Business & Finance Παρασκευή 19/01/2024, 21:30
BUSINESS & FINANCE

Τα Zara επιστρέφουν στη Βενεζουέλα

Τα Zara επιστρέφουν στη Βενεζουέλα

Η εταιρεία λιανικής πώλησης μόδας Zara ανοίγει ξανά καταστήματα στη Βενεζουέλα, καθώς η καταναλωτική εμπιστοσύνη ανακάμπτει μετά την τιθάσευση του υπερπληθωρισμού στη χώρα.  

Ο τοπικός φορέας εκμετάλλευσης franchise Grupo Futura θα λειτουργήσει το πρώτο του κατάστημα σε ένα πολυτελές εμπορικό κέντρο του Καράκας πριν από τον Ιούλιο, σύμφωνα με τη μητρική εταιρεία της Zara, Industria de Diseno Textil SA. (Inditex). Η εταιρεία έκλεισε τις δραστηριότητές της στη χώρα το 2021, αφού ο υπερπληθωρισμός και η επταετής οικονομική ύφεση εξανέμισαν τη ζήτηση στο λιανεμπόριο.  

Άλλες μάρκες της Inditex, η Bershka και η Pull & Bear, αποχώρησαν επίσης από τη χώρα το 2021. Η Inditex ανήκει στον Amancio Ortega, τον πλουσιότερο άνθρωπο της Ισπανίας με περιουσία 84 δισεκατομμυρίων δολαρίων. 

Η επανεκκίνηση των δραστηριοτήτων της Zara έρχεται καθώς η οικονομία της Βενεζουέλας ανακάμπτει σιγά-σιγά μετά την εκτεταμένη δολαριοποίηση που τιθάσευσε τον πληθωρισμό και η χαλάρωση των αμερικανικών κυρώσεων επέτρεψε την ανάκαμψη των επενδύσεων. Η οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 4,5% φέτος, σύμφωνα με πρόβλεψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ξεπερνώντας την Κολομβία, το Περού, τη Βραζιλία, το Μεξικό και τη Χιλή.

H Grupo Futura θα αξιολογήσει την ανταπόκριση στην επαναλειτουργία του πρώτου καταστήματος πριν επεκταθεί σταδιακά, δήλωσε η διευθύντρια του επιμελητηρίου εμπορικών κέντρων Claudia Itriago. 

Η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden ανακοίνωσε τον Οκτώβριο συμφωνία με τη Βενεζουέλα για την άρση ορισμένων κυρώσεων με αντάλλαγμα την υπόσχεση για δικαιότερες εκλογές το 2024.  

Ο πρόεδρος Nicolas Maduro αναμένεται να διεκδικήσει τρίτη θητεία στις εκλογές φέτος, αν και στις δημοσκοπήσεις υπολείπεται κατά πολύ της ηγέτιδας της αντιπολίτευσης María Corina Machado.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Στο «στόχαστρο» του Μαδούρο οι υδρογονάνθρακες της Γουιάνας

ΟΠΕΚ+: Το «μετέωρο βήμα» της παραγωγής πετρελαίου για το 2024

Βενεζουέλα: «Απόλυτα έτοιμη» να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News