Χρωματιστοί πολύτιμοι λίθοι: Κατακτούν τις καρδιές και μερίδιο αγοράς
«Τα τριαντάφυλλα είναι κόκκινα, οι βιολέτες μπλε, τα διαμάντια καυτά και οι τιμές στα ύψη».
Η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου είναι από τις πιο δημοφιλείς του χρόνου για τις πωλήσεις κοσμημάτων και επισημοποίηση σχέσεων. Οι Αμερικανοί καταναλωτές εκτιμάται ότι ξόδεψαν το ποσό ρεκόρ των 6,4 δισ.δολαρίων σε κοσμήματα την φετινή ημέρα, εκπροσωπώντας ένα 10% των συνολικών ετήσιων δαπανών, σύμφωνα με τον Ankur Daga, ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου σε κοσμήματα, Angara.
Πριν από μία δεκαετία, μόλις το 5% των δαχτυλιδιών αρραβώνα είχε πολύχρωμους πολύτιμους λίθους, σύμφωνα με τον Daga. Τώρα ξεπερνά το 15%.
Περισσότερο από το 20% των ανθρώπων θα αναβάθμιζαν το δαχτυλίδι αρραβώνων τους σε έναν χρωματιστό πολύτιμο λίθο – όπως ένα σμαράγδι, κίτρινο διαμάντι ή ροζ ζαφείρι, για παράδειγμα – αν μπορούσαν, είπε ο Daga, επικαλούμενος αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποίησε η Angara σε περισσότερα από 2.000 άτομα.
Ο γίγαντας της βιομηχανίας Signet Jewelers βλέπει την ίδια τάση πολύτιμων λίθων και στην κατηγορία του γάμου καθώς και στα κομμάτια που επιλέγονται περισσότερο. Παρατηρείται ιδιαίτερο ενδιαφέρον για ζαφείρι, μοργκανίτη, London Blue Topaz, γαλαζοπράσινες πέτρες χαλαζία, σύμφωνα με τη Signet, η οποία πωλεί κοσμήματα κάτω από επώνυμα brand, όπως Zales, Jared και Kay.
Πέρα από τα δαχτυλίδια αρραβώνων, η Signet είπε ότι ο αμέθυστος και το ρουμπίνι αποτελούν πάντα δημοφιλείς πέτρες για την εποχή του Αγίου Βαλεντίνου. Ο αμέθυστος είναι ο βασικός λίθος του Φεβρουαρίου και το κόκκινο ρουμπινί θεωρείται το χρώμα της αγάπης.
Ωστόσο, η στροφή προς τους χρωματιστούς πολύτιμους λίθους θα μπορούσε να αποτελεί και μια αντανάκλαση του πελάτη που θέλει ένα «πιο ξεχωριστό κομμάτι», δήλωσε η διευθύουσα σύμβουλος της Brilliant Earth, Beth Gerstein. Η εταιρεία, η οποία ειδικεύεται στα διαμάντια που καλλιεργούνται στο εργαστήριο, προσφέρει επίσης πολύτιμους λίθους που καλύπτουν όλο το χρωματικό φάσμα.
Πιέσεις σε επίπεδο προσφοράς
Η ζήτηση για πολύτιμους λίθους αυξάνεται, καθώς η προσφορά πολλών φυσικών πολύτιμων λίθων γίνεται πιο περιορισμένη.
Τα ρουμπίνια και οι επιλεγμένες εξωτικές πέτρες έχουν γίνει πιο ακριβές και δυσεύρετες λόγω των ανησυχιών ως προς την ποιότητά τους αλλά και του περιορισμένου εύρους των περιοχών από τις οποίες μπορούν να προμηθεύονται πέτρες. Αυτές οι προκλήσεις έχουν ως αποτέλεσμα τα ρουμπίνια να έχουν αντικατασταθεί με παρόμοιες πέτρες όπως ο γρανάτης.
«Υπάρχει πραγματικά μόνο ένα ορυχείο στη Μαδαγασκάρη που παράγει το μεγαλύτερο μέρος ρουμπινιών στον κόσμο», είπε ο Daga. «Αν κοιτάξουμε το ζαφείρι, τα ορυχεία της Βιρμανίας και του Κασμίρ είναι πλέον κλειστά, επομένως υπάρχει μόνο η Σρι Λάνκα και η Μαδαγασκάρη ως οι δύο βασικοί πάροχοι. Βλέπουμε δηλ ότι η προμήθεια σμαραγδιού από τη Ζάμπια και την Κολομβία είναι πολύ πιο δύσκολη, σε πολύ υψηλότερες τιμές, από ό,τι στο παρελθόν».
Οι τιμές χονδρικής για τους πολύτιμους λίθους από ζαφείρι αυξάνονται κατά 12% ετησίως τα τελευταία τρία χρόνια, είπε ο Daga. Για τα σμαράγδια η αύξηση κυμαίνεται στο 13% και για τα ρουμπίνια στο 17%.
«Σε ορισμένες από τις πιο εξειδικευμένες πέτρες, όπως τα μαργαριτάρια και τα οπάλια, οι τιμές αυξάνονται πάνω από 20% το χρόνο. Οι τουρμαλίνες αυξάνονται μέχρι και 36% ετησίως», είπε.
Συγκριτικά, ο ετήσιος ρυθμός αύξησης του χρηματιστηριακού δείκτη της Wall Street, S&P 500, είναι της τάξης του 10,5% τα τελευταία τρία χρόνια.
Και ενώ η αγορά διαμαντιών έχει κινηθεί δραματικά τα τελευταία τρία χρόνια προς εναλλακτικές λύσεις που καλλιεργούνται στο εργαστήριο – αντιπροσωπεύοντας το 50% των διαμαντένιων δαχτυλιδιών αρραβώνων που αγοράστηκαν πέρυσι, σύμφωνα με τον Daga – δεν ισχύει το ίδιο τουλάχιστον ακόμη για τους χρωματιστούς πολύτιμους λίθους.
Περίπου το 75% των πελατών που αγοράζουν χρωματιστές πολύτιμους λίθους εξακολουθούν να προτιμούν τους φυσικούς, είπε.
moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC
Διαβάστε επίσης:
Γιατί οι τιμές των διαμαντιών θα εκτοξευτούν
De Beers: Μειώνει τις τιμές των διαμαντιών για να αυξήσει τις πωλήσεις
Οδηγός δώρων για δισεκατομμυριούχους: Τι χαρίζουν οι πιο πλούσιοι άνθρωποι του κόσμου
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News