BUSINESS & FINANCE

UniCredit: Αναπτύσσεται και πάλι η Ελλάδα μετά τη στασιμότητα

UniCredit: Αναπτύσσεται και πάλι η Ελλάδα μετά τη στασιμότητα

Επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, έστω και ήπιους, περιμένει η UniCredit για το τέταρτο τρίμηνο του 2023, έπειτα από τη στασιμότητα που καταγράφηκε το προηγούμενο τρίμηνο.

Την επόμενη Πέμπτη, η ΕΛΣΤΑΤ αναμένεται να ανακοινώσει το ΑΕΠ του δ΄ τριμήνου του 2023, με τις προβλέψεις της UniCredit να μιλούν για ανάπτυξη 0,3% σε τριμηνιαία βάση, έπειτα από τη μηδενική μεταβολή που είχε σημειωθεί το προηγούμενο τρίμηνο. «Το ΑΕΠ πιθανότατα αυξήθηκε και πάλι το τέταρτο τρίμηνο του 2023, έπειτα από την στασιμότητα που καταγράφηκε το προηγούμενο τρίμηνο», σημειώνουν οι αναλυτές του ιταλικού επενδυτικού οίκου.  

UniCredit: Αναπτύσσεται και πάλι η Ελλάδα μετά τη στασιμότητα-1

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, το 2023 έκλεισε με ανάπτυξη 2% για την ελληνική οικονομία, έπειτα από το +5,7% του 2022. 

Βασική κινητήριος δύναμη της ανάπτυξης αυτής είναι η ιδιωτική και δημόσια κατανάλωση, εκτιμά η UniCredit.

Κατά το τέταρτο τρίμηνο, η συνεισφορά των καθαρών εξαγωγών στη μεταβολή του ΑΕΠ εκτιμάται ότι παρέμεινε αρνητική. Η αναταραχή στην Ερυθρά Θάλασσα πιθανότατα επιβάρυνε την αύξηση των εξαγωγών  τροφίμων, ενώ η αύξηση των εισαγωγών παρέμεινε σταθερή, σημειώνουν οι αναλυτές.

Για το 2024, η UniCredit περιμένει ανάπτυξη 1,3% και για το 2025 ρυθμούς 1,7%. Ο πληθωρισμός αναμένεται στο 2% και 1,6% αντίστοιχα, με το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 1,3% και στο 1% του ΑΕΠ.

Η συνεδρίαση της ΕΚΤ

Κατά τα άλλα, η UniCredit τονίζει ότι όλα τα βλέμματα θα στραφούν την επόμενη εβδομάδα στη συνεδρίαση της ΕΚΤ, την Πέμπτη. Η κεντρική τράπεζα αναμένεται να δημοσιοποιήσει τις αναθεωρημένες προβλέψεις της για την ευρωπαϊκή οικονομία, οι οποίες θεωρούνται σημαντικές για την πορεία των επιτοκίων.

Οι αναλυτές του οίκου περιμένουν την υποβάθμιση των προβλέψεων της ΕΚΤ για την ανάπτυξη του 2024 από το 0,8% στο 0,5%. Στο μέτωπο του πληθωρισμού, η UniCredit τον «βλέπει» να πέφτει φέτος από το 2,7% στο 2,4-2,5%, επομένως περιμένει μικρές –ή και καθόλου- αλλαγές στις προβλέψεις της ΕΚΤ.

Στο πλαίσιο αυτό, τα μέλη της ΕΚΤ δεν αναμένεται να συζητήσουν καν  τη μείωση των επιτοκίων στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας. Ο οίκος εξακολουθεί να περιμένει την πρώτη  επιτοκιακή μείωση τον Ιούνιο ή και αργότερα, με τη χρονιά να κλείνει με τρεις μειώσεις, συνολικού ύψους 75 μονάδων βάσης.

Διαβάστε επίσης: 

Deutsche Bank: Τόκιο και Αθήνα στην κορυφή των αποδόσεων για το 2024

UBS: Τι δείχνουν 123 χρόνια χρηματιστηριακής ιστορίας – Κόντρα στον κανόνα η Ελλάδα

UBS: Οι 3 παράγοντες που θα φέρουν ανάπτυξη 3% στην Ελλάδα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News