Business & Finance Παρασκευή 9/02/2024, 19:10
BUSINESS & FINANCE

Η ιταλική Terna εξετάζει προσφορά για περιουσιακά στοιχεία ηλεκτρικής ενέργειας 1,5 δισ. ευρώ

Η ιταλική Terna εξετάζει προσφορά για περιουσιακά στοιχεία ηλεκτρικής ενέργειας 1,5 δισ. ευρώ

Η Terna SpA, διαχειριστής του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας της Ιταλίας, μελετά μια προσφορά για περιουσιακά στοιχεία υψηλής τάσης αξίας έως και 1,5 δισ. ευρώ για να αξιοποιήσει κίνητρα που αποτελούν μέρος ενός νέου ρυθμιστικού πλαισίου.

Η εταιρεία διεξήγαγε προκαταρκτικές μελέτες για την αγορά περισσότερων από 500 χιλιομέτρων γραμμών υψηλής τάσης και περίπου 2.200 υποσταθμών ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο που είδαν το Bloomberg και άτομα που γνωρίζουν το θέμα. 

Αυτά τα περιουσιακά στοιχεία ανήκουν ως επί το πλείστον στη μονάδα διανομής e-distribuzione της Enel SpA, της μεγαλύτερης εταιρείας κοινής ωφέλειας της Ιταλίας, και στον κλάδο Areti της Acea SpA, του οργανισμού υπηρεσιών κοινής ωφέλειας με έδρα τη Ρώμη, όπως προκύπτει από το έγγραφο.

Μια τέτοια συμφωνία θα επέτρεπε στην κρατική Terna να αυξήσει την ανθεκτικότητα του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας μήκους 75.000 χιλιομέτρων και θα εντασσόταν στο επενδυτικό σχέδιο ύψους 21 δισ. ευρώ που παρουσίασε πέρυσι.

Η Terna ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι επί του παρόντος δεν έχει ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για πωλήσεις ή εξαγορές περιουσιακών στοιχείων, αλλά ότι η ιταλική ρυθμιστική αρχή για την ενέργεια και τα δίκτυα ενθαρρύνει τους διανομείς να πωλούν ορισμένα περιουσιακά στοιχεία που λειτουργούν στο σύστημα μεταφοράς υψηλής τάσης.

Εκπρόσωπος της Enel δήλωσε ότι η εταιρεία «δεν ενδιαφέρεται για συμφωνία», ενώ εκπρόσωπος της Acea αρνήθηκε να σχολιάσει. 

Τα σχετικά σχέδια βρίσκονται σε προκαταρκτικό στάδιο και δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι η Terna θα αποφασίσει να προχωρήσει σε συναλλαγή, ανέφεραν οι άνθρωποι. 

Η Terna εισήχθη στο χρηματιστήριο το 2004 και ο κρατικός δανειστής Cassa Depositi e Presisti SpA κατέχει μερίδιο περίπου 30%.  

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Ενεργειακός Διαμεσολαβητής: Σε ισχύ από 1ης Φεβρουαρίου – Οι προϋποθέσεις για την αίτηση

Μετά την ενεργειακή κρίση, η Ευρώπη αντιμέτωπη με έναν νέο κόσμο

Ιταλία: Πακέτο 1 δισ. για στήριξη της ηλεκτροκίνησης

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News