Business & Finance Παρασκευή 22/12/2023, 21:31
BUSINESS & FINANCE

Petrobras: Σε συζητήσεις με τη Mubadala για μερίδιο στο διυλιστήριο της Bahia

Petrobras: Σε συζητήσεις με τη Mubadala για μερίδιο στο διυλιστήριο της Bahia

Η κρατική εταιρεία πετρελαίου της Βραζιλίας Petrobras δήλωσε ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με την Mubadala Capital για να αγοράσει πίσω ένα μερίδιο σε ένα διυλιστήριο που πούλησε πριν από δύο χρόνια στον επενδυτικό βραχίονα του κρατικού επενδυτικού ταμείου του Άμπου Ντάμπι.

Η συμφωνία εξακολουθεί να υπόκειται σε εσωτερική αξιολόγηση από την Petrobras, ενώ εξετάζεται επίσης η σύναψη εταιρικής σχέσης, αναφέρει σε ανακοίνωσή της. Η κίνηση αυτή αποτελεί μέρος μιας πιθανής στρατηγικής σύμπραξης στο downstream της Βραζιλίας μεταξύ των εταιρειών, οι οποίες τον Σεπτέμβριο υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης για την ανάπτυξη τέτοιων έργων. 

Το διυλιστήριο Mataripe, στη βορειοανατολική πολιτεία Bahia της Βραζιλίας, έχει δυναμικότητα επεξεργασίας 333.000 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως και επί του παρόντος λειτουργεί από την Acelen, μια ενεργειακή εταιρεία που ανήκει στη Mubadala. Η εταιρεία κατέβαλε 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια για να το αγοράσει κατά τη διάρκεια της προηγούμενης κυβέρνησης της Βραζιλίας.

«Βλέπουμε ότι πρόκειται για μια εξαιρετική ευκαιρία να επεκτείνουμε τη δημιουργία αξίας σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού της ενεργειακής βιομηχανίας, τόσο στη Βραζιλία όσο και στο εξωτερικό», ανέφερε σε δήλωσή του ο Oscar Fahlgren, επικεφαλής της Mubadala Capital στη Βραζιλία, επιβεβαιώνοντας τις συζητήσεις.

Ο πρόεδρος Luiz Inacio Lula da Silva δεσμεύτηκε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας να δώσει προτεραιότητα στη διύλιση. Και ο διευθύνων σύμβουλος της Petrobras Jean Paul Prates έχει ορκιστεί να σταματήσει τις «παράλογες» εκποιήσεις και αντ’ αυτού έχει αρχίσει να μετατοπίζει την εστίαση της πετρελαϊκής εταιρείας σε εξαγορές. Ο Alexandre Silveira, υπουργός Ορυχείων και Ενέργειας της χώρας, έχει επίσης ζητήσει από την Petrobras να επαναγοράσει το διυλιστήριο, στο πλαίσιο μιας πολιτικής για τη θωράκιση των καταναλωτών στα βορειοανατολικά της χώρας από τις υψηλές τιμές των καυσίμων.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News