Business & Finance Δευτέρα 18/01/2021, 22:00
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Moody’s: Τα νέα lockdown δεν απειλούν τις πιστοληπτικές αξιολογήσεις της Ευρωζώνης

Moody’s: Τα νέα lockdown δεν απειλούν τις πιστοληπτικές αξιολογήσεις της Ευρωζώνης

Περιορισμένο αρνητικό αντίκτυπο στην πιστοληπτική ποιότητα της Ευρωζώνης θα έχουν τα νέα περιοριστικά μέτρα, σύμφωνα με τον οίκο Moody’s. Παρότι η πιστοληπτική ποιότητα του χρέους μεμονωμένων εκδοτών θα επιδεινωθεί, ο οίκος δεν αναμένει ότι οι νέοι περιορισμοί θα οδηγήσουν σε μία γενικευμένη επαναξιολόγηση των πιστοληπτικών αξιολογήσεων των χωρών μελών της Ευρωζώνης σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. 

O οίκος εκτιμά επίσης ότι ο οικονομικός αντίκτυπος δεν αναμένεται να είναι τόσο έντονος στο πρώτο εξάμηνο του έτους όσο ήταν την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, χάρη στα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης και στις άκρως ευνοϊκές χρηματοοικονομικές συνθήκες.«Εξακολουθούν να υπάρχουν σαφείς κίνδυνοι όσον αφορά στις προσδοκίες μας για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας, από αύξηση των μολύνσεων ή επικίνδυνες μεταλλάξεις του ιού έως μη αποτελεσματική διαχείριση της σταδιακής μείωσης των κρατικών προγραμμάτων στήριξης. Ωστόσο, οι οικονομικές συνέπειες από τους σημερινούς πιο αυστηρούς περιορισμούς παραμένουν στο πλαίσιο των προσδοκιών μας όσον αφορά στις πιστοληπτικές αξιολογήσεις της περιοχής», επισημαίνει η Moody’s.  

Ο οίκος «βλέπει» ακόμη να υπάρχει σημαντικό χάσμα ανάμεσα στις επιδόσεις των χρηματοοικονομικών αγορών και στην πραγματική οικονομία. Τα χαμηλά επιτόκια και τα άνευ προηγουμένου προγράμματα αγοράς ενεργητικού συνεχίζουν να στηρίζουν τις αγορές. «Οι μετοχές σε πολλές αγορές κινούνται σε επίπεδα ρεκόρ από τα τέλη του 2020, χάρη στις πολιτικές νομισματιής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών και στην αισιοδοξία που έχουν δημιουργήσει τα εμβόλια. Ομως, παρά την ευρείας κλίμακας ανάκαμψη στις αγορές μετοχών, η ανάκαμψη σε διάφορους κλάδους της οικονομίας συντελείται με πολύ διαφορετικούς ρυθμούς», εκτιμά ο Ρουόσα Λι, αναλυτής της Moody’s. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News