Κόσμος Κυριακή 25/02/2024, 18:16
ΚΟΣΜΟΣ

Zelenskiy: Θέλουμε καλές σχέσεις με την Πολωνία, αλλά θα υπερασπιστούμε τις επιχειρήσεις μας

Zelenskiy: Θέλουμε καλές σχέσεις με την Πολωνία, αλλά θα υπερασπιστούμε τις επιχειρήσεις μας

«Είναι σημαντικό για την Ουκρανία να διατηρήσει στενές σχέσεις με την Πολωνία, αλλά το Κίεβο είναι επίσης έτοιμο να υπερασπιστεί τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τους συνοριακούς αποκλεισμούς που δημιούργησαν Πολωνοί διαδηλωτές» δήλωσε την Κυριακή ο πρόεδρος της χώρας, Volodymyr Zelenskiy.

«Είναι άδικο να χρησιμοποιείται η Ουκρανία για την άσκηση πίεσης στους ευρωπαϊκούς θεσμούς… Είναι σημαντικό για εμάς να διατηρήσουμε την ενότητα και αν δεν γίνουν βήματα για την εύρεση μίας λύσης, θα προστατεύσουμε τις επιχειρήσεις μας», δήλωσε ο Ουκρανός ηγέτης σε συνέντευξη Τύπου.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ουκρανίας είχε δηλώσει ότι περίπου 160 τόνοι ουκρανικών σιτηρών καταστράφηκαν σε σιδηροδρομικό σταθμό της Πολωνίας εν μέσω μεγάλης κλίμακας διαμαρτυριών, σε μια πράξη «ατιμωρησίας και ανευθυνότητας».

Πολωνοί αγρότες που διαμαρτύρονται αυτόν τον μήνα για τον αθέμιτο, όπως τον χαρακτηρίζουν, ανταγωνισμό από την Ουκρανία και τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν αποκλείσει συνοριακά περάσματα με την Ουκρανία και αυτοκινητόδρομους και έχουν χύσει ουκρανικά προϊόντα από βαγόνια τρένων.

«Αυτές οι εικόνες δείχνουν 160 τόνους κατεστραμμένων ουκρανικών σιτηρών. Τα σιτηρά ήταν σε διαμετακόμιση προς το λιμάνι του Γκντανσκ και στη συνέχεια προς άλλες χώρες», ανέβασε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Oleksandr Kubrakov στο X με φωτογραφίες από λόφους σιτηρών που χύθηκαν από βαγόνια τρένων.

«Η τέταρτη περίπτωση βανδαλισμού σε πολωνικούς σιδηροδρομικούς σταθμούς. Η τέταρτη περίπτωση ατιμωρησίας και ανευθυνότητας», πρόσθεσε.

Τα προηγούμενα περιστατικά χυμένων σιτηρών από τρένα είχαν λάβει χώρα στα σύνορα με την Ουκρανία.

«Γνωρίζουμε ότι οι διαμαρτυρίες που παίρνουν τη μορφή της απόρριψης σιτηρών δεν είναι καλές», δήλωσε ο Πολωνός υπουργός Γεωργίας Czeslaw Siekierski σε συνέντευξη Τύπου. Πρόσθεσε όμως ότι πιστεύει πως μερικές φορές η αντίδραση σε τέτοια περιστατικά από την ουκρανική πλευρά παρατράβηξε.

Η Lidia Kowalska, εκπρόσωπος της αστυνομίας από τη βόρεια πολωνική πόλη Bydgoszcz, δήλωσε ότι το περιστατικό έλαβε χώρα στο κοντινό χωριό Kotomierz και το προϊόν που χύθηκε ήταν καλαμπόκι.

«Οι λεπτομέρειες και οι συνθήκες διερευνώνται», δήλωσε στο Reuters. «Στις 09:30 λάβαμε μια αναφορά για σιτηρά που είχαν χυθεί, αποδείχθηκε ότι ήταν από οκτώ βαγόνια».

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

G7: Δέσμευση για στήριξη της Ουκρανίας «για όσο χρειαστεί»

Η Ουκρανία υπέγραψε συμφωνίες ασφαλείας με Ιταλία και Καναδά

ΕΕ-Ουκρανία: Σε 3 εβδομάδες η πρόταση για νέα αμυντική βιομηχανική στρατηγική

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News