Business & Finance Κυριακή 10/03/2024, 17:24
BUSINESS & FINANCE

Αίγυπτος: 3 δισ. δολ. από την Παγκόσμια Τράπεζα μετά τη συμφωνία με το ΔΝΤ

Αίγυπτος: 3 δισ. δολ. από την Παγκόσμια Τράπεζα μετά τη συμφωνία με το ΔΝΤ

Η Παγκόσμια Τράπεζα θα χορηγήσει στην Αίγυπτο στήριξη ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τώρα που αυτή εξασφάλισε ένα διευρυμένο πρόγραμμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, δήλωσε την Κυριακή ο υπουργός Οικονομικών Mohamed Maait.

Η Αίγυπτος αναμένει επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ανακοινώσει σύντομα το δικό της πακέτο στήριξης, δήλωσε ο Maait, δίνοντας παράλληλα, περισσότερες λεπτομέρειες για τη βοήθεια που θα μπορούσε να εισρεύσει μετά την απόφαση της κεντρικής τράπεζας την περασμένη εβδομάδα να επιτρέψει την ελεύθερη διακύμανση του νομίσματος μετά από αύξηση ρεκόρ του επιτοκίου κατά 600 μονάδες βάσης. 

Η διακύμανση του νομίσματος, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την πτώση της αξίας της λίρας κατά 38% έναντι του δολαρίου, αποτέλεσε βασικό καταλύτη για την απόφαση του ΔΝΤ να συμφωνήσει να ενισχύσει το πρόγραμμα δανεισμού ύψους 3 δισ. δολαρίων που είχε εγκρίνει το 2022, σε 8 δισ. δολάρια. 

Στο θέμα αυτό έπαιξε επίσης ρόλο η εξασφάλιση από την Αίγυπτο μιας επενδυτικής συμφωνίας ύψους 35 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα -χρηματοδότηση που θεωρείται κλειδί για την ανακούφιση της εξοντωτικής έλλειψης συναλλάγματος με την οποία πάλευε η χώρα τα τελευταία χρόνια.  

Ο Maait δήλωσε ότι το ΔΝΤ θα αποδεσμεύσει την πρώτη δόση της χρηματοδότησης στο πλαίσιο του νέου προγράμματος αφού το διοικητικό του συμβούλιο εγκρίνει το αναθεωρημένο πρόγραμμα.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Διώρυγα Σουέζ: Η Αίγυπτος μελετά την περαιτέρω επέκταση της υδάτινης οδού

Η δυναμική της τουρκοαιγυπτιακής επαναπροσέγγισης

Οι επιθέσεις των Χούθι κοστίζουν στην Αίγυπτο πολλά δισ.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News