Business & Finance Δευτέρα 18/03/2024, 17:44
BUSINESS & FINANCE

Καναδάς: Αύξηση 0,7% των τιμών των βιομηχανικών προϊόντων εξαιτίας του ενεργειακού κόστους

Οι τιμές των βοοειδών αυξήθηκαν απότομα καθώς το μέγεθος του ζωικού κεφαλαίου του Καναδά βρέθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 1989.

Καναδάς: Αύξηση 0,7% των τιμών των βιομηχανικών προϊόντων εξαιτίας του ενεργειακού κόστους

Οι τιμές των βιομηχανικών προϊόντων αυξήθηκαν για πρώτη φορά μέσα σε πέντε μήνες, λόγω της ενέργειας και του πετρελαίου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε τη Δευτέρα η Στατιστική Υπηρεσία του Καναδά, καταγράφεται αύξηση 0,7% τον Φεβρουάριο. Η ενέργεια και τα πετρελαιοειδή, συμπεριλαμβανομένης της βενζίνης και του ντίζελ, ήταν ο κυριότερος παράγοντας που έδωσε ανοδική ώθηση στα μηνιαία κέρδη, καθώς αυξήθηκαν κατά 5,2% μετά από τέσσερις μηνιαίες μειώσεις.

Οι τιμές για το κρέας, τα ψάρια και τα γαλακτοκομικά μειώθηκαν κατά 0,9% τον Φεβρουάριο, για τέταρτη συνεχή μηνιαία μείωση. Σε ετήσια βάση, οι τιμές των βιομηχανικών προϊόντων μειώθηκαν κατά 1,7%.

 

Καναδάς: Αύξηση 0,7% των τιμών των βιομηχανικών προϊόντων εξαιτίας του ενεργειακού κόστους-1

Παρόλα αυτά, οι τιμές του κατεψυγμένου βοδινού και μοσχαρίσιου κρέατος συνεχίζουν να ανεβαίνουν, ανέφερε ο οργανισμός, σημειώνοντας αύξηση 4% τον Φεβρουάριο. Η αύξηση οφείλεται στις υψηλότερες τιμές των βοοειδών, οι οποίες αυξήθηκαν απότομα καθώς το μέγεθος του ζωικού κεφαλαίου του Καναδά βρέθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 1989.

Στις ΗΠΑ, ο αριθμός βοοειδών είναι επίσης ο μικρότερος που έχει υπάρξει εδώ και δεκαετίες καθώς οι πυρκαγιές των τελευταίων εβδομάδων στο Τέξας έχουν σκοτώσει χιλιάδες ζώα. Η έλλειψη βοοειδών αναμένεται να διατηρήσει τις τιμές του βοείου κρέατος στις ΗΠΑ σε υψηλά επίπεδα και για τα επόμενα χρόνια.

Οι τιμές των πρώτων υλών αυξήθηκαν κατά 2,1% τον Ιανουάριο, λόγω της αύξησης των τιμών του αργού κατά 5,7%.

«Οι σταθερά υψηλές τιμές αργού αυτό το μήνα επηρεάστηκαν εν μέρει από τις συνεχιζόμενες εντάσεις στη Μέση Ανατολή και από την προσδοκία του ΟΠΕΚ+ να παρατείνει τους περιορισμούς στην παραγωγή και τον Μάρτιο», ανέφερε η Στατιστική Υπηρεσία του Καναδά στην ανακοίνωσή της, προσθέτοντας ότι οι τιμές του πετρελαίου καθορίστηκαν επίσης από τη μεγαλύτερη από την αναμενόμενη ζήτηση από την Ασία.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News