ το προηγούµενο οικονοµικό έτος ο φόρος είχε προσδιοριστεί στα 419,35 ευρώ (αύξηση φόρου 467%).

• Για το 2022 µε ΕΝΦΙΑ ποσού 5.367, 42 ευρώ, επτά φορές πάνω από το προηγούµενο οικονοµικό έτος, όταν ο φόρος είχε προσδιοριστεί στα 745,38 ευρώ.

Επίσης, σηµειώνει πως υπάρχουν οικόπεδα µε παλαιά κτίσµατα (πριν από το 1975) που είναι η πρώτη κατοικία του ιδιοκτήτη και στα οποία είναι αδύνατη η ανέγερση επιπλέον ορόφων, καθώς δεν πληρούν τις προϋποθέσεις στατικότητας µε τους νέους όρους δόµησης. Η µόνη λύση για να καλυφθεί όλος ο συντελεστής δόµησης για τους ιδιοκτήτες αυτούς είναι να γκρεµιστούν οι παλαιές κατοικίες τους. Αυτές ειδικά οι περιπτώσεις υπερφορολογούνται, καθώς το ποσοστό του ΕΝΦΙΑ που προκύπτει είναι τεράστιο εξαιτίας της µεγάλης αύξησης της συνολικής τιµής εκκίνησης οικοπέδου λόγω του συνυπολογισµού του δικαιώµατος του υψούν και των προσαυξήσεων ανά 100.000 ευρώ ανάλογα µε τη συνολική αξία της περιουσίας. Στις περιπτώσεις αυτές ο συνυπολογισµός του δικαιώµατος υψούν οδηγεί στην πράξη σε αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ µεγαλύτερες του 400%.

Διαβάστε επίσης: 

Αντικειμενικές: Ποιοι δήμοι ετοιμάζονται για ενστάσεις – Οι νέες τιμές χωρίς αναδρομική ισχύ

Παγίδα τα τεκμήρια μετά την αύξηση των αντικειμενικών

Επεκτείνονται και στις παραλίες οι αντικειμενικές αξίες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News