Business & Finance Δευτέρα 12/02/2024, 22:53
BUSINESS & FINANCE

ΗΠΑ: Συγχώνευση Diamondback Energy και Endeavor Energy Resources σε έναν ενεργειακό γίγαντα 50 δισ. δολ.

ΗΠΑ: Συγχώνευση Diamondback Energy και Endeavor Energy Resources σε έναν ενεργειακό γίγαντα 50 δισ. δολ.

Σε συμφωνία για την εξαγορά της Endeavor Energy Resources LP του Stephens έναντι 26 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μετρητά και μετοχές προχώρησε τη Δευτέρα η Diamondback Energy Inc.

Με τη συγκεκριμένη συμφωνία με την Endeavor, που αναμένεται να ολοκληρωθεί το τέταρτο τρίμηνο συμφωνία, η Diamondback απέκρουσε τον ανταγωνισμό από άλλες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της ConocoPhillips, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα. Η αποτίμηση της Endeavor ανέρχεται σε περίπου 26 δισ. δολάρια, ενώ η χρηματιστηριακή αξία της Diamondback υπολογίζεται σε περίπου 27 δισ. δολάρια. Το πλειοψηφικό πακέτο της νέας εταιρείας θα ελέγχουν οι μέτοχοι της Diamondback.

Η συμφωνία βάζει, επίσης, τέλος σε χρόνια εικασιών σχετικά με το ποιος θα μπορούσε να αγοράσει την Endeavor, έναν από τους τελευταίους εναπομείναντες στενά ελεγχόμενους, μεγάλους παραγωγούς στην πλούσια σε σχιστόλιθο περιοχή Permian. Ο 85χρονος Stephens, γιος αγρότη, ίδρυσε την εταιρεία με έδρα το Midland του Τέξας το 1979, αφού πρώτα εργάστηκε για την Humble Oil, η οποία σήμερα ανήκει στην Exxon Mobil Corp., στο Army Corps of Engineers και σε τράπεζα του Midland ως εκτιμητής πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Οι όροι της πώλησης σημαίνουν ότι ο Stephens θα διατηρήσει τα κεκτημένα του στον κλάδο που διαμόρφωσε με το έργο της ζωής του. Μετά τη συγχώνευση, ο Stephens και η οικογένειά του -οι μοναδικοί μέτοχοι της Endeavor- θα κατέχουν λίγο λιγότερο από το 40% της νέας εταιρείας, ενώ θα λάβει και 8 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά. Η κόρη του Stephens, Lyndal Greth, δικηγόρος, είναι αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Endeavor. 

Μετά από δεκαετίες ελέγχου της Endeavor, ο Stephens δεν θα βρίσκεται στο διοικητικό συμβούλιο της Diamondback για να βοηθήσει στην καθοδήγηση των συνδυασμένων εταιρειών, σύμφωνα με άτομο που γνωρίζει το θέμα. Ο Stephens εμπιστεύεται τον Lance Robertson και τον Chuck Meloy -τον σημερινό και τον προηγούμενο διευθύνοντα σύμβουλο της Endeavor- οι οποίοι θα ενταχθούν στο διοικητικό συμβούλιο της Diamondback, δήλωσε το άτομο.

Άλλοι όροι της συμφωνίας ήταν επίσης ικανοποιητικοί για τον Stephens. Η Endeavor απασχολεί 1.200 άτομα και η εγγύηση ότι δεν θα γίνουν απολύσεις ήταν σημαντική για τον ιδρυτή, όπως και η διατήρηση της εταιρείας στο Midland, δήλωσε το άτομο. Το γεγονός ότι η έδρα της εξαγοράζουσας εταιρείας βρίσκεται απέναντι, με αφεντικό τον Travis Stice, τον οποίο ο Stephens γνωρίζει εδώ και πολλά χρόνια, ήταν καθοριστικής σημασίας. 

Όπως σημειώνει το Bloomberg, η πώληση αυτή ανεβάζει τον Stephens στην 64η θέση από την 130η στον δείκτη Bloomberg Billionaires Index των πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου, καθιστώντας τον τον πλουσιότερο ιδιοκτήτη πετρελαϊκών γεωτρήσεων στη χώρα με καθαρή αξία 25,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων με βάση την τρέχουσα τιμή της μετοχής της Diamondback.  

Μια περιουσία αυτού του μεγέθους θα ξεπερνούσε την καθαρή αξία του  Harold Hamm της Continental Resources Inc. με 15,4 δισεκατομμύρια δολάρια και του Jeff Hildebrand της Hilcorp Energy, ο οποίος αξίζει 17 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο Charles και η Julia Koch, ιδιοκτήτες του ομίλου Koch Industries είναι πλουσιότεροι, αν και το πετρέλαιο αποτελεί μόνο ένα μέρος της διαφοροποιημένης περιουσίας τους. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News