BUSINESS & FINANCE

Χαμηλός ο ψηφιακός μετασχηματισμός των ελληνικών επιχειρήσεων

Χαμηλός ο ψηφιακός μετασχηματισμός των ελληνικών επιχειρήσεων

Η αύξηση της παραγωγικότητας, η μείωση του κόστους, η δημιουργία καινοτομίας και κατ’ επέκταση η ισχυροποίηση των ρυθμών ανάπτυξης είναι ορισμένα μόνο από τα οφέλη του ψηφιακού μετασχηματισμού των επιχειρήσεων. Ωστόσο, παραμένει μικρός ο αριθμός των παικτών του ελληνικού επιχειρείν που φαίνεται να έχει εμπεδώσει τα πλεονεκτήματα της ψηφιοποίησης, σύμφωνα με έρευνα της συμβουλευτικής εταιρείας Grant Thornton σε δείγμα επιχειρήσεων που έχει τζίρο άνω των 5 εκατ. ευρώ, δραστηριοποιείται σε μεταποίηση, λιανεμπόριο και παροχή υπηρεσιών και συμβάλλει με ποσοστό 70% στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν.

Μπορεί η πλειονότητα των επιχειρήσεων να χρησιμοποιεί πληροφοριακά συστήματα για τη διαχείριση των αποθεμάτων ή τον προγραμματισμό εταιρικών πόρων (ERP), ωστόσο μόνο τέσσερις στις δέκα έχουν καταφέρει να αυτοματοποιήσουν σε βάθος τις διαδικασίες. Και παρά τη μεγάλη διείσδυση των επιχειρηματικών λογισμικών, μόλις μία στις δύο επιχειρήσεις αναφέρουν ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός έχει οφέλη, όπως η καλύτερη λήψη αποφάσεων, η μείωση του κόστους, η ενίσχυση της παραγωγικότητας και η αύξηση των πωλήσεων και της ανταγωνιστικότητας.

Πού οφείλονται αυτά τα αντικρουόμενα ευρήματα; «Ενδεχομένως οι χρήστες των λογισμικών να μην έχουν επαρκώς εκπαιδευτεί για την κατάλληλη αξιοποίησή τους, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις τα πληροφοριακά συστήματα ίσως είναι παρωχημένα ή δεν καλύπτουν το σύνολο των λειτουργιών που είναι απαραίτητες για μια επιχείρηση», εξηγεί στην «Κ» ο κ. Γιώργος Δουκίδης, καθηγητής Ηλεκτρονικού Επιχειρείν στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας της Σχολής Διοίκησης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

«Οι επιχειρήσεις έχουν ακόμη μακρύ δρόμο να διανύσουν ωσότου ο ψηφιακός μετασχηματισμός τους αποδώσει πραγματικούς καρπούς. Ενδεικτικό αυτού είναι το γεγονός ότι χρησιμοποιούν ψηφιακά κανάλια, όπως ιστοσελίδες και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ως επί το πλείστον για την επικοινωνία με τους πελάτες τους και λιγότερο για την πραγματοποίηση συναλλαγών», προσθέτει.

Σύμφωνα ακόμη με την έρευνα της Grant Thornton, επτά στις δέκα επιχειρήσεις χρησιμοποιούν συστήματα ανάλυσης δεδομένων και ψηφιακού νέφους (cloud). Ωστόσο, παραμένει σε αρχικό στάδιο η υιοθέτηση ολοκληρωμένης στρατηγικής διαχείρισης δεδομένων, που επιτρέπει την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων για τον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων. Κι αυτό επειδή αξιοποιούν τα δεδομένα κυρίως με στόχο τη βελτίωση της παραγωγικότητας και των οικονομικών αποτελεσμάτων και σε πολύ μικρότερο βαθμό για την αποτελεσματικότερη λήψη αποφάσεων.

Τον χαμηλό βαθμό ψηφιακού μετασχηματισμού των επιχειρήσεων φανερώνει το γεγονός ότι μόλις μία στις τέσσερις επιχειρήσεις υιοθετεί ολοκληρωμένη στρατηγική για την αντιμετώπιση κυβερνοεπιθέσεων, ενώ μόλις μία στις δύο μεριμνά για τη συστηματική εκπαίδευση των υπαλλήλων στην ασφάλεια των πληροφοριακών συστημάτων τους. Την επόμενη τριετία, μόλις τρεις στις δέκα εταιρείες σχεδιάζουν να επενδύσουν πάνω από 150.000 ευρώ σε πληροφοριακά συστήματα, ενώ μόλις τέσσερις στις δέκα αναζητούν χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης.

Διαβάστε επίσης: 

Eurobank: 1 στις 2 επιχειρήσεις πλήττεται από το κόστος – Πώς το αντιμετωπίζουν

Μισθοί: Αυξήσεις -έστω μικρές- βλέπει το 96% των επιχειρήσεων στο 6μηνο

Εχουμε ταλέντο, δεν έχουμε θεσμούς – Χαμηλά στην καινοτομία η Ελλάδα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News