Business & Finance Σάββατο 9/03/2024, 17:40
BUSINESS & FINANCE

FAZ: Απίθανη μία νέα συμφωνία για τα ουκρανικά σιτηρά

Η συνάντηση Ερντογάν-Ζελένσκι στην Κωνσταντινούπολη, η επιχείρηση «Αμάλθεια» και η ανάπτυξη του ελληνικού χρηματιστηρίου στον γερμανικό Τύπο.

FAZ: Απίθανη μία νέα συμφωνία για τα ουκρανικά σιτηρά

Ο πρόεδρος Ερντογάν συναντήθηκε χθες Παρασκευή (8 Μαρτίου) στην Κωνσταντινούπολη με τον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με την εξέλιξη του πολέμου και τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών να τίθενται στο επίκεντρο της συνάντησης.

Καθώς φαίνεται, «η συνέχιση της συμφωνίας μοιάζει απίθανη», γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung. «Η Ρωσία απέρριψε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και η Ουκρανία εξάγει τα προϊόντα της μέσω των χωρικών υδάτων της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας, χωρίς τη συγκατάθεση της Ρωσίας. Αυτήν την οδό εξαγωγών στηρίζει και η Τουρκία , συνεργαζόμενη με τις δύο αυτές χώρες για την απομάκρυνση των θαλάσσιων ναρκών από τη Μαύρη Θάλασσα.

Ταυτοχρόνως, με τη ρητορική του προσήλωση στη συμφωνία για τα σιτηρά ο Ερντογάν θέλει να υπενθυμίσει τον διαμεσολαβητικό ρόλο που επιτέλεσε στην αρχική συμφωνία που συνήψαν Ρωσία και Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Ο Τούρκος πρόεδρος εξακολουθεί να απολαμβάνει της διεθνούς και εγχώριας αναγνώρισης που του προσέφερε αυτός του ο ρόλος».

Όσον αφορά την ουκρανική πλευρά, «το γραφείο του προέδρου Ζελένσκι ανέφερε πως επιδιώκεται και η συνεργασία σε κοινά εξοπλιστικά προγράμματα. […] Γι’ αυτό και ο Ζελένσκι θέλει να συναντηθεί και με εκπροσώπους της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας».

Όπως υπενθυμίζει η εφημερίδα της Φρανκφούρτης, «τον Φεβρουάριο η κορυφαία εταιρεία της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, η Baykar, είχε ανακοινώσει πως σκοπεύει να κατασκευάσει ένα εργοστάσιο μη επανδρωμένων αεροσκαφών κοντά στο Κίεβο. Πρόκειται δε για μία εταιρεία που ανήκει στην οικογένεια του γαμπρού του Ερντογάν, του Σελτσούκ Μπαϊρακτάρ».

Ξεκινάει η επιχείρηση «Αμάλθεια»

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, βρέθηκε χθες στο λιμάνι της Λάρνακας για να ανακοινώσει την έναρξη της υλοποίησης της επιχείρησης «Αμάλθεια».

«Βάσει των συμφωνιών του Όσλο, με βάση τις οποίες δημιουργήθηκε η Παλαιστινιακή Αρχή, το Ισραήλ συνεχίζει να ασκεί πλήρη έλεγχο στα ύδατα ανοικτά των ακτών της Γάζας. Και μετά την έναρξη του πολέμου η ισραηλινή κυβέρνηση απέκλεισε το τελευταίο μίλι από την ακτή», εξηγεί η F.A.Z. «Η κυπριακή κυβέρνηση διαπραγματευόταν επί μήνες με το Τελ Αβίβ, προκειμένου να γίνει μία εξαίρεση για ανθρωπιστικούς λόγους με βάση ένα σχέδιο έκτασης 25 σελίδων, την “Πρωτοβουλία Αμάλθεια”. […] Όπως δήλωσε προσφάτως εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, το Ισραήλ ενέκρινε το σύστημα ελέγχου για την φορτοεκφόρτωση στο λιμάνι της Λάρνακας».

Χθες πάντως ήταν ακόμη ασαφές «το εάν και υπό ποιες συνθήκες πρόκειται να επιτρέψει την εκφόρτωση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα η ισραηλινή κυβέρνηση. Εδώ και τρεις εβδομάδες το πλοίο Open Arms της ομώνυμης οργάνωσης ανθρωπιστικής βοήθειας βρίσκεται στο λιμάνι της Λάρνακας αναμένοντας το πράσινο φως από το Ισραήλ».

Ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε μεταξύ άλλων πως ο θαλάσσιος διάδρομος κινείται μονάχα «προς μία κατεύθυνση» – καθιστώντας έτσι σαφές πως «δεν προβλέπεται να χρησιμοποιηθεί ως οδός διαφυγής για τους ανθρώπους που βρίσκονται στη Γάζα», καταλήγει η γερμανική εφημερίδα.

Το ελληνικό χρηματιστήριο συνεχίζει να αναπτύσσεται

Ο ανταποκριτής της οικονομικής επιθεώρησης Handelsblatt στην Αθήνα, Γκερντ Χέλερ, γράφει για την ισχυρή ανάπτυξη που παρουσιάζει το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο «φαίνεται να αφήνει ολοένα και πιο μακριά πίσω του την εποχή της κρίσης χρέους».

Αυτήν την εβδομάδα «ο δείκτης Athex Composite έφτασε στις 1.435 μονάδες, δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 ετών. […] Μόνο κατά τους τελευταίους δώδεκα μήνες το χρηματιστηριακό βαρόμετρο αυξήθηκε κατά 32%».

Την ίδια στιγμή «οι μακροοικονομικές προοπτικές για την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά δείχνουν πως μια ύφεση θεωρείται επί του παρόντος απίθανη. Πέρυσι η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 2,2% και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει πως η ανάπτυξη θα φτάσει στο 2,3% για το 2024 – το ίδιο και το 2025». Οι παρατηρητές της αγοράς αναμένουν πως «η ανοδική πορεία των μετοχών θα κάνει τώρα ένα διάλειμμα. Όμως αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για τους Γερμανούς επενδυτές που θέλουν να αγοράσουν ελληνικές μετοχές σε χαμηλές τιμές».

Πηγή: Deutsche Welle

Διαβάστε επίσης:

Zelenskiy: Θέλουμε καλές σχέσεις με την Πολωνία, αλλά θα υπερασπιστούμε τις επιχειρήσεις μας

Πολωνοί αγρότες άδειασαν ουκρανικά δημητριακά στις ράγες του τρένου

Η Ουκρανία δεν μπορεί να εξαγάγει τα σιτηρά της

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News