Business & Finance Παρασκευή 29/12/2023, 12:02
BUSINESS & FINANCE

ΑΑΔΕ: Μπαράζ ελέγχων το 2024 βάσει του μέσου τζίρου ανά κλάδο

ΑΑΔΕ: Μπαράζ ελέγχων το 2024 βάσει του μέσου τζίρου ανά κλάδο

Σαρωτικούς ελέγχους στις επιχειρήσεις, με βάση τον μέσο όρο του τζίρου ανά κλάδο και όσα έχουν δηλώσει ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα myDATA ξεκινάει το 2024 η φορολογική διοίκηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΑΑΔΕ έχει πλέον στα χέρια της ποιοτικά στοιχεία από τα δηλωθέντα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και παράλληλα τους μέσους όρους ανά κλάδο. Βάσει αυτών των στοιχείων θα προκρίνονται για έλεγχο οι επιχειρήσεις που έχουν απόσταση από τον μέσο όρο είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω.

Οι ύποπτες συνεργασίες

Όπως σημειώνει ρεπορτάζ της Καθημερινής, ένα σημαντικό στοιχείο το οποίο πλέον μπορεί να εξαχθεί με το πάτημα ενός κουμπιού είναι και οι συνεργασίες μεταξύ των επιχειρήσεων. Ανά πάσα στιγμή ο ελεγκτής γνωρίζει όλες τις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις και με τον τρόπο αυτό εφόσον υπάρχουν υπόνοιες φοροδιαφυγής, ακόμα και κυκλώματα, ο έλεγχος «ανοίγει» αυτόματα. Επί της ουσίας, το ελεγκτικό κομμάτι έχει αυτοματοποιηθεί και οι περισσότερες πληροφορίες προκύπτουν από τα δεδομένα που παράγουν οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες.

Στελέχη της φορολογικής διοίκησης υποστηρίζουν ότι από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής μπορούν να εισπραχθούν περίπου 1 δισ. ευρώ σταδιακά, ενώ από την άμεση φορολογία περίπου 500 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι θα έρθουν στο φως εισοδήματα που μέχρι σήμερα βρίσκονται εκτός φορολογίας.

Σημειώνεται ότι με τις πρόσφατες αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης των επαγγελματιών ο υπολογισμός του τελικού φόρου θα γίνεται με βάση τον μέσο όρο του κλάδου ή διαφορετικά του ΚΑΔ.

Συγκεκριμένα, θα επιβάλλεται προσαύξηση κατά 5% επί του ποσού, κατά το οποίο ο κύκλος εργασιών του υπόχρεου υπερβαίνει τον μέσο ετήσιο κύκλο εργασιών του ΚΑΔ στον οποίο ο υπόχρεος πραγματοποιεί τα υψηλότερα έσοδα. Για παράδειγμα, ελεύθερος επαγγελματίας με ετήσιο τζίρο 35.000 ευρώ υπερβαίνει τον μέσο ετήσιο κύκλο εργασιών του ΚΑΔ όπου πραγματοποιεί τα υψηλότερα έσοδα κατά 10.000 ευρώ (ετήσιος τζίρος 35.000 ευρώ – μέσος ετήσιος κύκλος εργασιών ΚΑΔ 25.000 ευρώ = 10.000 ευρώ). Επομένως, η προσαύξηση 5% θα εφαρμοστεί επί του ποσού των 10.000 ευρώ.

«Ελεγχος Live»

Παράλληλα με τα στοιχεία που προκύπτουν από τα ηλεκτρονικά βιβλία, συμβολή στην προσπάθεια περιορισμού της φοροδιαφυγής έχει και το νέο ηλεκτρονικό όπλο «Ελεγχος Live». Τη στιγμή που θα διενεργείται ο επιτόπιος έλεγχος οι ελεγκτές θα βλέπουν στο tablet τους το φορολογικό προφίλ των ελεγχομένων. Ετσι θα διαπιστώνουν άμεσα εάν έχουν ιστορικό παραβατικότητας, εάν έχουν υποβάλει τις δηλώσεις (φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ) και εάν έχουν διαβιβάσει τα στοιχεία στην ηλεκτρονική πλατφόρμα myDATA. Αμέσως μετά τον έλεγχο θα εκδίδουν σημείωμα διαπιστώσεων και θα επιβάλλονται πρόστιμα και κυρώσεις.

Με βάση τον σχεδιασμό οι επιτόπιοι έλεγχοι με tablets θα επεκταθούν σταδιακά σε όλες τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της εμπορίας και της διάθεσης καυσίμων. Μέσω της πλατφόρμας «Ελεγχος Live», οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ θα μπορούν σε πραγματικό χρόνο να διαπιστώνουν και να πιστοποιούν παραβάσεις. Στρατηγικός στόχος της ΑΑΔΕ είναι η ψηφιοποίηση των ελέγχων για την αποτελεσματική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής καθώς και η αναβάθμιση των υπηρεσιών προς τους πολίτες με περιορισμό της γραφειοκρατίας και του χρόνου για τη διεκπεραίωση των υποθέσεών τους.

Εφοριακοί με κάμερες

Από το νέο έτος οι επιτόπιοι φορολογικοί έλεγχοι στις εγκαταστάσεις των επιχειρήσεων θα διενεργούνται με κάμερες, όπου οι εφοριακοί θα ελέγχουν τα βιβλία, τις ταμειακές και τα δηλωθέντα στοιχεία στο myDATA. Την ίδια στιγμή, θα ενεργοποιούνται ευκολότερα και οι έμμεσες τεχνικές ελέγχου για να μπορεί η εφορία να προσδιορίζει… άμεσα, το πραγματικό εισόδημα σε περίπτωση φοροδιαφυγής. Οι φορολογικοί έλεγχοι (εντός ή εκτός των επαγγελματικών εγκαταστάσεων των φορολογουμένων) θα μπορούν να καταγράφονται για λόγους διαφάνειας με κάμερες.

Προκειμένου να διασφαλιστούν έναντι της αρχής προστασίας προσωπικών δεδομένων, οι ελεγκτές εφοριακοί θα ενημερώνουν τον ή τους ελεγχόμενους ότι όλη η διαδικασία θα καταγραφεί με ήχο και εικόνα σε βίντεο και αν συναινούν σε αυτό. Το οπτικοακουστικό υλικό θα φυλάσσεται για έξι μήνες και μετά θα καταστρέφεται. Ομοίως, μπορούν να καταγράφονται οι προγραμματισμένες συναντήσεις των ελεγκτών με τους φορολογουμένους στα γραφεία της ΑΑΔΕ. Στην περίπτωση αυτή, το υλικό θα διατηρείται για πέντε χρόνια.

Διαβάστε επίσης: 

Εγκληματική οργάνωση έκανε φορολογικές απάτες με λεία 15 εκατ. ευρώ – Πώς δρούσε

Φορολογία: Οι 5 αλλαγές που θα ενισχύσουν τα δημόσια έσοδα κατά 3 δισ. ευρώ

«Μηνιάτικο» 300 ευρώ σε ταξί και φούρνους – Τι δηλώνουν οι επαγγελματίες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News