BUSINESS & FINANCE

Στο 1,5 δισ. το «κούρεμα» οφειλών που έγινε μέσω του εξωδικαστικού

Στο 1,5 δισ. το «κούρεμα» οφειλών που έγινε μέσω του εξωδικαστικού

Yπερδιπλάσιες από τον αριθμό των αιτήσεων των προηγούμενων μηνών είναι οι αιτήσεις που υπέβαλαν οι οφειλέτες στην πλατφόρμα του νέου εξωδικαστικού μηχανισμού, τον Φεβρουάριο, φθάνοντας τις 7.360 νέες αιτήσεις έναντι 3.400 που ήταν ο μέσος όρος το 2023.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, ο αυξημένος αριθμός σχετίζεται άμεσα με την ενσωμάτωση από τον Φεβρουάριο στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού των βελτιώσεων που θεσμοθέτησε το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και οι οποίες προβλέπουν:

• Το επιπλέον «κούρεμα» έως 28% της οφειλής σε δάνεια με εμπράγματη εξασφάλιση.

• Την υποχρέωση για τις τράπεζες, τις εταιρείες διαχείρισης (servicers) και το Δημόσιο να αποδεχθούν την πρόταση του εξωδικαστικού μηχανισμού για τους ευάλωτους οφειλέτες.

• Τη μείωση του επιτοκίου για όλες τις ρυθμίσεις των οφειλών στο 3% για 3 έτη.

• Τη δυνατότητα να ενταχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό πρόσωπα που «κληρονόμησαν» οφειλές.

Σύμφωνα τα στοιχεία που δημοσίευσε η Γενική Γραμματεία Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους για τον μήνα Φεβρουάριο, εκτός από τον υψηλό αριθμό των νέων αιτήσεων, καταγράφηκε και ιστορικό υψηλό σε νέες ρυθμίσεις, με 1.222 νέες επιτυχείς ρυθμίσεις οφειλών συνολικής αρχικής αξίας 391,8 εκατ. ευρώ. Ετσι συνολικά μέχρι σήμερα, μέσω του εξωδικαστικού συμβιβασμού έχουν πραγματοποιηθεί 14.322 επιτυχείς ρυθμίσεις οφειλών, οι οποίες αντιστοιχούν σε 5,17 δισ. ευρώ αρχικών οφειλών.

Με βάση τα χαρακτηριστικά

των ρυθμίσεων, η μέση διάρκεια αποπληρωμής για οφειλές προς Δημόσιο διαμορφώνεται στα 17 χρόνια, ενώ για οφειλές προς χρηματοπιστωτικούς φορείς (τράπεζες και funds) η μέση διάρκεια αποπληρωμής διαμορφώνεται στα 18 χρόνια. Τη μεγαλύτερη διάρκεια στις ρυθμίσεις συγκεντρώνουν τα στεγαστικά δάνεια με 27 χρόνια διακανονισμού της οφειλής και ακολουθούν τα επιχειρηματικά δάνεια με 19 χρόνια, οι οφειλές προς το Δημόσιο με 17 χρόνια και τα καταναλωτικά δάνεια με 14 χρόνια περίοδο διακανονισμού.

Σε ό,τι αφορά το «κούρεμα» της οφειλής που προκύπτει από την πλατφόρμα του εξωδικαστικού, τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Χρηματοπιστωτικού Τομέα δείχνουν ότι το μέσο «κούρεμα» για οφειλές προς Δημόσιο διαμορφώνεται στο 16,93% και για οφειλές προς χρηματοπιστωτικούς φορείς στο 27,5%. Επιπλέον, το 45,35% των ρυθμίσεων προς χρηματοπιστωτικούς φορείς (βάσει οφειλών) έλαβε «κούρεμα» μεγαλύτερο του 30%, αλλά την ίδια στιγμή ένα ποσοστό 32,3% δεν έλαβε καθόλου «κούρεμα». Το αντίστοιχο ποσοστό, δηλαδή χωρίς «κούρεμα», για το Δημόσιο είναι 45,5%. Το συνολικό ποσό των διαγραφών μέχρι σήμερα ανέρχεται σε 1,5 δισ. ευρώ.

Το ποσοστό της εγκρισιμότητας των αιτήσεων από τις τράπεζες και τα funds διαμορφώθηκε τον Φεβρουάριο στο 76% ως προς τον αριθμό των αιτήσεων και στο 71% σε ό,τι αφορά την αξία των οφειλών για τις οποίες έγινε αίτηση ρύθμισης. Από την πλευρά των οφειλετών το ποσοστό απόρριψης της αίτησης παρέμεινε υψηλό και συγκεκριμένα στο 31%. Εντούτοις, το 62,6% των προτεινόμενων ρυθμίσεων που απορρίφθηκαν από τους οφειλέτες δεν έχουν αιτιολογία, ενώ ένα 21,6% αποδίδεται σε αδυναμία εξυπηρέτησης της προτεινόμενης ρύθμισης.

Παράλληλα, με την αύξηση των ρυθμίσεων μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού υψηλά ποσοστά κατέγραψαν και οι διμερείς ρυθμίσεις που συνάπτουν απευθείας με τους οφειλέτες οι servicers. Τα στοιχεία αναφέρονται στον Ιανουάριο του 2024 και δείχνουν ότι τον συγκεκριμένο μήνα πραγματοποιήθηκαν απευθείας διμερείς ρυθμίσεις για 7.251 οφειλέτες, με ύψος οφειλών 238 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τη νέα σχετική νομοθεσία, μέχρι τα τέλη Μαρτίου οι servicers υποχρεούνται να θέσουν σε λειτουργία την ειδική ψηφιακή πλατφόρμα ενημέρωσης των δανειοληπτών για την παροχή προσωποποιημένης πληροφόρησης.

Διαβάστε επίσης: 

Εξωδικαστικός: Υπερδιπλασιάστηκαν οι αιτήσεις – Στις 7.360 τον Φεβρουάριο

Εξωδικαστικός: Έως 28% το επιπλέον κούρεμα οφειλών – Σταθερό επιτόκιο στη ρύθμιση χρέους

Εξωδικαστικός: Ρυθμίστηκαν οφειλές 4,8 δισ. ευρώ – Διαγραφές 1,39 δισ. ευρώ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News