Business & Finance Σάββατο 17/02/2024, 12:00
BUSINESS & FINANCE

Δάνεια ύψους 2,5 δισ. χορήγησε η ΕΤΕπ στην Ελλάδα το 2023

Δάνεια ύψους 2,5 δισ. χορήγησε η ΕΤΕπ στην Ελλάδα το 2023

Δύο νέα δάνεια ανακοίνωσε χθες στην Αθήνα η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ): προς το Ελληνικό Ιδρυμα Ερευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ) για τη στήριξη της έρευνας και ανάπτυξης στα πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα (143 εκατ. ευρώ), καθώς και για τη χρηματοδότηση αρδευτικού έργου στον Πλατύ ποταμό της Κρήτης (160 εκατ. ευρώ).

«Η Ελλάδα παγίως κατατάσσεται στις πλέον ωφελημένες χώρες από τη χρηματοδότηση της ΕΤΕπ, αναλογικά με το μέγεθος της οικονομίας της», επισήμανε ο αντιπρόεδρός της Κυριάκος Κακουρής στη σχετική τελετή, όπως αναφέρει ρεπορτάζ της Καθημερινής, ανακοινώνοντας ότι το 2023 ο όμιλος της τράπεζας υπέγραψε χρηματοδοτικές συμφωνίες ύψους 2,5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, ποσό που υπερβαίνει το 1% του ΑΕΠ της χώρας, ένα από τα υψηλότερα στην Ε.Ε.

Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι ο όμιλος της ΕΤΕπ θα παραμείνει προσηλωμένος στη στήριξη της ελληνικής οικονομίας. «Οπως ήμασταν εδώ τις πιο σκοτεινές περιόδους της κρίσης, πριν από μια δεκαετία, θα παραμείνουμε εδώ και τώρα που η Ελλάδα οικοδομεί ένα πιο ανθεκτικό και ανταγωνιστικό μοντέλο ανάπτυξης».

Από την πλευρά του ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, αναγνωρίζοντας τη συμβολή της ΕΤΕπ, ιδίως την προηγούμενη δραματική δεκαετία, σημείωσε ότι τώρα «προσπαθούμε να δημιουργήσουμε όλες τις προϋποθέσεις, ώστε να χρειαζόμαστε την ΕΤΕπ ολοένα και λιγότερο». Μάλιστα, σημείωσε ότι μετά την κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, «φέτος από τον δανεισμό που θα κάνουμε με ομόλογα δεκαετούς διάρκειας μπορούμε να εξοικονομήσουμε ποσό ύψους 850 εκατ. ευρώ σε βάθος δεκαετίας για τους Ελληνες φορολογουμένους. Από εδώ και πέρα θα χρειαζόμαστε ολοένα και λιγότερο την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, διότι μπορούμε να δανειζόμαστε όπως οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες».

Η κατανομή των δανείων της τράπεζας προς την Ελλάδα το 2023 συμβαδίζει με τους κοινούς στόχους των δύο πλευρών: συνοχή, καινοτομία, αγρότες, δίκαιη μετάβαση σε οικονομία μηδενικών ρύπων. Αναλυτικά, σύμφωνα με τον κ. Κακουρή, οι χρηματοδοτήσεις περιλαμβάνουν τα εξής:

• Τα 900 εκατ. ευρώ κατευθύνθηκαν στο Δημόσιο για επενδύσεις που περιλαμβάνουν διαχείριση ενέργειας και υδάτων, εκπαίδευση και υπηρεσίες υγείας.

• Αλλα 800 εκατ. ευρώ δόθηκαν μέσω των ελληνικών τραπεζών για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και εταιρειών μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με τη μορφή διαμεσολαβούμενων δανείων και εγγυήσεων.

• Ενα έργο ορόσημο, 524 εκατ. ευρώ, με τον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) για τη σύνδεση των νησιών των Δυτικών και Νότιων Κυκλάδων με το ηπειρωτικό ηλεκτρικό δίκτυο, στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης.

• Συμφωνία με την εταιρεία Mytilineos 400 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη ενός νέου χαρτοφυλακίου με έργα φωτοβολταϊκών και συστημάτων αποθήκευσης μπαταριών.

• Δάνειο 150 εκατ. ευρώ προς τον Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) για την ανάπτυξη έξυπνων μετρητών σε όλη τη χώρα.

Τέλος, ο κ. Κακουρής έκανε αναφορά σε μια πρωτοποριακή, όπως τη χαρακτήρισε, επένδυση της Sunlight για την παραγωγή καινοτόμων μπαταριών, που δανειοδοτήθηκε από την ΕΤΕπ με 25 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης: 

ΕΤΕπ: Χρηματοδότηση 143 εκατ. για πανεπιστημιακή έρευνα 

ΕΤΕπ – CEB: 160 εκατ. για μεγάλο αρδευτικό έργο στην Κρήτη

Κ. Σκρέκας: Σχέδια χρηματοδοτικών εργαλείων για έρευνα και καινοτομία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News
TAGS