Business & Finance Δευτέρα 19/02/2024, 21:05
BUSINESS & FINANCE

Πέντε γραφήματα για την πορεία των εμπορευμάτων

Πέντε γραφήματα για την πορεία των εμπορευμάτων

Η Άνοιξη είναι προ των πυλών στο βόρειο ημισφαίριο, που σημαίνει ότι η συνεχιζόμενη πτώση του φυσικού αερίου είναι πιθανό να συνεχιστεί. Στις αγορές μετάλλων, το προβάδισμα του παλλαδίου έναντι της πλατίνας εξασθενεί, ενώ στη γεωργία, η πτώση των τιμών των λιπασμάτων συμπιέζει τα αποτελέσματα των εταιρειών του κλάδου.

Ακολουθούν πέντε αξιοσημείωτα γραφήματα – στην πραγματικότητα τέσσερα γραφήματα και ένας χάρτης – που πρέπει να ληφθούν υπόψη στις παγκόσμιες αγορές εμπορευμάτων.

Φυσικό αέριο

Παρά το πρόσφατο κρύο στις ΗΠΑ που έφερε χιόνι στα βορειοανατολικά, μία πρόωρη Άνοιξη είναι ήδη στα σκαριά. Οι προβλέψεις για θερμότερο καιρό τις τελευταίες ημέρες του Φεβρουαρίου περιορίζουν τις προοπτικές για τη ζήτηση και πιέζουν προς τα κάτω τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου που διαπραγματεύονται στη Νέα Υόρκη, με το πιο ενεργό συμβόλαιο να αγγίζει το χαμηλότερο επίπεδο από το 2020 την περασμένη εβδομάδα. Τα αποθέματα είναι πάνω από το μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας για αυτήν την εποχή, εντείνοντας ακόμη περισσοτερο τις πιέσεις στις τιμές με τους traders να αναμένουν ότι η τάση θα συνεχιστεί. Ένα παρόμοιο σενάριο διαδραματίζεται στην Ευρώπη. Μακροπρόθεσμα, η Goldman Sachs Group προβλέπει ότι ένα νέο κύμα υγροποιημένου φυσικού αερίου θα φέρει αφθονία στην αγορά, πιέζοντας πτωτικά τις τιμές από το 2025 και μετά.

Χημικά

Οι τιμές των λιπασμάτων ξεπέρασαν τα ρεκόρ του 2022, αν και εξακολουθούν να είναι αυξημένες σε ιστορική βάση. Αυτό τροφοδοτεί τον πληθωρισμό τροφίμων, καθώς οι αγρότες πληρώνουν περισσότερα για να διατηρήσουν τις καλλιέργειες υγιείς. Οι εταιρείες θρεπτικών ουσιών Mosaic και Nutrien ανακοίνωσαν κέρδη, παρέχοντας στους επενδυτές νέες λεπτομέρειες σχετικά με τις προοπτικές για το 2024. Οι μετοχές και των δύο εταιρειών διαπραγματεύονται κοντά σε χαμηλά πολλών ετών. Η CF Industries Holdings, ο μεγαλύτερος παραγωγός αζωτούχων λιπασμάτων στον κόσμο που χρησιμοποιούνται για καλαμπόκι και άλλες καλλιέργειες, την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε απότομα χαμηλότερα τριμηνιαία κέρδη και πωλήσεις εν μέσω της πτώσης των τιμών.

 

Πυρηνική Ενέργεια

Οι περιορισμένες παγκόσμιες προμήθειες και η αναζωπύρωση της ατομικής ενέργειας συμβάλλουν στην άνοδο των μελλοντικών τιμών ουρανίου, οι οποίες διαπραγματεύονται κοντά στο υψηλότερο επίπεδο από το 2007. Παρά τις ανησυχίες για την ασφάλεια της πυρηνικής ενέργειας, ο συνδυασμός υψηλότερου ενεργειακού κόστους και η επείγουσα ώθηση για μηδενικές εκπομπές ρύπων ωθεί χώρες, όπως η Ιαπωνία, η Κίνα, η Νότια Κορέα, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο να αναβιώσουν ή να επεκτείνουν τις υφιστάμενες μονάδες τους. Στην Ιαπωνία – που θα κλείσει τη 13η επέτειο από την καταστροφή της Φουκουσίμα τον επόμενο μήνα – 12 από τους 33 λειτουργικούς πυρηνικούς αντιδραστήρες είναι και πάλι σε ισχύ αφού έμειναν σε αδράνεια μετά την κατάρρευση του 2011.

Πυρηνικά εργοστάσια της Ιαπωνίας

12 από τους 33 λειτουργικούς αντιδραστήρες τέθηκαν ξανά σε ισχύ μετά την κρίση της Φουκουσίμα

Source: Japan Atomic Industrial Forum

Μέταλα

Το παλλάδιο – το οποίο παρουσίαζε μακροχρόνια premium έναντι της πλατίνας – διαπραγματεύτηκε σε χαμηλότερο επίπεδο από το άλλο πολύτιμο μέταλλο για πρώτη φορά από το 2018 στις αρχές του μηνός. Η μεγάλη πτώση του παλλάδιου συνέβη, καθώς οι αυτοκινητοβιομηχανίες μειώνουν τα αποθέματά τους και στρέφονται όλο και περισσότερο προς φθηνότερη εναλλακτική λύση. Αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει εάν η τιμή των δύο μετάλλων δεν παρουσιάζει αποκλιση μακροπρόθεσμα. Στο μέλλον, το παλλάδιο θα πληγεί ακόμη περισσότερο από τις αυξανόμενες πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων που δεν το χρησιμοποιούν, δεδομένου ότι η πλατίνα προσελκύει ζήτηση από ηλεκτρονικό εξοπλισμό και κοσμήματα. Η Anglo American, η οποία παράγει και τα δύο μέταλλα, ανακοίνωσε κέρδη την Πέμπτη.

 

Solar

Το αβέβαιο ρυθμιστικό τοπίο και η επιβράδυνση της ζήτησης λόγω υψηλότερων επιτοκίων συνέβαλαν σε πτώση των μετοχών για ορισμένες από τις κορυφαίες εταιρείες ηλιακής ενέργειας στις ΗΠΑ. Οι SolarEdge Technologies, Sunnova Energy International και Sunrun ανακοίνωσαν κέρδη αυτήν την εβδομάδα. Η Enphase Energy, κατασκευάστρια ηλιακού εξοπλισμού, πρόσφερε κάποια αισιοδοξία για τον καταρρακωμένο όμιλο, όταν προέβλεψε ότι θα αγγίξει κατώτατο σημείο στο πρώτο τρίμηνο.

 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News