Business & Finance Δευτέρα 22/01/2024, 22:00
BUSINESS & FINANCE

Hedge funds: Κέρδη ρεκόρ για το 2023, χάρη στην άνοδο των μετοχών

Hedge funds: Κέρδη ρεκόρ για το 2023, χάρη στην άνοδο των μετοχών

Τα πιο επιτυχημένα hedge funds στον κόσμο πραγματοποίησαν πέρυσι τα μεγαλύτερα κέρδη όλων των εποχών, καθώς τα δυνατά στοιχήματα στα χρηματιστήρια απέδωσαν όταν οι τιμές των μετοχών ανέβηκαν.

Οι 20 κορυφαίοι διαχειριστές αντισταθμιστικών ταμείων πραγματοποίησαν κέρδη 67 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τους επενδυτές το 2023, σύμφωνα με έρευνα της LCH Investments, από το προηγούμενο ρεκόρ των 65 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2021.

Αυτή η απόδοση εδραίωσε την κυριαρχία τους σε σχέση με τον υπόλοιπο κλάδο – τα 20 hedge funds που είχαν καλύτερη απόδοση από την ίδρυσή τους διαχειρίζονται το 19% των περιουσιακών στοιχείων, αλλά πραγματοποίησαν περίπου το ένα τρίτο των ετήσιων κερδών πέρυσι, σε όρους δολαρίου.

Η λίστα LCH υπολογίζει ποιοι διαχειριστές στον κλάδο αντισταθμιστικών ταμείων αξίας 4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων είναι πιο επιτυχημένοι με βάση τα σωρευτικά κέρδη σε δολάρια που έχουν αποκομίσει για τους επενδυτές, χωρίς προμήθειες, από την ίδρυσή τους. Η LCH παρακολουθεί τα 20 κορυφαία hedge funds από το 2012. Ανάμεσα στα hedge funds με τις καλύτερες επιδόσεις είναι το TCI του Κρίστοφερ Χον, το Citadel του Κεν Γκρίφιν και το Viking του Αντρέας Χαλβορσεν. 

Ο Brad Amiee, διευθυντής και επικεφαλής έρευνας στην LCH Investments, δήλωσε ότι η ισχυρή επίδοση της χρηματιστηριακής αγοράς ήταν ο βασικός παράγοντας που απογείωσε ορισμένα από τα μεγαλύτερα funds. «Οι μετοχές ήταν σε φανταστική πορεία», είπε.

Αυτή η επίδοση συνεχίστηκε και φέτος: ο δείκτης S&P 500 των κορυφαίων μετοχών έφτασε σε υψηλό όλων των εποχών την Παρασκευή, χάρη στα ισχυρά κέρδη για τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας.

Το TCI συγκέντρωσε 12,9 δισεκατομμύρια δολάρια για τους επενδυτές και έκλεισε πέρυσι με άνοδο 33%. Οι μεγαλύτερες συμμετοχές της περιελάμβαναν την Alphabet, τον Καναδικό Εθνικό Σιδηρόδρομο, τη Visa, την General Electric και τον οίκο αξιολόγησης Moody’s στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Το Citadel πραγματοποίησε κέρδη 8,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι, αφού άγγιξε το ρεκόρ των 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022. Η απόδοσή της από την έναρξή της το καθιστά το πιο επιτυχημένο hedge fund στην ιστορία.

Το Viking του Χαλβόρσεν κέρδισε 6 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι.

Το hedge fund Pershing Square του Αμερικανού δισεκατομμυριούχου Μπιλ Άκμαν εντάχθηκε ξανά στα 20 κορυφαία hedge funds μετά την αποχώρησή του από την κατάταξη το 2015. Αυξήθηκε κατά 27% το 2023, αποφέροντας 3,5 δισ. δολάρια.

Η Bridgewater, η οποία το 2022 έχασε τη θέση της στην κορυφή της κατάταξης όλων των εποχών από την Citadel, έπεσε άλλες δύο θέσεις στην τέταρτη, χάνοντας 2,6 δισ. δολάρια. Πέρυσι μείωσε περίπου το 8% του εργατικού δυναμικού της στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης, αφού ο ιδρυτής της Ρέι Ντάλιο o παραχώρησε τον έλεγχο της εταιρείας.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι οι 20 κορυφαίοι διαχειριστές δημιούργησαν κέρδη 755,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τότε που ιδρύθηκαν – περισσότερα από τα 655,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία που διαχειρίζονται επί του παρόντος. Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα κορυφαία στελέχη δίνουν προτεραιότητα στην προσεκτική ανάπτυξη του κεφαλαίου των επενδυτών, αντί να κάνουν το κεφάλαιο όσο το δυνατόν μεγαλύτερο.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από FT

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News