Business & Finance Κυριακή 21/01/2024, 12:00
BUSINESS & FINANCE

Μετά την ενεργειακή κρίση, η Ευρώπη αντιμέτωπη με έναν νέο κόσμο

Μετά την ενεργειακή κρίση, η Ευρώπη αντιμέτωπη με έναν νέο κόσμο

Το τελευταίο διάστημα, ένα ψυχρό κύμα σάρωσε μεγάλο μέρος της Ευρώπης και τα τάνκερ που μεταφέρουν καύσιμα μέσω της Ερυθράς Θάλασσας χρειάστηκε να αλλάξουν δρομολόγια, καθώς η βία στην περιοχή κλιμακώνεται. Κανονικά, όλα αυτά θα έσπρωχναν τις τιμές του φυσικού αερίου υψηλότερα. Όμως αυτές συνέχισαν να πέφτουν.

Ακόμα για εάν είναι ακόμα πρόωρο να ανακηρυχθεί το τέλος της ενεργειακής κρίσης, εντούτοις είναι μια ισχυρή ένδειξη ότι τα χειρότερα πέρασαν σε αυτό τον εφιάλτη που εκτόξευσε τους λογαριασμούς ενέργειας και ώθησε τον πληθωρισμό σε υψηλά πολλών ετών, διαπιστώνει το Bloomberg.

Η Ευρώπη ωφελείται από το γεγονός ότι πέρυσι συγκέντρωσε αποθέματα-ρεκόρ φυσικού αερίου, σε συνδυασμό με την βοήθεια των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ενός σχετικά ήπιου χειμώνα. Η υποτονική ανάπτυξη παίζει επίσης έναν ρόλο, καθώς περιορίζει τη ζήτηση ενέργειας σε μεγάλες βιομηχανικές δυνάμεις όπως είναι η Γερμανία.

Αυτό ήταν αρκετό για να ενισχύσει την πεποίθηση των traders ότι η Ευρώπη θα περάσει τον φετινό χειμώνα με περίσσευμα φυσικού αερίου. Οι ευρωπαϊκές τιμές κινούνται κάτω από τα 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα, δηλαδή περίπου στο ένα δέκατο των υψηλών όπου έφτασαν το 2022.

Ωστόσο, έχοντας ξεπεράσει την κρίση, η Ευρώπη βρίσκεται σε μια νέα πραγματικότητα, που έχει τις δικές της προκλήσεις.

Η ήπειρος βασίζεται τώρα περισσότερο στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι οποίες εμφανίζουν συχνά διακοπές στην παραγωγή. Επιπλέον, έχοντας χάσει το ρωσικό φυσικό αέριο, από το οποίο ήταν υπερβολικά εξαρτημένη πριν από την εισβολή στην Ουκρανία, η Ευρώπη ήταν αναγκασμένη να στραφεί αλλού για να καλύψει τις ανάγκες της σε καύσιμα. Αυτό σημαίνει ότι θα ανταγωνίζεται άλλες χώρες του κόσμου για ένα μερίδιο των φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου.

«Απλά κοιτάζοντας τις τιμές, φαίνεται ότι η κρίση έχει τελειώσει», σημειώνει ο Balint Koncz, επικεφαλής trading φυσικού αερίου στην MET International στην Ελβετία. «Ωστόσο, τώρα βασιζόμαστε σε παγκόσμιους παράγοντες, οι οποίοι μπορούν να αλλάξουν γρήγορα».

«Οι τιμές θα μπορούσαν να αυξηθούν ξανά, ακόμη και σε αυτήν την χειμερινή περίοδο, εάν υπάρξει ξαφνική διακοπή του εφοδιασμού ή παρατεταμένη περίοδος χαμηλών θερμοκρασιών», λέει στο Bloomberg.

Ένας βασικός κίνδυνος είναι η Μέση Ανατολή, εν μέσω των επιθέσεων σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, δηλαδή σε μια διαδρομή την οποία χρησιμοποιεί το Κατάρ για να στείλει LNG στην Ευρώπη. Τα τάνκερ πετρελαίου και φυσικού αερίου αποφεύγουν την περιοχή και επιλέγουν να κάνουν τον κύκλο, από το νότιο άκρο της Αφρικής.

Σε κάθε περίπτωση, οι τιμές του φυσικού αερίου μειώθηκαν σχεδόν κατά 60% το 2023 και έχουν υποχωρήσει κατά 12% ακόμη από τις αρχές του τρέχοντος έτους. Και αυτό θα συμβάλει στη μείωση των λογαριασμών ενέργειας των καταναλωτών.

Αλλά ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς  και έχει πολλά πιθανά σκαμπανεβάσματα. Μια συμφωνία μεταφοράς φυσικού αερίου μέσω αγωγού μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας λήγει στα τέλη του τρέχοντος έτους – και είναι απίθανο να ανανεωθεί – άρα η Ευρώπη θα μπορούσε να λάβει ακόμη λιγότερο φυσικό αέριο από τη Ρωσία.

Και τα ακραία καιρικά φαινόμενα γίνονται όλο και πιο συχνά, επιβαρύνοντας τα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας και μερικές φορές ενισχύοντας τη ζήτηση για φυσικό αέριο.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

BreakingViews: Μήπως η Ευρώπη το παράκανε με την ενεργειακή ασφάλεια;

Φυσικό αέριο: Γεμάτα τα αποθέματα στην Ευρώπη – Γιατί οι λογαριασμοί παραμένουν ακριβοί

Πράσινη μετάβαση: Τι θα κάνει η Ευρώπη με όλους αυτούς τους σταθμούς LNG;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News