Business & Finance Δευτέρα 12/02/2024, 22:45
BUSINESS & FINANCE

ΗΠΑ: Δάνεια αξίας 929 δισ.δολαρίων λήγουν φέτος στην αγορά εμπορικών ακινήτων

ΗΠΑ: Δάνεια αξίας 929 δισ.δολαρίων λήγουν φέτος στην αγορά εμπορικών ακινήτων

Περίπου το 20% του υπο διαπραγμάτευση χρέους στην αμερικανική αγορά εμπορικών ακινήτων και διαμερισμάτων – αξίας 929 δισ.δολαρίων – θα λήξει φέτος, που σημαίνει ότι θα πρέπει να αναχρηματοδοτηθεί ή θα πρέπει να πωληθούν τα ακίνητα. 

Ο όγκος των δανείων που θα χρειαστεί να αναχρηματοδοτηθούν έχει αυξηθεί κατά 40% από την αρχική εκτίμηση της Ένωσης Τραπεζών Χορήγησης Ενυπόθηκων Στεγαστικών Δανείων των ΗΠΑ, που ήταν στα 659 δισ.δολάρια, αύξηση που αποδίδεται στην επιμήκυνση της διάρκειας των δανείων και σε άλλες καθυστερήσεις παρά σε νέες συμφωνίες. 

«Η μεταβλητότητα και η αβεβαιότητα όσον αφορά στα επιτόκια, η έλλειψη σαφήνειας για τις αποτιμήσεις των ακινήτων και ερωτήματα ως προς τα θεμελιώδη της αγοράς ακινήτων έχουν πλήξει τις πωλήσεις και τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές», αναφέρει ο Τζέιμι Γουντγουελ, επικεφαλής έρευνας για την αγορά εμπορικών ακινήτων της ένωσης τραπεζών. 

Χρέός αξίας 4,7 τρισ.δολαρίων από κάθε είδους πηγή είναι εγγυημένο από την αγορά εμπορικών ακινήτων των ΗΠΑ, γεγονός που ενισχύει τις ανησυχίες μεταξύ ρυθμιστικών αρχών και επενδυτών ως προς τις αποτιμήσεις. 

Περίπου χρέος από την αγορά εμπορικών ακινήτων αξίας 86 δισ.δολαρίων θεωρείται προβληματικό, με  βάση στοιχεία στα τέλη του 2023 της MSCI Real Assets. 

Οι τιμές στην αμερικανική αγορά εμπορικών ακινήτων έχουν υποχωρήσει 21% από τα ύψη των αρχών του 2022, προτού η Φέντεραλ Ριζέρβ αρχίσει τις επιθετικές επιτοκιακές αυξήσεις για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό. Οι τιμές γραφείων γνώρισαν τη μεγαλύτερη πτώση, της τάξης του 35%. 

Οι τράπεζες έχουν χορηγήσει δάνεια αξίας 441 δισ.δολαρίων στην αγορά εμπορικών ακινήτων που λήξουν φέτος, σύμφωνα με την ένωση τραπεζών. Περίπου χρέος ύψους 234 δισ.δολαρίων που λήγει είναι τιτλοποιημένο σε δανειακές υποχρεώσεις και σε χρεόγραφα με την εγγύηση ενεργητικού, ενώ δάνεια αξίας 168 δισ.δολαρίων που θα λήξουν φέτος έχουν δοθεί από το σκιώδες τραπεζικό συστημα, όπως κεφάλαια ιδιωτιού μετοχικού κεφαλαίου. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News