Business & Finance Δευτέρα 19/02/2024, 19:47
BUSINESS & FINANCE

Dombrovskis: Η Κίνα πρέπει να έχει ενεργή συμμετοχή στη μεταρρύθμιση των κανόνων του ΠΟΕ

Dombrovskis: Η Κίνα πρέπει να έχει ενεργή συμμετοχή στη μεταρρύθμιση των κανόνων του ΠΟΕ

Η Κίνα πρέπει να διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο στις συνομιλίες στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου για τη μεταρρύθμιση των παγκόσμιων εμπορικών κανόνων σχετικά με τις βιομηχανικές επιδοτήσεις ή να διακινδυνεύσει οι αντίπαλοι να καθορίσουν τις δικές τους πολιτικές εις βάρος της Κίνας, δήλωσε τη Δευτέρα ο επικεφαλής του εμπορίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι υπουργοί από τα 164 μέλη του ΠΟΕ θα συγκεντρωθούν στο Άμπου Ντάμπι για μια διετή διάσκεψη στις 26-29 Φεβρουαρίου, με στόχο να συμφωνήσουν σε μεταρρυθμίσεις του ίδιου του παγκόσμιου εμπορικού οργανισμού, στο εμπόριο στο ηλεκτρονικό εμπόριο και στις επιδοτήσεις για την αλιεία και τη γεωργία.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Εμπορίου Valdis Dombrovskis δήλωσε ότι η ΕΕ επιθυμεί να προωθήσει τη συζήτηση σχετικά με την εμπορική και βιομηχανική πολιτική, στην οποία περιλαμβάνεται και η παροχή βοήθειας στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες να εκβιομηχανιστούν, περιορίζοντας παράλληλα τη στρεβλωτική επίδραση των επιδοτήσεων αλλού.

«Είναι σημαντική η θέση που θα λάβει η Κίνα σε αυτές τις συζητήσεις», δήλωσε ο Dombrovskis σε συνέντευξή του στο Reuters.

Η Κίνα, είπε, είναι αναμφισβήτητα η χώρα που έχει επωφεληθεί περισσότερο από τον ΠΟΕ, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να ενδιαφέρεται για τη διατήρησή του και να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει νέες προκλήσεις.

«Αν αυτά τα ζητήματα μείνουν ανεπίλυτα, τότε οι διάφορες χώρες θα αρχίσουν να τα αντιμετωπίζουν μία προς μία σύμφωνα με τη δική τους αντίληψη και θέση», είπε, προσθέτοντας ότι αυτό θα μπορούσε να αποδειχθεί επιζήμιο για την Κίνα που είναι προσανατολισμένη στις εξαγωγές.

Δεν υπήρξε άμεσο σχόλιο από την Κίνα για τις παρατηρήσεις του.

Η 13η υπουργική διάσκεψη του ΠΟΕ (MC13) δεν αναμένεται να καταλήξει σε συμφωνία επί του θέματος. Ούτε αναμένεται να καταλήξει σε συναίνεση για ένα άλλο θέμα, αυτό του δευτεροβάθμιου οργάνου του, το οποίο λειτουργεί ως παγκόσμιο ανώτατο δικαστήριο για την επίλυση εμπορικών διαφορών.

Δεν έχει λειτουργήσει από το 2019 λόγω των εμποδίων που θέτουν οι ΗΠΑ στον διορισμό των επιδιαιτητών.

«Αν μιλήσουμε για το συγκεκριμένο θέμα του δευτεροβάθμιου οργάνου, μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει μεγάλο άνοιγμα από τις ΗΠΑ», δήλωσε ο Dombrovskis.

Ωστόσο, ο επίτροπος Εμπορείου της ΕΕ δήλωσε αισιόδοξος ότι το MC13 θα μπορούσε ακόμη και να αποδειχθεί επιτυχές, σημειώνοντας ότι «και πριν από την προηγούμενη υπουργική σύνοδο, την MC12, οι προσδοκίες ουσιαστικά δεν ήταν υψηλές, αλλά τελικά έγινε μια από τις πιο επιτυχημένες υπουργικές συνόδους στην ιστορία του ΠΟΕ».

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Οι ΗΠΑ «πετούν», ενώ η Ευρώπη «επιπλέει»: Οι τρεις λόγοι

Ανταγωνιστικότητα Ε.Ε.: Τα δυνατά σημεία της – Πού υστερεί

IIF: Πόσο θα κοστίσει ένας πόλεμος στη Μ. Ανατολή – Το καλό και το κακό σενάριο 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News