Business & Finance Παρασκευή 5/01/2024, 21:15
BUSINESS & FINANCE

Κίνα: Βάζει στο στόχαστρο τις εισαγωγές γαλλικού μπράντι

Κίνα: Βάζει στο στόχαστρο τις εισαγωγές γαλλικού μπράντι

Η Κίνα ξεκίνησε νέα έρευνα αντιντάμπινγκ για τις εισαγωγές γαλλικού μπράντι, κλιμακώνοντας την εμπορική διαμάχη μεταξύ Πεκίνου και Βρυξελλών.

Αξιωματούχοι του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου δήλωσαν ότι η έρευνα για το μπράντι που εισάγεται από την ΕΕ ξεκίνησε μετά από καταγγελίες από εγχώριους κατασκευαστές. Το κονιάκ είναι το πρώτο σε εισαγωγές απόσταγμα στην Κίνα και προέρχεται κυρίως από τη Γαλλία.

Η έρευνα λαμβάνει χώρα τέσσερις μήνες αφότου η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε έρευνα κατά των επιδοτήσεων στις εισαγωγές κινεζικών ηλεκτρικών οχημάτων, υποστηριζόμενη από στελέχη και αξιωματούχους της Γαλλίας.

«Οι παγκόσμιες αγορές έχουν πλέον πλημμυρίσει από φθηνότερα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα», είπε τον Σεπτέμβριο, προειδοποιώντας ωστόσο ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν πιθανά κινεζικά αντίποινα.

Οι μετοχές των μεγάλων παραγωγών του οινοπνεύματος υποχώρησαν με τον Rémy Cointreau να υποχωρεί περισσότερο από 12% και την Pernod Ricard κατά 3,6%. Οι μετοχές της Diageo και του ομίλου πολυτελείας LVMH, που κατέχει το κονιάκ Hennessy, υποχώρησαν επίσης κατά 2,1% και 1,3% αντίστοιχα.

Η ένωση βιομηχανίας κονιάκ της Γαλλίας BNIC δήλωσε ότι θα «συνεργαστεί πλήρως με τις κινεζικές αρχές» για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες τους.

«Αυτή η έρευνα λαμβάνει χώρα στο πλαίσιο μιας εμπορικής διαφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κίνας σε άλλους βιομηχανικούς τομείς, που δεν σχετίζονται με τη δραστηριότητά μας», ανέφερε.

«Είμαστε βέβαιοι ότι τα προϊόντα και οι εμπορικές μας πρακτικές συμμορφώνονται πλήρως με τους κινεζικούς και διεθνείς κανονισμούς και ότι η ΕΕ και η Κίνα θα βρουν έναν εποικοδομητικό τρόπο για να επιλύσουν τυχόν διμερείς διαφορές».

Η Pernod Ricard, η οποία κατέχει τα εμπορικά σήματα κονιάκ Martell και Augier, είπε ότι η υπόθεση που προσέφυγε στους κινέζους εμπορικούς αξιωματούχους από έναν ανώνυμο εγχώριο παραγωγό υποστήριξε ότι οι εισαγωγικοί δασμοί στο αλκοολούχο ποτό πρέπει να αυξηθούν στο 16%, από περίπου 5% τώρα. 

Οι Βρυξέλλες ξεκίνησαν τους τελευταίους μήνες και άλλες έρευνες για φερόμενες αθέμιτες εμπορικές πρακτικές της Κίνας, επιβάλλοντας τιμωρητικούς δασμούς στις εισαγωγές πλαστικού για μπουκάλια και ανοίγοντας έρευνα για πιθανό ντάμπινγκ βιοκαυσίμων.

Η φον ντερ Λάιεν παραπονέθηκε για το εμπορικό έλλειμμα ρεκόρ της Ε.Ε. με την Κίνα – το οποίο πλησίασε τα 400 δισεκατομμύρια ευρώ το 2022, με βάση τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία – και οδήγησε σε εκκλήσεις για μείωση των κινδύνων στις διμερείς σχέσεις, βρίσκοντας εναλλακτικές πηγές εφοδιασμού για κρίσιμα προϊόντα. Η Επιτροπή προτείνει επίσης αυστηρότερους εθνικούς ελέγχους στις επενδύσεις και τις εξαγωγές.

Το Πεκίνο έχει επικρίνει έντονα την ΕΕ για τις έρευνες, λέγοντας στα τέλη του περασμένου μήνα ότι «αντιτίθεται σθεναρά στις πρακτικές προστατευτισμού» και στην «κατάχρηση εμπορικών διορθωτικών μέτρων».

Το υπουργείο Εμπορίου δήλωσε την Παρασκευή ότι η έρευνα για το κονιάκ θα πρέπει να ολοκληρωθεί εντός ενός έτους, αλλά θα μπορούσε να παραταθεί για άλλους έξι μήνες.

“Αυτό . . . είναι απλώς μια προειδοποιητική βολή», δήλωσε ο Hosuk Lee-Makiyama, διευθυντής του think-tank Ecipe στις Βρυξέλλες. «Η ΕΕ στην πραγματικότητα δεν έχει κάνει τίποτα για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα».

Η Κίνα εισήγαγε αλκοολούχα ποτά αξίας περίπου 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022, σύμφωνα με την Daxue Consulting, ομάδα έρευνας αγοράς με έδρα την Κίνα. Αυτό περιελάμβανε περίπου 37,5 εκατομμύρια λίτρα γαλλικού μπράντι.

 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από FT

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News