Business & Finance Τετάρτη 10/01/2024, 21:15
BUSINESS & FINANCE

Καναδάς: Η TC Energy σχεδιάζει την πώληση μεριδίου αγωγού φυσικού αερίου σε ομάδες αυτοχθόνων

Καναδάς: Η TC Energy σχεδιάζει την πώληση μεριδίου αγωγού φυσικού αερίου σε ομάδες αυτοχθόνων

Την πώληση μεριδίου στο δίκτυο αγωγών φυσικού αερίου της στον δυτικό Καναδά σε ομάδες αυτόχθονων κοινοτήτων σχεδιάζει η TC Energy Corp

Για το σκοπό αυτό στις 15 Ιανουαρίου στελέχη της εταιρείας πρόκειται να συναντηθούν με εκπροσώπους των κοινοτήτων ώστε να συζητήσουν για μία πιθανή συμφωνία που αφορά στο σύστημα Nova Gas Transmission Ltd., σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα και ζήτησαν να μην κατονομαστούν επειδή οι πληροφορίες είναι ιδιωτικές. 

Η συγκέντρωση θα γίνει στο Έντμοντον και 72 κοινότητες από επαρχίες όπως η Αλμπέρτα και η Βρετανική Κολομβία έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν, δήλωσαν οι άνθρωποι, επικαλούμενοι επιστολή που απέστειλε η εταιρεία τον περασμένο μήνα.

«Θέλουμε να δημιουργήσουμε αμοιβαία επωφελείς συνεργασίες με τις κοινότητες των ιθαγενών. Η δυνητική ιδιοκτησία στα έργα και τα περιουσιακά μας στοιχεία σημαίνει ότι οι κοινότητες αυτόχθονων μπορούν να συμμετάσχουν στην οικονομία των πόρων του Καναδά», ανέφερε η TC με έδρα το Κάλγκαρι σε δήλωση που έστειλε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. 

Η TC Energy πωλεί περιουσιακά στοιχεία για να μειώσει το χρέος της, ύστερα από την υπέρβαση κόστους στο έργο του αγωγού Coastal GasLink, το οποίο θα τροφοδοτούσε την πρώτη μεγάλη μονάδα υγροποιημένου φυσικού αερίου του Καναδά. Οι ενεργειακές εταιρείες του Δυτ. Καναδά επιδιώκουν επίσης όλο και περισσότερο να συμπεριλάβουν κοινότητες ιθαγενών ως εταίρους στα έργα τους, εν μέρει για να βοηθήσουν να ξεπεραστούν οι περιβαλλοντικές και νομικές αντιδράσεις που αντιμετωπίζουν μερικές φορές οι δραστηριότητές τους. 

Η TC Energy ζήτησε πέρυσι έγκριση από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας του Καναδά για τη μεταβίβαση της κυριότητας του συστήματος NGTL από μια εταιρική οντότητα σε μια άλλη για να «διευκολύνει την πιθανή μελλοντική μειοψηφική ιδιοκτησία του συστήματος, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής συμμετοχής ομάδων αυτοχθόνων», σύμφωνα με μια κανονιστική κατάθεση. 

Το σύστημα NGTL συγκεντρώνει και μεταφέρει φυσικό αέριο από την ιζηματογενή λεκάνη του Δυτικού Καναδά στην Αλμπέρτα και τη Βρετανική Κολομβία το οποίο προορίζεται για εγχώρια κατανάλωση αλλά και για εξαγωγές. Η εταιρεία αναφέρει ότι το σύστημα μήκους περίπου 24.600 χιλιομέτρων (15.300 μιλίων) διαχειρίζεται περίπου το ένα δέκατο της προσφοράς φυσικού αερίου της Βόρειας Αμερικής.

Η TC Energy συμφώνησε πέρυσι να πουλήσει το 40% των μετοχών της σε δύο δίκτυα αγωγών φυσικού αερίου στις ΗΠΑ έναντι 3,9 δισ. δολαρίων (5,2 δισ. δολαρίων ΗΠΑ) και ανακοίνωσε ότι θα αποσχίσει τη μονάδα αγωγών πετρελαίου. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News