Business & Finance Δευτέρα 5/02/2024, 21:14
BUSINESS & FINANCE

Eπικεφαλής Παγκόσμιας Τράπεζας: Χάνουμε χρόνο με τόσους πολλούς κανόνες

Eπικεφαλής Παγκόσμιας Τράπεζας: Χάνουμε χρόνο με τόσους πολλούς κανόνες

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ajay Banga, είπε ότι ορισμένες από τις εργασίες του κορυφαίου πιστωτή βρίσκονται σε τέλμα καθώς προϋποθέτουν πάρα πολλές απαιτήσεις, γεγονός που επιβραδύνει την πρόοδο και επηρεάζει την αποτελεσματικότητά της σε μια περίοδο που προσπαθεί να συγκεντρώσει κεφάλαια και να επεκτείνει την εντολή της.

«Χάνουμε χρόνο σε αυτά τα πράγματα», είπε ο Banga σε εκδήλωση σήμερα Δευτέρα, αναφερόμενος σε περισσότερους από 1.100 κανόνες που πρέπει να ξεπεράσουν τα προγράμματα για να λάβουν χρηματοδότηση από τη Διεθνή Ένωση Ανάπτυξης της τράπεζας, η οποία προσφέρει επιχορηγήσεις και δάνεια στα φτωχότερα έθνη. Είπε ότι είναι περισσότεροι από τους περίπου 150 πριν από μερικές δεκαετίες.

Εκτός από την εστίαση της τράπεζας περισσότερο στην κλιματική αλλαγή και τις συνέπειές της από τότε που ανέλαβε τον Ιούνιο, ο Banga έχει συχνά επισημάνει αυτό που θεωρεί ως καθυστέρηση και αναποτελεσματικότητα του πιστωτικού ιδρύματος, το οποίο έχει περίπου 16.000 άτομα προσωπικό.

Αν και είναι σημαντικό να υπάρχουν πρότυπα που να διασφαλίζουν ότι τα χρήματα των φορολογουμένων χρησιμοποιούνται υπεύθυνα, το τρέχον επίπεδο γραφειοκρατίας επιβραδύνει το έργο της, είπε. Η εστίαση στην αποτελεσματικότητα λαμβάνει χώρα καθώς ο Banga επιδιώκει να συγκεντρώσει υποστήριξη για μεγαλύτερες δωρεές από τα μέλη της και τον ιδιωτικό τομέα.

Ο Banga ανέφερε κι άλλα παραδείγματα όπου οι τραπεζικές διαδικασίες μπορούν να προσαρμοστούν στον κίνδυνο ενός προγράμματος, όπως η αναθεώρηση του τρόπου αξιολόγησης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και η μείωση του αριθμού των ενδιαφερομένων που απαιτείται να υπογράψουν τις αποφάσεις.

Είπε επίσης ότι θέλει να συντονίσει καλύτερα τις εγκρίσεις έργων και τα διοικητικά ζητήματα στους άλλους δύο βασικούς δανειστικούς βραχίονες – τη Διεθνή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη και την International Finance Corp., η οποία συνεργάζεται με τον ιδιωτικό τομέα. «Είναι πράγματα που δεν θα έπρεπε να είναι τόσο δύσκολο να γίνουν», είπε ο Banga.

Όσον αφορά το προβληματικό χρέος μεταξύ των φτωχότερων χωρών, ο Banga είπε ότι η πρωτοβουλία Common Framework που υποστηρίζεται από την Ομάδα του G20 είναι πολύ αργή, κάτι που όπως είπε οφείλεται στα διάφορα εμπλεκόμενα συμφέροντα, συμπεριλαμβανομένων των επίσημων πιστωτών όπως η Κίνα, καθώς και των ιδιωτών επενδυτών.

Μεταξύ των χωρών-οφειλετών, η Λέσχη των πιστωτών του Παρισιού, που ευθυγραμμίζεται με τη Δύση, εκπροσωπεί τώρα μόνο το 40% των δανείων, από 90% πριν από δύο δεκαετίες, καθώς ο ρόλος της Κίνας και των ιδιωτικών δανείων έχει αυξηθεί, είπε ο Banga.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News