Business & Finance Παρασκευή 9/06/2023, 14:49
BUSINESS & FINANCE

Ρωσία: Αμετάβλητα τα επιτόκια με σήμα για επιστροφή τις αυξήσεις

Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας διατήρησε το βασικό επιτόκιο στο 7,5%, όπου βρίσκεται από τον περασμένο Σεπτέμβριο

Ρωσία: Αμετάβλητα τα επιτόκια με σήμα για επιστροφή τις αυξήσεις

Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας, εφιστώντας όμως την προσοχή για πληθωριστικούς κινδύνους εν μέσω της χρηματοδότησης τους πολέμου στην Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής διατήρησαν το βασικό επιτόκιο στο 7,5%, όπου βρίσκεται από τον περασμένο Σεπτέμβριο, σε μια απόφαση που ευθυγραμμίζεται με τις προβλέψεις των περισσότερων οικονομολόγων που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg.

Ρωσία: Αμετάβλητα τα επιτόκια με σήμα για επιστροφή τις αυξήσεις-1

Ωστόσο, στην ανακοίνωσή της η κεντρική τράπεζα χρησιμοποιεί μια αρκετά επιθετική γλώσσα, καθώς αναφέρει ότι «διατηρεί ανοιχτή την προοπτική αύξησης του βασικού επιτοκίου στις επόμενες συνεδριάσεις της» για να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα σταθεροποιηθεί κοντά στο 4% από το επόμενο έτος. Όπως παρατηρεί, «οι πληθωριστικοί κίνδυνοι έχουν αυξηθεί».

Ο πληθωρισμός καταγράφει μια αδιάκοπη πτώση που ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο και τον έφερε αρκετά κάτω από τον στόχο του 4%. Όμως, παρά τη μακροχρόνια προειδοποίηση για σοβαρές ελλείψεις εργατικού δυναμικού και την απειλή που δημιουργεί η αύξηση των δημοσιονομικών δαπανών, ο πληθωρισμός έχει αρχίσει να δείχνει σημάδια επιτάχυνσης.

Η Τράπεζα της Ρωσίας περιμένει ο πληθωρισμός στο τέλος του έτους να είναι μεταξύ 4,5 και 6,5%, για να επιστρέψει στον στόχο του 4% το 2024.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News