Business & Finance Παρασκευή 1/03/2024, 17:27
BUSINESS & FINANCE

ΚΕΠΕ: Ο ιδιωτικός τομέας μένει πίσω στον ψηφιακό μετασχηματισμό

ΚΕΠΕ: Ο ιδιωτικός τομέας μένει πίσω στον ψηφιακό μετασχηματισμό

Παρά τη σημαντική πρόοδο που έχει γίνει σε  αρκετούς τομείς του ψηφιακού μετασχηματισμού, η  Ελλάδα συνεχίζει να υστερεί σημαντικά έναντι των εταίρων της και να απέχει περισσότερο ή λιγότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στους περισσότερους υποδείκτες, διαπιστώνει το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) στο τετραμηνιαίο περιοδικό του «Οικονομικές Εξελίξεις».

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στην  ψηφιοποίηση του ιδιωτικού τομέα, ο οποίος φαίνεται  να αυξάνει τη διαφορά από τους ευρωπαίους εταίρους του και, κατά συνέπεια, να πέφτει στις χαμηλότερες θέσεις της κατάταξης, τονίζει η ανάλυση του Αθανάσιου Χύμη.

ΚΕΠΕ: Ο ιδιωτικός τομέας μένει πίσω στον ψηφιακό μετασχηματισμό-1

Ειδικότερα, παρά  την αύξηση του ποσοστού μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) με τουλάχιστον βασικό επίπεδο ψηφιακής έντασης, η Ελλάδα υποχώρησε στην  τελευταία θέση, επειδή τα υπόλοιπα κράτη αύξησαν  τα αντίστοιχα ποσοστά τους αρκετά περισσότερο.  Χαρακτηριστικά, η ΕΕ-27 αύξησε το μέσο ποσοστό  κατά 15 μονάδες, ενώ η χώρα μας κατά μόλις 2,5.  Αν και οι περισσότεροι υποδείκτες αφορούν στοιχεία  του 2021, φαίνεται ότι οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα  κάνουν σημαντική χρήση των κοινωνικών μέσων δικτύωσης αλλά και των μεγάλων δεδομένων. Όμως,  στη χρήση νέφους και της τεχνητής νοημοσύνης είναι  αρκετά πίσω από τους Ευρωπαίους εταίρους τους.  Επίσης, φαίνεται να χάνουν έδαφος στην πραγματοποίηση πωλήσεων ηλεκτρονικά και, κατά συνέπεια,  στον ηλεκτρονικό τζίρο.

Η ψηφιοποίηση του δημόσιου τομέα φαίνεται να σημειώνει πρόοδο με σχετικά ταχύτερο ρυθμό από τους  Ευρωπαίους εταίρους, με αποτέλεσμα τη σύγκλιση της χώρας με τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους  στους περισσότερους υποδείκτες. Οι ψηφιακές υποδομές χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή, σημειώνει το ΚΕΠΕ και θα πρέπει  να επιταχυνθούν οι εργασίες αναβάθμισης του δικτύου, διότι η Ελλάδα όχι μόνο υστερεί στην ταχύτητα  του δικτύου αλλά και η πρόοδος που κάνει είναι σχετικά πιο αργή από την αντίστοιχη των εταίρων της, με  αποτέλεσμα να παραμένει σταθερά στις τελευταίες  θέσεις της κατάταξης στους σχετικούς υποδείκτες.

ΚΕΠΕ: Ο ιδιωτικός τομέας μένει πίσω στον ψηφιακό μετασχηματισμό-2

Κίνδυνος φυγής επιχειρήσεων εάν δεν αυξηθούν οι απόφοιτοι πληροφορικής

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει το ΚΕΠΕ στην έλλειψη ψηφιακών δεξιοτήτων μεταξύ του εργατικού δυναμικού, προειδοποιώντας ότι η Ελλάδα κινδυνεύει με την έξοδο εγχώριων αλλά και ξένων επιχειρήσεων, εάν δεν αυξηθούν οι απόφοιτοι πληροφορικής.

Συγκεκριμένα, είναι ανάγκη να αυξηθούν οι ειδικοί σε θέματα ICT (Τεχνολογία πληροφοριών και επικοινωνίας)  καθώς και οι  απόφοιτοι σχολών ICT. Οι δύο  αυτοί υποδείκτες είναι πολύ σημαντικοί, δεδομένου ότι  σχετίζονται με την εκπαίδευση και την ικανότητα του  εγχώριου εργατικού δυναμικού να καλύψει τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες της αγοράς εργασίας για εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό σε ζητήματα ψηφιακής  τεχνολογίας.

ΚΕΠΕ: Ο ιδιωτικός τομέας μένει πίσω στον ψηφιακό μετασχηματισμό-3

Στους συγκεκριμένους αυτούς δείκτες  η Ελλάδα χάνει έδαφος σε σχέση με τους εταίρους  της και αυτό είναι πολύ ανησυχητικό για τις μελλοντικές εξελίξεις στην αγορά εργασίας, τονίζεται.

Εάν οι εγχώριες  και ξένες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη  χώρα δεν μπορούν να βρίσκουν εγχώριο εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να  εγκαταλείψουν την Ελλάδα και να εγκατασταθούν σε  ευρωπαϊκές χώρες, όπου η εύρεση ειδικών ICT θα είναι πιο ευχερής, προειδοποιεί το ΚΕΠΕ. Αυτό θα έχει λίαν αρνητικές συνέπειες  για την ελληνική οικονομία εν γένει, ιδιαίτερα κατά την  παρούσα φάση όπου καταβάλλεται σημαντική προσπάθεια προσέλκυσης άμεσων ξένων επενδύσεων.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Χαμηλός ο ψηφιακός μετασχηματισμός των ελληνικών επιχειρήσεων 

Τέσσερις στους πέντε εργοδότες δεν βρίσκουν υπαλλήλους – Ιστορικό υψηλό

ΣΕΒ: Η Ελλάδα πέτυχε τη μεγαλύτερη βελτίωση στον δείκτη ψηφιακής ωριμότητας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News