Business & Finance Παρασκευή 8/03/2024, 21:46
BUSINESS & FINANCE

Η Apple αλλάζει πορεία και εντάσσει την Epic Games στο app store της στην Ευρώπη

Η Apple αλλάζει πορεία και εντάσσει την Epic Games στο app store της στην Ευρώπη

Η Apple ενέκρινε τον λογαριασμό της Epic Games στη Σουηδία, γεγονός που θα επιτρέψει στην εταιρεία να προσφέρει ένα ανταγωνιστικό πακέτο εφαρμογών στα iPhones στην Ευρώπη μέσω του app store βάσει του νέου αντιμονοπωλιακού κανονισμού για τις ψηφιακές αγορές (DMA).

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο διευθύνων σύμβουλος της Epic Games, Tim Sweeney δήλωσε ότι η Apple είχε προβεί σε αντίποινα κατά της εταιρείας για αγωγές και κριτική στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μπλοκάροντας τον λογαριασμό στη Σουηδία, επικαλούμενος ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από τον επικεφαλής του App Store της Apple Phil Schiller προς τον ίδιο.

Το περιστατικό αυτό ήταν μία από τις πρώτες προκλήσεις για την ευρωπαϊκή DMA από έναν από τους τεχνολογικούς γίγαντες που ελέγχει, και έθεσε ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσον τα πρόστιμα και οι ποινές του νόμου θα είναι επαρκή για να περιορίσουν ορισμένες από τις πρακτικές που στοχεύει ο νόμος. Η γρήγορη μεταστροφή της Apple υποδηλώνει ότι οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές θα είναι σε θέση να επιβάλουν τον νόμο.

«Αυτό στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα στις τεχνολογικές εταιρείες ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ενεργήσει γρήγορα για να επιβάλει τον νόμο για τις ψηφιακές αγορές και να καταστήσει τους gatekeepers υπόλογους», ανέφερε η Epic Games.

Το App Store της Apple λαμβάνει το 30% των αγορών παιχνιδιών και το 15% των περισσότερων διαδικτυακών συνδρομών. Πριν από την ευρωπαϊκή DMA, ήταν ουσιαστικά ο μόνος τρόπος εγκατάστασης εφαρμογών σε ένα iPhone. Ο νέος κανονισμός αναγκάζει την Apple να επιτρέψει τα καταστήματα εφαρμογών τρίτων κατασκευαστών στα iPhone στην Ευρώπη, αλλά η Apple λέει ότι μπορεί να χρεώνει μισό ευρώ ανά λήψη, μια στρατηγική τιμολόγησης που έχει προκαλέσει επικρίσεις από τους προγραμματιστές εφαρμογών.

Οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές δήλωσαν αμέσως μετά την ανακοίνωση της Epic ότι θα πιέσουν την Apple για απαντήσεις σχετικά με το περιστατικό. Την Παρασκευή, ο Sweeney δήλωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι η Apple επέτρεψε στην Epic Games να ξεκινήσει τη λειτουργία του μετά από έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

 

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Sweeney δήλωσε ότι η Apple συνεχίζει να μπλοκάρει τον λογαριασμό της εταιρείας στην Ευρώπη και ότι αυτό είναι εξωφρενικό. Ο Schiller, επικεφαλής του καταστήματος εφαρμογών της Apple, έγραψε επιστολή στον Sweeney ρωτώντας τον αν θα συμμορφωνόταν με τις συμβάσεις της Apple στο μέλλον -υπό το πρίσμα της αγωγής του 2020- και ο Sweeney απάντησε ναι. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που παρείχε η Epic Games, ένας δικηγόρος της Apple απέρριψε τη δήλωση του Sweeney και μπλόκαρε τον ευρωπαϊκό λογαριασμό της Epic.

Εκπρόσωπος της Apple επιβεβαίωσε ότι ο λογαριασμός της Epic Games αποκαταστάθηκε, αφού η Epic δήλωσε στην Apple ότι θα ακολουθήσει τις πολιτικές της πλατφόρμας της.

«Μετά από συζητήσεις με την Epic, δεσμεύτηκαν να ακολουθήσουν τους κανόνες, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών μας για την DMA. Ως αποτέλεσμα, επετράπη στην Epic Sweden AB να υπογράψει εκ νέου τη συμφωνία και να γίνει δεκτή στο Πρόγραμμα Προγραμματιστών της Apple», δήλωσε ο εκπρόσωπος στο CNBC.

Η Epic Games δήλωσε ότι θα χρησιμοποιήσει τον λογαριασμό για να δημοσιεύσει το Fortnite για iPhones στην Ευρώπη, καθώς και το δικό της κατάστημα Epic Games.

Η σύγκρουση μεταξύ της Epic Games και της Apple χρονολογείται από το 2020, όταν η Epic Games ενημέρωσε το παιχνίδι shooter Fortnite για να παρακάμψει το 30% του μεριδίου της Apple στις πωλήσεις του App Store. Η Apple έδιωξε το Fortnite από το app store της και η Epic έκανε μήνυση στις ΗΠΑ για να αναγκάσει την Apple να ανοίξει την πλατφόρμα της.

Η Epic έχασε ως επί το πλείστον την αγωγή, αλλά κέρδισε κάποιες παραχωρήσεις βάσει του νόμου της Καλιφόρνια.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

Η Apple έχασε το στέμμα της στην Κίνα – Ανακάμπτει η Huawei

Κομισιόν: Πρόστιμο ύψους 1,8 δισ. στην Apple

Apple: Μία «Scary Fast» εκδήλωση στις 30 Οκτωβρίου για τα νέα Mac

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News