Business & Finance Τρίτη 6/02/2024, 13:14
BUSINESS & FINANCE

Ευρωζώνη: Υποχώρηση των πωλήσεων στο λιανεμπόριο

Ευρωζώνη: Υποχώρηση των πωλήσεων στο λιανεμπόριο

Οι λιανικές πωλήσεις στην Ευρωζώνη μειώθηκαν κατά 1,1% τον Δεκέμβριο του 2023 σε σύγκριση με τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα Τρίτη. Το ποσοστό ήταν ελαφρώς χαμηλότερο από το αναμενόμενο (-1%). Την ίδια ώρα, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο όγκος του λιανικού εμπορίου ήταν 1% χαμηλότερος τον Δεκέμβριο σε σχέση με τον Νοέμβριο. Σε ετήσια βάση, οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν κατά 0,8% στη ζώνη του ευρώ, έναντι πτώσης 0,4% τον Νοέμβριο, ενώ η μείωση στην ΕΕ ηταν 0,7%.

Σε μηνιαία βάση, οι πωλήσεις τροφίμων, ποτών και καπνού στην Ευρωζώνη μειώθηκαν κατά 1,6%, των μη διατροφικών προϊόντων κατά 1% και των καυσίμων αυτοκινήτων κατά 0,5%. Σε ετήσια βάση, ο όγκος του λιανικού εμπορίου μειώθηκε κατά 6,2% για τα καύσιμα αυτοκινήτων και κατά 1% για τα τρόφιμα, τα ποτά και τον καπνό, ενώ αυξήθηκε κατά 0,1% για τα μη διατροφικά προϊόντα.

Σε ότι αφορά τα επιμέρους κράτη-μέλη, για όσα υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, οι μεγαλύτερες μηνιαίες μειώσεις στον συνολικό όγκο λιανικού εμπορίου σημειώθηκαν στη Σλοβενία (-3,6%), στη Δανία (-3,2%) και στο Λουξεμβούργο (-3,1%). Αντιθέτως, οι υψηλότερες αυξήσεις παρατηρήθηκαν στη Σλοβακία (+2,0%), την Κροατία και την Ουγγαρία (και οι δύο +1,4%) καθώς και στην Πορτογαλία (+0,7%).

moneyreview.gr

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News