Business & Finance Πέμπτη 15/02/2024, 21:49
BUSINESS & FINANCE

ΗΠΑ: Κυρώσεις σε εταιρείες για παραπλάνηση καταναλωτών μέσω deepfakes

ΗΠΑ: Κυρώσεις σε εταιρείες για παραπλάνηση καταναλωτών μέσω deepfakes

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ (FTC) προχώρησε στη θέσπιση νέων κανόνων γύρω από τα deepfakes, επικαλούμενη την αυξανόμενη απειλή απάτης που ενεργοποιείται από την GenAI.

Η υπηρεσία ζητά δημόσια σχόλια σχετικά με έναν προτεινόμενο κανόνα που θα καθιστά τις εταιρείες υπεύθυνες εάν «γνωρίζουν ή έχουν λόγο να γνωρίζουν» ότι η τεχνολογία τους, συμπεριλαμβανομένων των εργαλείων που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή περιεχομένου που δημιουργείται από τεχνητή νοημοσύνη, «χρησιμοποιείται για να βλάψει τους καταναλωτές μέσω deepfakes», σύμφωνα με δήλωση της FTC την Πέμπτη.

Η FTC δήλωσε επίσης ότι οριστικοποίησε έναν κανόνα σχετικά με την χρήση πλαστών εικόνων ή βίντεο επιχειρήσεων και της κυβέρνησης, όπως π.χ. η χρήση λογότυπων επιχειρήσεων σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου απάτης ή η αποστολή τους από κυβερνητική διεύθυνση. Σύμφωνα με τον κανόνα, η Επιτροπή μπορεί να καταθέσει αγωγές που αποσκοπούν στο να αναγκάσουν τους απατεώνες να επιστρέψουν τα χρήματα που προέρχονται από τέτοιες απάτες.

Η FTC δήλωσε ότι οι καταγγελίες γύρω από την απάτη με πλαστογράφηση ατόμων ή οντοτήτων αυξάνονται ραγδαία και ανησυχεί ότι η τεχνητή νοημοσύνη «απειλεί να εκτοξεύσει αυτή τη μάστιγα». 

«Οι απατεώνες χρησιμοποιούν εργαλεία ΤΝ για να υποδυθούν άτομα με ανατριχιαστική ακρίβεια και σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα», δήλωσε η πρόεδρος της FTC, Lina Khan, προσθέτοντας ότι η κλωνοποίηση φωνής και άλλα εργαλεία ΤΝ έχουν καταστήσει τις απάτες πιο εύκολες.

Η ραγδαία ανάπτυξη της γενετικής τεχνολογίας AI, η οποία μπορεί να παράγει φωνή, βίντεο ή κείμενο σε διάφορα στυλ, έχει εντυπωσιάσει τη Silicon Valley. Ταυτόχρονα, η τεχνολογία έχει εγείρει ανησυχίες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και την ασφάλεια λόγω της ικανότητάς της να υποδύεται άτομα, όπως για παράδειγμα τον πρόεδρο Joe Biden σε μία τηλεφωνική επικοινωνία.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News